Σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεών του ο Νίκος Δένδιας κάλεσε εκ νέου την ΕΕ να δώσει σαφές σήμα στην Τουρκία ότι το έχει παρακάνει, καθώς και ότι η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι «μερικές φορές η ΕΕ επέτρεψε στην Τουρκία να καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα, και αυτό δεν είναι καλό για την Τουρκία, αλλά ούτε και για την Ε.Ε. και την τουρκική κοινωνία. Δεν είναι επίσης καλό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και γενικά στην περιοχή.»

Υποστήριξε ακόμα ότι η Τουρκία προσπαθεί να ξαναγράψει τους κανόνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Τουρκία έστειλε μισθοφόρους τζιχαντιστές στην Λιβύη. Η Τουρκία προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση του Προέδρου Σίσι στην Αίγυπτο. Η Τουρκία εισέβαλε στην Συρία και στο Ιράκ. Οπουδήποτε υπάρχει πρόβλημα, η Τουρκία είναι εκεί.»

Προσέθεσε ότι: «Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια πρόκληση ενός νεο-οθωμανικού κράτους που προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή του στους γείτονές του, με βία εάν χρειαστεί.»

Η υποκρισία έχει τα όρια της

Μιλώντας στο Σκάι, ο Στέλιος Πέτσας υιοθέτησε τον ίδιο τόνο με τον κ. Δένδια:

«Κάποια στιγμή και η υποκρισία έχει τα όριά της. Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και μετά,  όλοι οι εταίροι μας -ακόμη και αυτοί που ήταν  αρκετά ανοιχτοί σε όσα έλεγαν ο κ. Ερντογάν και ο κ. Τσαβούσογλου-  διαπίστωσαν ότι ήταν καθαρά προσχηματική η μικρή αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο. Και αυτό γιατί μετά είχαμε εντονότερες προκλήσεις, με παράνομες NAVTEX, με επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, με προκλητικές ενέργειες, τελείως αντίθετες στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας  και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι: «Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια η συμπεριφορά της Τουρκίας στην αποκλιμάκωση. Δεν μπορούν να λένε ότι βγάζουμε σήμερα το σκάφος και το βάζουμε στο λιμάνι και μόλις τελειώσει το Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο να το ξαναβγάζουν. Αυτό είναι προσχηματική και υποκριτική πολιτική.»

Πηγή: cnn.gr