Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Μεσαρά – Παραμένουν σε επιφυλακή λόγω ισχυρών ανέμων

Πρέπει να διαβάσετε

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι αυτήν την ώρα η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα βόρεια του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας. Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργο Τσικαλά, ο οποίος μίλησε στο Creta24.gr, η φωτιά που από χθες αργά τη νύχτα είναι σε ύφεση, έχει οριοθετηθεί και είναι υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς ήδη πνέουν άνεμοι έντασης 5-6 μποφόρ και στη συνέχεια αναμένεται περαιτέρω ενίσχυσή τους.  Άλλωστε με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από ελικόπτερο, υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων. Οι ρίψεις προς ώρας έχουν σταματήσει και το ελικόπτερο έχει πάει για ανεφοδιασμό. Στο σημείο βρίσκονται 30 Πυροσβέστες και 15 οχήματα.

“Κάποια στιγμή η φωτιά κατευθυνόταν προς τις αρχαιότητες. Έπειτα όμως καταφέραμε να την οριοθετήσουμε, κι έτσι κάηκαν τελικά 30 στρέμματα χορτολιβαδικής βλάστησης και 10 καλλιεργήσιμα” σημείωσε ο κ. Τσικαλάς.

Για το συναγερμό που σήμανε για τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, μίλησε στην Τηλεόραση CRETA η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Βασιλική Συθιακάκη. “Η φωτιά ήταν βορείως του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας. Ξεκίνησε γύρω στις 20:00 τη Δευτέρα, πίσω από το λόφο του Προφήτη Ηλία, που είναι ένας από τους τρεις λόφους που εκτεινόταν η αρχαία πόλη και σταδιακά μπήκε μέσα στην κοίτη του ποταμού του μητροπολιανού και κινήθηκε προς τα ανατολικά, δηλαδή προς το λόφο που είναι η αρχαία ακρόπολη. Η κοίτη αυτή κατεβαίνει ανάμεσα στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο της Γόρτυνας, οπότε ανησυχούσαμε αρκετά, γιατί είναι δύσβατη περιοχή κι είναι δύσκολο να ελεγχθεί μια φωτιά που κινείται μέσα σε ένα φαράγγι στην ουσία. Άμεσα η πυροσβεστική έλαβε μέτρα ώστε να δημιουργηθεί μια περίμετρος γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, σε περίπτωση επέκτασης της φωτιάς, γιατί οι άνεμοι φυσούσαν από τα βόρεια προς τα νότια. Εμείς από την πλευρά μας ήμασταν σε ετοιμότητα, ώστε να εφαρμόσουμε το σχέδιο που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις, ευτυχώς όμως η φωτιά τελικά δεν έφτασε τον αρχαιολογικό χώρο.”

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν πολλές εστίες κι όχι μια.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα