Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και τις … «διευκολύνσεις» μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η καθηγήτρια φαρμακολογίας Κατερίνα Χατζάκη, η οποία ανέφερε πως τα ποσοστά στην εμβολιαστική κάλυψη της χώρας έχουν αρχίσει και είναι πολύ μικρά σε σύγκριση με άλλες χώρες.
«Υπάρχουν εμβόλια. Θα περιμέναμε τουλάχιστον τις μεγάλες ηλικίες, να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Πρέπει να κάνουμε μια πολιτική και να δώσουμε μια ενθάρρυνση προς αυτό. Αυτό πρέπει να γίνει σχεδιασμένο από ανθρώπους που ξέρουν από αυτά, αν δεν μπουν αυτοί στο χώρο θα γίνονται λάθη. Η λέξη προνόμια κατά τη γνώμη είναι λάθος και μερικές φορές αυτά τα λάθη, οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση τον κόσμο. Εγώ διαφωνούσα από την αρχή με συναδέλφους που βγήκαν στα μέσα και έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά ότι δεν προκαλούν καμία παρενέργεια. Αυτά κάνουν τον κόσμο να έχουν μια σύγχυση» τόνισε η κ. Χατζάκη.
Σύμφωνα με την ίδια, το θέμα αυτό αφορά και τον νόμο των προσωπικών δεδομένων ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και νομικές συγκρούσεις. «Αυτό ισχύει για το αν γίνεται υποχρεωτική η διάθεση του καθενός μας αν έχει εμβολιαστεί ή όχι, δεν είναι δικό μου πεδίο όμως».
Τόνισε δε, πως όλα αυτά που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό, έχουν κάνει τον κόσμο να είναι πιο επιφυλακτικός. «Ήταν λίγο αναμενόμενο όμως γιατί όταν έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια προφανώς όσοι είχαν αποφασίσει από πριν να εμβολιαστούν έτρεξαν και είδαμε αυτό το μπουμ. Τώρα σιγά – σιγά τελειώνει αυτό το μέρος του πληθυσμού και βλέπουμε το υπόλοιπο μέρος».
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Χατζάκη ανέφερε πως πρέπει να κινούμαστε στο πλαίσιο της νομιμότητας, η οποία έχει φτιαχτεί για να προστατεύει τον κόσμο. «Μην ξεχνάμε ότι τα εμβόλια δεν έχουν πλήρη έγκριση. Αυτή είναι η άποψη μου όμως, εγώ δεν είμαι ειδική».
Μάλιστα, πρόσθεσε πως υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα, κάτι που οφείλεται σε τρεις άξονες. Τα μέτρα, τα εμβόλια και τις θεραπείες. «Για τις θεραπείες είχαμε νεότερα και την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν πάρει θετική γνωμοδότηση κάποια αντισώματα τις προηγούμενες ημέρες και από τον FDA και από τον ΕΜΑ. Είναι σκευάσματα τα οποία έχουν δοκιμαστεί και φαίνεται να βοηθούν κακής πρόγνωσης ασθενείς. Έχουμε όμως καλά αποτελέσματα και φαίνεται ότι θα βοηθήσουν στο να μειωθούν οι βαριές νοσηλείες και οι θάνατοι. Δεν είχαμε όμως άλλα θεαματικά δεδομένα για πολύ καιρό δεν είχαμε νέα. Η γνώμη μου είναι ότι ούτε τα μέτρα πρέπει να πάνε από το ένα άκρο στο άλλο».