Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο αγοραστικό ντεμαράζ – «Καύσιμα» η βιομηχανία και η ενέργεια

Πρέπει να διαβάσετε

Ανοσία στο… profit taking δείχνει να έχει το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση όπου όλα έδειχναν ότι θα έχουμε μία ελεγχόμενη διόρθωση από τα πολυετή υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο, οι επενδυτές είχαν διαφορετική γνώμη, κάνοντας την ολική ανατροπή στο τελευταίο δίωρο. Επιπλέον, η εγχώρια αγορά πλησιάζει περαιτέρω τις 1.500 μονάδες, ένα ορόσημο που έχει να συναντήσει από τα μέσα Απριλίου του 2011.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (9/5) ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 3,69 μονάδων ή +0,25% και έκλεισε στις 1.477,22 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.467,59 (χαμηλό ημέρας) και των 1.477,88 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική άνοδο του Χρηματιστήριου Αθηνών έχοντας ενισχυθεί σωρευτικά κατά +1,98%. Από την έναρξη της φετινής χρονιάς, καταγράφει επίδοση +14,24%. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Απριλίου 2011 (1.487,76 μονάδες), με τις 1.500 μονάδες να απέχουν πλέον κάτι περισσότερο από 20 μονάδες.

Πρωταγωνιστές του σημερινού ανοδικού ντεμαράζ ήταν οι κλάδοι της βιομηχανίας και της ενέργειας, με αμφότερους τους δείκτες (FTSE IN και FTSE EU) να καταγράφουν μακράν τις καλύτερες επιδόσεις. Ανανέωσαν τα πολυετή υψηλά τους οι τράπεζες (στο υψηλότερο σημείο από τις 25 Νοεμβρίου 2015) και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (από το Σεπτέμβριο του 2014).

Σε νέο ιστορικό υψηλό η Titan (από τότε που εντάχθηκε ξανά στο Χρηματιστήριο στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της). Με «καλό μάτι» είδαν οι επενδυτές την είδηση ότι η θυγατρική, Titan America, θα εισαχθεί σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ, με το listing (έως 25%) να αναμένεται περί τις αρχές του 2025. Ράλι «έτρεξε» επίσης η ΔΕΗ, η οποία ξεχώρισε από τα blue chips, όπως και η Eurobank από τις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, η Jumbo «προσγειώθηκε» κάτω από τα 28 ευρώ, με απώλειες της τάξης του -7%, στον απόηχο του placement για το 3% του μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα, σήμερα στις 12:22 ολοκληρώθηκε χρηματιστηριακά η διάθεση των συνολικά 4 εκατ. μετοχών, με την αξία της συναλλαγής να ανέρχεται στα 108,8 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο «άλλαξε χέρια» στην τιμή των 27,2 ευρώ, ενώ μία μέρα πριν είχε σημειώσει ιστορικό υψηλό στα 30 ευρώ. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο οι πωλητές έσπευσαν να κλείσουν την «τρύπα» που δημιουργήθηκε, καθώς το discount υπολογιζόταν στο 9,3% (με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης 8/5). Μεταξύ άλλων, το εν λόγω πακέτο «εκτίναξε» τον ημερήσιο τζίρο στο Χ.Α. πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ.

Εν αναμονή των αναθεωρήσεων

Η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας στρέφεται, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα α’ τριμήνου των εισηγμένων. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η περίοδος των ανακοινώσεων για τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις, με το 2023 να αποτελεί έτος ρεκόρ όσον αφορά την κερδοφορία, η οποία ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, όπως συνέβη και το 2022. Μάλιστα, αυτή η εξέλιξη συνοδεύεται από την προαναγγελία γενναιόδωρων μερισμάτων από τις εταιρείες.

Την Τρίτη 14 Μαΐου θα ανακοινωθεί η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley. Το rebalancing θα τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι ο MSCI Greece Standard απαρτίζεται από 10 μετοχές (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil, Mytilineos και Jumbo). Δεν αναμένονται αλλαγές, αν και τρεις εισηγμένες πληρούν κάποιες από τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στον δείκτη. Για παράδειγμα, η HELLENiQ ENERGY, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και η Titan πληρούν το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης.

Υπάρχει όμως και μια ανάλογη διαδικασία που θα τρέξει στους δείκτες FTSE/Russell. Σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου (μέση χρηματιστηριακή αξία), που επικαλείται η στήλη dark room, θα πρέπει να υπολογίζεται βέβαιη η ένταξη του ΔΑΑ στην αναθεώρηση του Ιουνίου, με την Quest να μένει εκτός. Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν στις 24 Μαΐου και θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα Ιουνίου (συγκεκριμένα την τρίτη Παρασκευή του μήνα, ήτοι στις 21 Ιουνίου).

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Το 6Χ6 έκανε χθες ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στη Wall Street, που συνιστά και το μεγαλύτερο σερί του από τον περασμένο Δεκέμβριο. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές. Με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πέμπτης για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αναφορικά με τις ευρωαγορές, σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν την Τετάρτη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 και ο βρετανικός FTSE 100. Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να υποδέχονται ψύχραιμα την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς έδωσε σήμα για μειώσεις αρχής γενομένης από το ερχόμενο καλοκαίρι. Υπό το καθεστώς αντίρροπων δυνάμεων βρέθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια με τις μετοχές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ να υπεραποδίδουν έναντι των αντίστοιχων σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα