Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χειρουργικές επεμβάσεις: Ποιοι ξυπνούν γρηγορότερα από την αναισθησία – Έρευνα αποκαλύπτει

Πρέπει να διαβάσετε

Εξήγηση για τη μικρότερη ευαισθησία των γυναικών στα αναισθητικά δίνει μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Σύμφωνα με αυτά, υπεύθυνες για τη διαφορετική απόκριση ανδρών και γυναικών στη γενική αναισθησία μπορούν να θεωρηθούν οι ορμόνες του φύλου.

Τα γενικά αναισθητικά δρουν εν μέρει τροποποιώντας τη δραστηριότητα των υποθαλαμικών κυκλωμάτων, τα οποία ρυθμίζουν τον ύπνο και την κατάσταση εγρήγορσης. Παρότι είναι γνωστό ότι τα κυκλώματα αυτά είναι σεξουαλικά διμορφικά και διαμορφωμένα από τις ορμόνες, οι διαφορές με βάση το φύλο και οι επιδράσεις των ορμονών του φύλου σε σχέση με την αντίσταση στην αναισθησία δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Οι Alex Proekt και Max Kelz με την ομάδα τους διερεύνησαν την παραπάνω σχέση μέσα από συμπεριφορικές και νευρογνωστικές αξιολογήσεις σε ποντίκια και ανθρώπους και την αντίδρασή τους σε πτητικά αναισθητικά.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τόσο τα θηλυκά ποντίκια όσο και οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές στη δράση των αναισθητικών, καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επέλθει ο «ύπνος» (απώλεια συνείδησης) και συνέρχονται ταχύτερα συγκριτικά με το άλλο φύλο. Όπως διαπιστώθηκε, η μεγαλύτερη ευαισθησία των αρσενικών οφείλεται στην τεστοστερόνη· αν και τα ευνουχισμένα αρσενικά ποντίκια παρουσίαζαν αυξημένη αντίσταση, μετά τις ενέσεις τεστοστερόνης εμφάνισαν μεγαλύτερη ευαισθησία στα αναισθητικά.

Τα αποτελέσματα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, με το οποίο παρακολουθείται το βάθος της αναισθησίας, δεν έδειξαν διαφορές βάσει φύλου στα ποντίκια αναισθητοποιημένα και τους 30 εθελοντές υπό αναισθησία.

Ωστόσο, η χαρτογράφηση ολόκληρης της εγκεφαλικής δραστηριότητας των υπό αναισθησία ποντικών, εντόπισε στα αρσενικά εντονότερη δραστηριότητα σε υποθαλαμικές περιοχές που προάγουν τον φυσικό ύπνο. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτές οι επαγόμενες από το φύλο διαφορές στην απόκριση στην αναισθησία που είχαν παραμείνει αδιερεύνητες, θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα συγκριτικά υψηλότερα ποσοστά ακούσιας εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της αναισθησίας στις γυναίκες.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα