ClimateBook: « Το πιο θερμό έτος των τελευταίων 30 ετών ήταν το 2023» – Μειωμένες κατά 40% οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

 

«Tο 2023 ήταν το πιο θερμό έτος των τελευταίων 30 ετών». Αυτό αποφάνθηκε η επιστημονική μελέτη των ειδημόνων του δικτύου ενημέρωσης για τον Kαιρό και το Kλίμα Climatebook, αποτιμώντας το κλίμα που επικράτησε το 2023.

Κ.Λαγκουβάρδος στο Creta:«Οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 30-40% στην Κρήτη»

Ο Διευθυντής των Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος Του Εθνικού Αστεροσκοπείου , Κώστας Λαγκουβάρδος παραχωρώντας συνέντευξη στην Τηλεόραση Creta αναφορικά με τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης σημειώνει πως παράλληλα το 2023 ήταν ένα έτος ξηρό – όχι το πιο ξηρό -, με χαρακτηριστικό να είναι  «Το παράδειγμα της Κρήτης», στην οποία οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 30-40% κατά την διάρκεια του έτους.

Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις στην θερμοκρασία σημειώθηκαν στην Βόρεια Ελλάδα ενώ η Κρήτη σημείωσε μικρής τάξεως άνοδο.

« Αυτό που έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε είναι ότι οι μεγαλύτερες αποκλίσεις σημειώθηκαν στην Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία ενώ η μικρότερες αποκλίσεις, κοντά στο 0,5 βαθμό πάνω από τα κανονικά είχαμε στην Κρήτη », εξηγεί ο κ. Λαγκουβάρδος.

2023: Έντονα καιρικά επεισόδια προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες

 

Παράλληλα, εντονότατα ήταν τα καιρικά επεισόδια που σημειώθηκαν το 2023, όπως καταδεικνύει και ο παρακάτω χάρτης-αποτέλεσμα της εν λόγω μελέτης- , με 25 να αριθμούν οι ανθρώπινες απώλειες που προκλήθηκαν από αυτά.

Ο ανθρώπινος παράγοντας σε ρόλο «κλειδί» για την αποφυγή πιο εφιαλτικών σεναρίων

 

H κλιματική αλλαγή είναι ολοφάνερο πλέον πως έχει έρθει για να μείνει αφού η συνάρτηση με τους προβλεπόμενους καιρικούς δείκτες έχει προ πολλού διαταραχθεί. Την ίδια στιγμή που ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να παίξει ρόλο καταλύτη στην αποφυγή πιο δυσοίωνων καταστάσεων. « Η κλιματική αλλαγή, που κυρίως την βλέπουμε ως αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, οφείλεται στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου , κυρίως διοξείδιο του άνθρακα και μεθανίου, τα οποία εκλύονται από την καύση των ορυκτών καυσίμων δηλαδή κάρβουνο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αν δεν περιορίσουμε αυτές τις εκπομπές θα βρεθούμε σε λίγο σε πολύ χειρότερο σημείο, Ήδη, σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε φτάσει το όριο του 1,5 βαθμού άνω της θερμοκρασίας σχετικά με την προβιομηχανική περίοδο. Ήταν ένα όριο που είχε τεθεί για να μην ξεπεραστεί από την Συμφωνία στο Παρίσι το 2016», τονίζει ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

«Εάν η αύξηση της θερμοκρασίας συνεχιστεί, μετά το 2050 αυτό θα ήταν καταστροφικό»

 

Η απορρύθμιση των τεσσάρων εποχών του χρόνου αποτελεί πλέον τη νέα πραγματικότητα με τα καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίζουν την καθεμία από αυτές, να εμφανίζονται εντελώς συγκεχυμένα. Σε μία πρώτη εικασία και με κάθε επιφύλαξη μετά και τα νέα αυτά αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης για το κλίμα ο κ.Λαγκουβάρδος εξηγεί πως στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, μελλοντικά και με βάση πάντα τους τωρινούς δείκτες και ρυθμούς, η αύξηση της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια μπορεί να φτάσει έως και τους 4 βαθμούς, ενώ όπως τονίζει ο ίδιος μετά το 2050 αυτό θα ήταν καταστροφικό.  «Προσπαθούμε να κρατήσουμε της αύξηση της θερμοκρασίας περίπου στους 2 βαθμούς. Ακόμα, όμως, και σήμερα εάν με ένα με ένα μαγικό κουμπί σταματούσαμε όλες εκείνες τις εκπομπές των θερμοσκοπικών αερίων θα έπαιρνε πολλές δεκαετίες στην ατμόσφαιρά για να μπορέσει να ισορροπήσει», καταλήγει ο κ. Κώστας Λαγκουβάρδος.
Δείτε Ολόκληρη την Κλιματική Αποτίμηση του 2023 εδώ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα