Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χατζηδάκης: Στεγαστικά δάνεια και από μη τράπεζες

Πρέπει να διαβάσετε

Το νέο πλαίσιο κανόνων για τους διαχειριστές οφειλών (servicers), τον εξωδικαστικό μηχανισμό, το δίχτυ για τους ευάλωτους, αλλά και το σχέδιο όπου οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες πλέον θα μπορούν δίνουν δάνεια παρουσιάζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη οι πυλώνες του νέου νομοσχεδίου αφορά εκατομμύρια πολίτες, ενώ περιέγραψε τα βασικά σημεία. Αυτά είναι οι υποχρεώσεις των servicers για ενημέρωση των δανειοληπτών, την επέκταση της προστασίας για τους ευάλωτους, βελτιώσεις στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, η δυνατότητα δανειοδότησης από μη τραπεζικούς φορείς και ρυθμίσεις σε συναλλαγές χωρίς τραπεζική προμήθεια.

Σχετικά με τους servicers έχουν πλέον την υποχρέωση να ενημερώνουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα λεπτομερή στοιχεία κάθε οφειλής έως το τέλος Μαρτίου 2024. Ο οφειλέτης θα μπορεί να μπαίνει με κωδικούς και ενισχύεται ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Μάλιστα ο υπουργός αναφέρθηκε σε πρόστιμα έως 500.000 ευρώ ή ακόμα και ανάκληση της άδειας για όσους παραβιάζουν το πλαίσιο.

Τροποποιήσεις

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές από τον κλάδο των servicers, «πρόκειται για μία δύσκολη άσκηση που θυμίζει το γνωστό παιχνίδι Jenga με τα αφαιρούμενα τουβλάκια, καθώς μίας λάθος παραμετροποίηση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάρρευση του οικοδομήματος των τιτλοποιήσεων, σε βάρος εν τέλει του Έλληνα φορολογούμενου».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, οι τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν ναι μεν εξασφαλίζουν καλύτερους όρους αναδιάρθρωσης για τα δάνεια που εντάσσονται στο μηχανισμό, αλλά ταυτόχρονα προστατεύουν και τη διαδικασία των ανακτήσεων.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για δύο κομβικές αλλαγές στους κανόνες των ρυθμίσεων.

Πρώτον, βελτιώνεται ο μαθηματικός τύπος που εξάγει τους όρους αποπληρωμής της οφειλής, λαμβάνοντας υπόψιν τα εισοδηματικά / περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη και την προσδοκώμενη ανάκτηση από τη ρευστοποίηση των ακινήτων του.

Με τον τρόπο αυτό οι μηνιαίες δόσεις θα είναι χαμηλότερες και τα κουρέματα υψηλότερα, δίνοντας κίνητρο στους δανειολήπτες να αποδεχτούν τη ρύθμιση που τους προτείνεται.

Δεύτερον, ειδικά για ευάλωτους δανειολήπτες, οι servicers θα είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται τις ρυθμίσεις που θα παράγει ο αλγόριθμος.

Δικλείδες ασφαλείας

Ταυτόχρονα όμως, θα εισαχθούν κανόνες που θα καθιστούν πιο ασύμφορη την αθέτηση μίας ρύθμισης.

Με βάση τις επαφές που είχε το υπουργείο Οικονομικών με τους servicers, κατά πάσα πιθανότητα το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

Πρώτον, ο δανειολήπτης θα καταβάλλει μία προκαταβολή για να κλειδώσει την προτεινόμενη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Δεύτερον, κάθε σύμβαση ρύθμισης μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού θα συνιστά εκτελεστό τίτλο.

Η ενημέρωση των οφειλετών

Εξάλλου, με το ίδιο νομοσχέδιο θα τίθενται αυστηροί κανόνες ως προς την ενημέρωση των δανειοληπτών για ό,τι έχει να κάνει με τις οφειλές τους, στη βάση σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Η πληροφόρηση αυτή θα παρέχεται με ψηφιακό τρόπο, κατά τα πρότυπα του e-banking, με το κόστος δημιουργίας των σχετικών υποδομών να βαρύνει τους servicers.

«Μας ενδιαφέρει να υπάρχει διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ των διαχειριστών και των δανειοληπτών. Να υπάρχει ενημέρωση ανά πάσα στιγμή και πληροφόρηση αντίστοιχη με αυτή που δίνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους» είχε επισημάνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Παράλληλα, θα εξειδικευτούν τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στις εταιρείες διαχείρισης εφόσον δεν τηρούν τους νέους κανόνες.

ΠηγήΟΤ

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα