Την πεποίθησή του ότι η Κρήτη βρίσκεται σε καλό σημείο σε επίπεδο επιδημιολογικών δεδομένων εξέφρασε μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ Κρήτης ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Μιλώντας στον Σωτήρη Μεταξά ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε πως αν το νησί συνεχίζει να παρουσιάζει την ίδια εικόνα, των λίγων κρουσμάτων ημερησίως, και το επόμενο διάστημα τότε στο τέλος του μήνα θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ σε Ηράκλειο και Χανιά. «Τέλος του μήνα, αν πάνε έτσι καλά τα πράγματα, θεωρώ ότι η Κρήτη πρέπει να βγει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε μάλιστα πως τα τοπικά περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται σε περιοχές της χώρας πρέπει να είναι μικρής διάρκειας. Να αξιολογούνται δηλαδή τα επιδημιολογικά δεδομένα και εφόσον τα μέτρα έχουν αποδώσει να αίρονται και όταν χρειάζεται να επανέρχονται.

Ο καθηγητής εκτίμησε πως δεν θα παρθούν οριζόντια μέτρα, θεωρώντας απίθανο ένα νέο γενικευμένο lockdown και τονίζοντας πως στόχος των ειδικών είναι τα μέτρα να είναι στοχευμένα, σε τοπικό επίπεδο και για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ασθενείς από άλλες περιοχές να μεταφερθούν στα νοσοκομεία της Κρήτης, στα οποία τόσο οι κλινικές covid, όσο και οι ΜΕΘ έχουν πολλές κενές κλίνες, ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε πως είναι μια σωστή τακτική, ωστόσο τόνισε πως η μετακίνηση ασθενών από την πρωτεύουσα θα πρέπει αρχικά να γίνει σε κοντινές περιοχές, αναφέροντας ενδεικτικά το νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Τέλος τόνισε πως «κόκκινος συναγερμός» θα σημάνει στη χώρα μας, αν φτάσουμε στα 500 κρούσματα ημερησίως, για αρκετές ημέρες.