Για πρώτη φορά στην «ατζέντα» της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα COP28, εντάσσονται τα τρόφιμα και η γεωργική παραγωγή και μάλιστα αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στην υπόθεση της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το BBC , η ετήσια σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει για πρώτη φορά στα χρονικά της σύγκλισής της ότι αυτά που καλλιεργούν και καταναλώνουν οι άνθρωποι αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στο πλαίσιο αυτό, 134 παγκόσμιοι ηγέτες συνυπέγραψαν μια κοινή δήλωση COP28 για την ανάληψη δράσης για τη γεωργία, τα τρόφιμα και το κλίμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτές οι χώρες – στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία – παράγουν μαζί το 70% των τροφίμων στον κόσμο.
Το καθένα από τα κράτη αυτά υποσχέθηκε να εξετάσει το πως επιδρούν τα τρόφιμα και η γεωργία στις εκπομπές αερίων και να εντάξουν τον κρίσιμο αυτό παράγοντα στα εθνικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σημειώνεται ότι, το 2015 οι εκπομπές που παράγονται από τα τρόφιμα φάνηκε πως αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με τα στοιχεία που δίνονται στο φως της δημοσιότητας να τρομάζουν. Συγκεκριμένα, από τα τρόφιμα παράγονται περίπου 18 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ωστόσο, οι επικριτές της κοινής αυτής δήλωσης ισχυρίζονται ότι η συμφωνία είναι πολύ ασαφής και δεν καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι παγκόσμιοι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.