Να χαμηλώσει τους τόνους γύρω από το ελληνοτουρκικό ζήτημα και τα 12 ναυτικά μίλια επιχείρησε με την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χωρίς όμως να αναφέρει το όνομα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Δεν ήρθα εγώ εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω πάγιες εθνικές θέσεις που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε. Θα παρακαλέσω επειδή ακριβώς όλοι αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του κόμματος επί της τοποθέτησής μου, να μην με προκαλούν επ΄ αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι πρόκειται για εθνικό ζήτημα, που δεν θα έπρεπε να ζητείται δημοσίως με αυτό τον τρόπο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, το χαρακτήρισε μείζον εθνικό θέμα: «Προσδοκούμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου. Με την Τουρκία θα επιθυμούσαμε ένα διαφορετικό κλίμα. Όμως, δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις. Απειλές πολέμου, δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια αναθεωρητική φάση, η εξωτερική πολιτική μας δεν είναι φοβική. Αντιστρέψαμε το αφήγημα του κακομαθημένου παιδιού που ήθελαν να επιβάλλουν οι διπλωμάτες της Τουρκίας για εμάς στην Ευρώπη. Ελεγαν παντού ότι οι Έλληνες δεν συμφωνούν με κανέναν. Όμως, συμφωνούμε με όλους τους γείτονές μας. Κάναμε συμφωνίες με την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Αλβανία, προχωράμε με όλους πλην της Τουρκίας».

Σχετικά με τον πτωχευτικό κώδικα, ο υπουργος Εξωτερικών σχολίασε ότι πρόκειται για ένα νόμο που προασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Ειδικότερα, ανάφερε πως «το θεωρώ φιλολαϊκό, βοηθάει να αποφύγει κάποιος αυτή την μέγγενη για το υπόλοιπο της ζωής του. Η Νέα Δημοκρατία είναι κατεξοχήν λαϊκό κόμμα και προασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Είμαστε με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και δεν θα το εκχωρήσουμε ποτέ αυτό».

Πηγή: ethnos.gr