Τρίτη, 20 Ιανουαρίου, 2026
7.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χρυσοχοΐδης για ενδεχόμενη κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα: «Θα απαντήσουμε»

Πρέπει να διαβάσετε

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, αναμένοντας τις αποφάσεις των αγροτών μετά τη σύσκεψη της Τρίτης (20/1) στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου θα καθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων. Μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του Action 24, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέφυγε να αποσαφηνίσει ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης και της αστυνομίας σε περίπτωση κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων.

«Στη δημοκρατία, θα συμφωνήσουμε όλοι, ότι υπάρχει η έννοια του συμβιβασμού. Καμία συνδικαλιστική κοινωνική ομάδα δεν παίρνει όλα όσα διεκδικεί. Ένα μέρος ικανοποιείται, ένα μέρος όχι. Αλίμονο αν υπήρχε η δυνατότητα να ικανοποιηθούν όλα, γιατί αυτό θα γινόταν εις βάρος κάποιας άλλης κοινωνικής ομάδας», είπε αρχικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Πρέπει να υπάρχει συμβιβασμός και έξοδος. Αυτό που γίνεται είναι κατάχρηση, υπέρβαση και τελικώς αδιέξοδο. Ελπίζω γρήγορα να φτάσουμε στην έξοδο μέσα από τον συμβιβασμό. Θα δούμε όμως τι θα αποφασιστεί», πρόσθεσε.

 

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η αστυνομία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του: «Επί 50 ημέρες η αστυνομία δεν έχει παρέμβει πουθενά. Δεν έχει ασκήσει ούτε τη νόμιμη βία. Δεν έχει γίνει καμία επιχείρηση απομάκρυνσης. Έγινε μεγάλη προσπάθεια, μετά από συνεννόηση, να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους παράδρομους. Υπήρξε πολύ μεγάλη ζημιά στα τελωνεία, που καθημερινά παρέμεναν κλειστά για πολλές ώρες. Πολλές επιχειρήσεις, αλλά και η τροφοδοσία της χώρας αντιμετώπισαν προβλήματα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Ούτε στα τελωνεία, ούτε στις κρίσιμες υποδομές. Ας μείνουμε στην προσδοκία ότι θα λειτουργήσει ο δημοκρατικός συμβιβασμός και θα βρεθεί η διέξοδος που πρέπει».

Αν και δέχθηκε πιέσεις να απαντήσει για το πώς σκοπεύει να βάλει τέλος στις αγροτικές κινητοποιήσεις η κυβέρνηση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν θέλησε να απαντήσει: «Οι νόμοι έχουν πολλές συνέπειες, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να περιγράφω τους νόμους. Αν υπάρχουν αδιέξοδα που πλήττουν τη χώρα, τότε θα δράσουμε με βάση την εφαρμογή των νόμων, σε συνεργασία με τη δικαιοσύνη. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί». Ωστόσο, ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγίνει αυτό που έγινε επί 45 ημέρες στα τελωνεία της χώρας. Ούτε στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, που έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέψαμε να υπάρξουν καταλήψεις. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για να μην κάνουμε όμως υποθετική συζήτηση, ας αφήσουμε να ληφθούν οι αποφάσεις και βλέπουμε μετά».

Σε περίπτωση, που οι αγρότες αποφασίσουν να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα, όπως έχουν πράξει στο παρελθόν, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε: «Αν τεθεί τέτοιο ζήτημα, θα απαντήσουμε. Αλλά δεν θέλω να πω τώρα, πώς θα απαντήσουμε. Είναι ένα ζήτημα που θα χειριστούμε ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν».

Το «καρφί» για το κόμμα Καρυστιανού

Τέλος, για το ενδεχόμενο κόμμα Καρυστιανού είπε με νόημα πως: «δεν κρατά για πολύ το να αξιοποιείς τον θυμό των ανθρώπων», ενώ τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε αναφορικά με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα