Δ. Μιχαηλίδου: Η υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά μας ταρακούνησε πολύ – Τι άλλαξε

Πρέπει να διαβάσετε

Σε όλα τα μέτρα που ελήφθησαν μετά το σοκ που προκάλεσε η υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά, αναφέρθηκε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα» και στη Φαίη Σφακιωτάκη.

Η κ. Μιχαηλίδου, η οποία επισκέφθηκε τη Δευτέρα τα Χανιά στο πλαίσιο του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας «Επ’Αρωγή», σημείωσε πως η υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά δεν είναι ένα θέμα μόνο τοπικό, αλλά αντιθέτως κάτι πάρα πολύ σοβαρό για όλη τη χώρα.

«Η υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά μας ταρακούνησε πάρα πολύ. Δεν μπορώ να πω ότι δε θα ξαναγίνει, γιατί δυστυχώς η φαντασία των ανθρώπων είναι ολοένα αυξανόμενη». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει σειρά αλλαγών, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος γύρω από τη λειτουργία των δομών.

Κανείς πλέον δεν μπορεί να εργαστεί σε δομή, χωρίς λευκό ποινικό μητρώο. «Όχι απλά να μην έχει καταδικαστεί, αλλά και να μην έχει κατηγορηθεί», διευκρίνισε η υφυπουργός.

Παράλληλα, σε κάθε δομή υπάρχει υπεύθυνος προστασίας, ένας κοινωνικός λειτουργός, ο οποίος συλλέγει την πληροφορία για όποια τυχόν παραμέληση ή κακοποίηση, με προστασία του ιδίου.

Στην ερώτηση πως γίνεται το συγκεκριμένο γηροκομείο στα Χανιά να εξακολουθεί να λειτουργεί, με διαφορετικό όνομα, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε: «Η εισαγγελική έρευνα τρέχει και η Περιφέρεια Κρήτης είναι ο αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός. Στόχος δεν είναι το κλείσιμο μιας δομής, αλλά η διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της. Μέχρι πριν ένα χρόνο μπορούσε μόνο η αυτοδιοίκηση α’ & β’ βαθμού, δηλαδή ο δήμος και η περιφέρεια, να αλλάξει, ως έσχατο μέσο, τη διοίκηση ενός τέτοιου κοινωνικού φορέα. Λόγω όμως εντοπιότητας, βλέπαμε ότι και ο δήμος και η περιφέρεια δε θέλανε να προβούν σε τέτοια αλλαγή. Οπότε σαν ένα παραπάνω μάτι για έκτακτες περιπτώσεις, και μόνο για 3 μήνες, μπορεί πλέον και το Υπουργείο να αλλάξει τη διοίκηση ενός φορέα, πριν προβούμε σε κλείσιμο. Η νέα διοίκηση συγκροτείται κατόπιν συμφωνίας των τοπικών αρχών και της κυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστεί η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας».

«Τους ελέγχουμε με τα εσώρουχα»

Μάλιστα η Δόμνα Μιχαηλίδου έκανε λόγο και για έναν επιπρόσθετο έκτακτο ελεγκτικό μηχανισμό, πάνω από τον ελεγκτικό μηχανισμό της Περιφέρειας. «Εδώ κι ένα χρόνο μικτά κλιμάκια με την εθνική αρχή διαφάνειας κάνουν αιφνίδιους ελέγχους με γιατρούς, ψυχιάτρους και ιατροδικαστές, οι οποίοι ζητούν να δουν τους ωφελούμενους ακόμη και με τα εσώρουχα, προκειμένου ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός. Τέτοιου είδους έλεγχοι έχουν γίνει σχεδόν σε όλη την επικράτεια».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα