Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα ήταν για πολλές χώρες δακτυλοδεικτούμενη. Στον αντίποδα, στην παρούσα υγειονομική κρίση, η χώρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ως προς τα αντανακλαστικά της απέναντι στον κορωνοϊό και στον περιορισμό της εξάπλωσής του. Στόχος πλέον μέσα από ένα εμβληματικό project 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει και στην έρευνα, ώστε η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Μελέτη COVID-19-GR
Με απόφαση του Πρωθυπουργού, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων προχώρησε μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, στη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «Εμβληματικής δράσης για Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών». Στην εν λόγω μελέτη συμπράττουν δέκα μεγάλα ιδρύματα της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Αντικείμενο της μελέτης COVID-19-GR είναι μεταξύ άλλων η ανάπτυξη εγχώριων μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 και ο προσδιορισμός γενετικών παραλλαγών, οι οποίες διαμορφώνουν την προδιάθεση για εκδήλωση αλλά και τη βαρύτητα της νόσου, ως βιοδείκτες για την ταυτοποίηση εκ των προτέρων, ατόμων υψηλού κινδύνου, που χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Ηρακλειώτης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος είναι ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και Καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γενεύης και ο Βασίλης Γοργούλης, ο οποίος είναι Καθηγητής Ιστολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ. Από την έρευνα δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.
Κ. Μητσοτάκης: «Χρειαζόμαστε αξιόπιστα test για την επιστροφή στην κανονικότητα»
«Καθώς αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πια τη δεύτερη φάση του σταδιακού ανοίγματος της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση σε αξιόπιστα test» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την ομάδα των Ελλήνων ερευνητών, προσθέτοντας πως τόσο τα μοριακά test, όσο και τα test αντισωμάτων, θα βοηθήσουν στην ταχύτερη αντιμετώπιση νέων κρουσμάτων, ώστε να μην επαναληφθεί η γρήγορη διάδοση της επιδημίας.
Δήμας: «Δεν πάμε να βρούμε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό»
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ξεκαθάρισε πως ο στόχος του ελληνικού project δεν είναι να βρούμε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά πρόκειται για μια πολύ σημαντική έρευνα η οποία θα βοηθήσει στη διαμόρφωση πιο ολοκληρωμένης άποψης για την αντιμετώπιση του ιού και για κάποιες επιπτώσεις του.
Δερμιτζάκης: «Πιθανό να έχουμε εκπλήξεις στην εύρεση φαρμάκου»
«Η ερευνητική κοινότητα μπορεί να δώσει λύσεις που ίσως δεν είναι αναμενόμενες», σημείωσε ο ένας εκ των δύο επικεφαλής της έρευνας, Μανώλης Δερμιτζάκης κι εξήγησε: «Παρ’όλο που η κατανόηση της γενετικής προδιάθεσης μας δίνει σίγουρα ερευνητικές γνώσεις, δεν αποκλείεται να μας δώσει κι εκπλήξεις, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ιού. Αυτό το ξέρουμε, γιατί έχουμε δει ανάλογα παραδείγματα στον ιό του AIDS και στους ιούς της ηπατίτιδας. Μπορεί να έχουμε κι εκπλήξεις όσον αφορά στην εύρεση κάποιου φαρμάκου, που δεν έρχεται από τις άλλες προσπάθειες που γίνονται τώρα. Πιστεύω ότι από αυτήν την προσπάθεια θα προκύψει ένα επίπεδο συνεργασίας και υποδομών που στο μέλλον θα είναι σημαντική βάση και για λοιμώδη νοσήματα και για πολλές άλλες προσπάθειες της χώρας στον τομέα της υγείας.» Μάλιστα ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε πως είναι πρωτοπόρα παγκοσμίως η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης και πως μέσα από το συγκεκριμένο project μπορεί να προβληθεί το ελληνικό ερευνητικό δυναμικό, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσε να αναδειχθεί.
Γοργούλης: «Μέσα στο επόμενο τρίμηνο διαγνωστικά test»
Στόχος σύμφωνα με τον επίσης επικεφαλής της έρευνας Βασίλη Γοργούλη, είναι εντός των προσεχών τριών μηνών, η ελληνική ερευνητική κοινότητα να έχει στα χέρια της μοριακά και ανοσολογικά test. «Οι πληροφορίες που θα πάρουμε από αυτήν τη διαδικασία θα είναι σημαντικές όχι μόνο για τον Covid-19, αλλά μέσα από αυτήν τη συλλογική προσπάθεια, θα ενισχυθεί όλος ο ερευνητικός ιστός της χώρας και ξέρετε πολύ καλά ότι ποτέ μια χώρα που έχει τεχνογνωσία, δεν χάνεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γοργούλης.
Τέσσερα ινστιτούτα του ΙΤΕ στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού
Το ΙΤΕ είναι ένα από τα ιδρύματα της χώρας που συμμετέχει στο εμβληματικό project. Ήδη τέσσερα ινστιτούτα του έχουν ριχτεί στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού. Πρόκειται για το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, το οποίο παράγει και προμηθεύει τα εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα με τα αναλώσιμα και τα αντιδραστήρια που χρειάζονται για τα test, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται η εισαγωγή τους από το εξωτερικό. Παράλληλα, ομάδες αναπτύσσουν καινοτόμα test, τα οποία μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα. «Αυτές τις ημέρες δοκιμάζονται στο Ινστιτούτο Παστέρ με αληθινά δείγματα για να δούμε αν είναι αξιόπιστα. Ίσως να το γνωρίζουμε εντός των επόμενων 2 εβδομάδων», δήλωσε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Στο Ινστιτούτο Πληροφορικής, εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να κάνει την ανάλυση των δεδομένων, ενώ τα Ινστιτούτα Επιστημών Χημικής Μηχανικής και Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ διαθέτουν εξοπλισμό τρισδιάστατης εκτύπωσης για να κατασκευάζουν μέσα προστασίας για τα νοσοκομεία. Στο Ηράκλειο, έχει ξεκινήσει παραγωγή προστατευτικών προσωπίδων.
Σουρβίνος: «Πρωτόγνωρη συστράτευση ερευνητών»
Ο Γιώργος Σουρβίνος, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ, καθώς επίσης Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ, όπου γίνονται τα test για τον κορωνοϊό στην Κρήτη, μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό, υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες από τις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της Eλλάδας θα συνεργαστούν με ερευνητικά κέντρα. Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο για το μεγαλύτερο project που έχει εκπονηθεί στη χώρα μας, το οποίο στοχεύει σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει αποτελέσματα και μας βάζει ως χώρα στην πρώτη γραμμή της διεθνούς ανταγωνιστικής έρευνας.