Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συντάσσεται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό με τη γραμμή του ΕΜΑ σχετικά με το εμβόλιο της ΑstraZeneca ξεκαθαρίζοντας πως ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από παρενέργειες που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών.

«Θα έπρεπε να υπάρχει μία ενιαία γραμμή στις εθνικές πολιτικές. Οι χώρες όμως συνεκτιμούν μία σειρά από παράγοντες και δεδομένα πριν λάβουν τις αποφάσεις τους. Εφόσον ο ΕΜΑ, ο οποίος είναι πολύ προσεκτικός στην καταγραφή κινδύνων, έβγαλε συγκεκριμένη οδηγία για τη σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια όπως είναι οι θρομβώσεις. Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα μονοπάτια αλλά αυτό ισχύει και για την ίδια τη νόσο Covid», δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη η καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Κατερίνα Αλεξίου Χατζάκη.

Εξάλλου, η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο Covid-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερη: στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ η συχνότητα θανάτου είναι 23 ως 35 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 30-39 ετών, 46 ως 94 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 40-49 ετών, και πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία.

«Η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος ασθενής από κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτερη από τις παρενέργειες του εμβολίου», πρόσθεσε η κα. Χατζάκη ξεκαθαρίζοντας ότι «τα δεδομένα συνεχώς ερευνώνται από ειδικούς που επικαιροποιούν τα συμπεράσματά τους. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται ακυρώσεις εμβολίων».