Τέτοιες “βροχούλες” δεν πέφτουν μόνο στο Ηράκλειο

Πρέπει να διαβάσετε

Σπύρος Αλεξάκης
Σπύρος Αλεξάκης
Αρθρογράφος
Ο Σπύρος Αλεξάκης είναι αρθρογράφος

[Φωτό: Πλημμύρες ΗΠΑ,Ιταλία,Ισπανία,Γερμανία]

Ο τεράστιος όγκος νερού που έπεσε στην περιοχή του Ηρακλείου χθες όλη την ημέρα αλλά κυρίως προχτές το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες,έφερε καταστροφές,ταλαιπωρία και μετέτρεψε περιοχές ολόκληρες σε λίμνες και κεντρικούς δρόμους σε…ποτάμια.

Ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε και καλά έκανε,ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα αλλά είχαμε σοβαρές υλικές καταστροφές σε σπίτια,αυτοκίνητα και επιχειρήσεις σε μία εποχή που έτσι κι αλλιώς τα οικονομικά του μέσου πολίτη δεν αντέχουν έξτρα έξοδα.

Μετά λοιπόν το μπαράζ των διαμαρτυριών από τους συμπολίτες και “το κυνήγι του υπευθύνου”,που τυγχάνει να είναι ένα από τα κλασικά χόμπι του Έλληνα να προσθέσουμε και εμείς μερικές σκέψεις στη δημόσια συζήτηση.

Καταρχάς φυσικές καταστροφές δεν έχουμε μόνο στο Ηράκλειο,την Κρήτη ή την Ελλάδα.
Φυσικές καταστροφές αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες του πλανήτη και ανάλογα βέβαια με το πού βρίσκονται στο χάρτη έχουν περισσότερους ή λιγότερους σεισμούς,προβλήματα με τις πυρκαγιές ή με τις πλημμύρες.

Αν κάνουμε ένα απλό ψάξιμο στην ειδησεογραφία,θα δούμε αμέτρητο υλικό από φωτογραφίες,βίντεο και ρεπορτάζ που αναφέρονται σε καταστροφές που έχει προκαλέσει το υγρό στοιχείο σε πόλεις και χώρες που είναι πολύ πιο πλούσιες και πολύ πιο ανεπτυγμένες από τη δική μας.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει φυσικά ότι θα πρέπει να βλέπουμε να κινδυνεύει κόσμος με πνιγμό στο Ηράκλειο και εμείς θα λέμε ότι είναι όλα καλά γιατί αλλού συμβαίνουν και χειρότερα.
Δεν είναι λογική αυτή.
Από το σημείο όμως του να συζητάμε για ένα πρόβλημα και να πιέζουμε για λύσεις,μέχρι το ανάθεμα έχει απόσταση μεγάλη.
Αφήστε που με τα αναθέματα στο τέλος δε γίνεται και τίποτα.
Απλά εκτονώνεται ο θυμός και μετά όταν το θέμα ξεχνιέται,επιστρέφουμε στην “κανονικότητα”,που στην περίπτωση της χώρας μας ταυτίζεται με την …αδράνεια.

Το ότι έχουμε χτίσει τις ελληνικές πόλεις έτσι όπως τις έχουμε χτίσει,τουλάχιστον τις μεγάλες πόλεις που έχει αυτή η χώρα,είναι γνωστό.
Είναι ευάλωτες σε φαινόμενα όπως αυτά των πλημμυρών ή της πυρκαγιάς.
Από την άλλη βέβαια στους σεισμούς είναι σχετικά θωρακισμένες.
Σε άλλες χώρες με σεισμούς σαν αυτούς που έχουμε στη χώρα μας,θα έπεφταν ολόκληρες πόλεις.
Ειδικά εκεί που έχουν ιστορικά κέντρα με κτήρια παλιά.

Στην Ελλάδα και ειδικά σε περιοχές σαν την Κρήτη ή την Αττική,επειδή δεν υπήρχαν πολλές βροχοπτώσεις αλλά ούτε και έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου (ποταμών,λιμνών),είναι αλήθεια ότι μπαζώθηκαν ρυάκια και δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα στο βαθμό που θα έπρεπε,όταν οι πόλεις μεγάλωσαν και στα γύρω βουνά κόπηκαν τα δάση.
Όπου υπήρχαν φυσικά δάση.

Επίσης οι υπόνομοι,τα φρεάτια και όλο το σύστημα απομάκρυνσης των ομβρίων δεν είναι επαρκές για έκτακτες καταστάσεις όπως η προχτεσινή,προφανώς γιατί έχουν φτιαχτεί για τις εποχές που στην ανατολική Κρήτη δεν είχαμε τέτοια …ξεσπάσματα του καιρού και δεν έριχνε χαλάζι στα Μάλια ενώ στα Μάταλα έκανε ο κόσμος μπάνιο στη θάλασσα…

Το ζήτημα είναι παγκόσμιο,η κλιματική αλλαγή είναι εδώ,δεν ξέρουμε βέβαια αν έχει σχέση με τις…πλαστικές σακούλες και τη βενζινοκίνηση,το θέμα είναι όμως ότι το κλίμα μοιάζει να αλλάζει -κάτι που συνέβαινε πάντα στον πλανήτη- και σιγά-σιγά θα πρέπει να προετοιμάζουμε το περιβάλλον όπου ζούμε.

Και πριν αρχίσουμε πάλι να βρίζουμε την πόλη ή τους δημότες της,ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό και λιγότερο κοστοβόρο,από την εκπαίδευση των πολιτών.
Για να ξέρει ο καθένας μας τι κάνει ακριβώς σε περίπτωση πυρκαγιάς,σεισμού,πλημμύρας.
Γιατί τα περισσότερα θύματα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι άνθρωποι που έκαναν τη λάθος κίνηση,τη λάθος στιγμή.

Two men stand near a sea wall as Hurricane Hanna makes landfall, Saturday, July 25, 2020, in Corpus Christi, Texas. The National Hurricane Center said Saturday morning that Hanna’s maximum sustained winds had increased and that it was expected to make landfall Saturday afternoon or early evening. (AP Photo/Eric Gay)

Άλλα Πρόσφατα