Στις λάσπες παραμένουν χωριά της Καρδίτσας μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ενώ σε περιοχές των Τρικάλων πλημμυροπαθείς κατεβαίνουν από βουνά που είχαν βρει καταφύγια για ένα πιάτο φαγητό και λίγο νερό.
Το Mega βρέθηκε και κατέγραψε νέες εικόνες καταστροφής από τη Θεσσαλία που πραγματικά κόβουν την ανάσα.
Στη Λάρισα με τις καταγγελίες για κλοπές να είναι διαδοχικές και την περισυλλογή νεκρών ζώων να συνεχίζεται την ώρα που η στάθμη στη λίμνη Κάρλα ανεβαίνει επικίνδυνα, ο Βόλος παραμένει χωρίς πόσιμο νερό, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας αυξάνονται διαρκώς και η απόγνωση των πλημμυροπαθών αποτυπώνεται για ακόμα μια μέρα στα λόγια, στις εκφράσεις και στις κινήσεις τους.
Η δορυφορική εικόνα δείχνει την στάθμη της λάσπης της φονικής κακοκαιρίας, ταξίδεψε από τη Θεσσαλία, πέρασε από το Θερμαϊκό και πλέον γίνεται ορατή στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.
Έχασαν τα πάντα
Πολλοί κάτοικοι έχασαν τα πάντα, όπως λένε οι ίδιοι. Τα σπίτια τους καταστράφηκαν, τα ζώα τους πνίγηκαν και οι ίδιες οι ζωές τους διαλύθηκαν. Ο κίνδυνος για ορισμένους δεν έχει περάσει, ενώ στάθμη του νερού στη λίμνη Κάρλα συνεχίζει να ανεβαίνει και μια σειρά από χωριά στη Λάρισα και τη Μαγνησία κινδυνεύουν.
Μέσα στον πόνο και την απελπισία τους υπάρχει και ο μεγάλος φόβος για τη δημόσια υγεία την ίδια ώρα που οι καθαρισμοί στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης συνεχίζονται και γίνεται αγώνας για να ανοίξει σήμερα το κομμάτι στη Λάρισα που παραμένει κλειστό. Τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς και ο αρμόδιος υπουργός ενημερώνεται διαρκώς.
Η κάμερα του Mega βρέθηκε στο χωριό Κεραμίδι στην Καρδίτσα, όπου κατέγραψε διαλυμένους δρόμους και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα να παραμένουν βυθισμένα στα λασπόνερα, εκεί που ορισμένα ψάρια κολυμπούν δίπλα σε άλλα που είναι νεκρά.
Οι κάτοικοι του Βόλου που παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό, με καμία επίσημη διαβεβαίωση ακόμα για το πότε θα λυθεί το πρόβλημα, κάνουν τον απολογισμό της καταστροφής.
Σε αυτό το κλίμα η καταβολή αποζημιώσεων που αναμένεται να ξεκινήσει ακόμα και εντός της ημέρας, μοιάζει για ορισμένους πλημμυροπαθείς με σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Τις καταγγελίες για κλοπές στη Θεσσαλία, διαδέχονται οι εξομολογήσεις στο Live News ατόμων που χτυπήθηκαν ανελέητα από την κακοκαιρία και άρχισαν να ψάχνουν για να νοικιάσουν σπίτι.
Παραμένουν κλειστά τα σχολεία στη Θεσσαλία
Εντύπωση έχει προκαλέσει πάντως σε ορισμένους η πρόταση από τον δήμο Πύλου – Νέστορος στη Μεσσηνία, που καλεί πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία να σπεύσουν στην περιοχή για να δουλέψουν ως εργάτες γης.
«Σε κάθε ενδιαφερόμενο, πλέον της συμφωνηθείσας αμοιβής θα παρέχεται όπου αυτό είναι εφικτό δωρεάν διαμονή και σίτιση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα απασχοληθούν».
Τα σχολεία στη Θεσσαλία θα μείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα καθώς πολλά κτήρια έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές, που θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθούν.
Για ακόμα μια μέρα οι εικόνες χάους που έφερε η κακοκαιρία Daniel ταξιδεύουν και εκτός συνόρων μέσω διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Με τα προβλήματα να παραμένουν, την ανασφάλεια σε ορισμένες περιοχές να είναι διάχυτη και το αύριο να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο για χιλιάδες ανθρώπους που χτυπήθηκαν ανελέητα.
«Σέρναμε την κατάκοιτη πεθερά μου μέσα στο νερό»
Η Θεοδώρα Παπακώστα, κάτοικος περιοχής στον Κοσκινά Καρδίτσας μίλησε για τα όσα βίωσε την ημέρα που το νερό πλημμύρισε το χωριό της και εκείνη έχασε τον σκύλο της.
«Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό που έγινε. Μέσα σε δέκα λεπτά πλημμυρίσαμε. Είμαστε ανάμεσα σε τρία ποτάμια. Κάθε φορά που βρέχει βγάζουμε ομάδες περιφρούρησης. Αυτή τη φορά δεν είχαμε ρεύμα. Δεν είχαν πώς να μας ειδοποιήσουν Ανέβηκαν τα παιδιά και χτυπούσαν τη καμπάνα με πέτρες για να φύγουμε. Μέσα σε τρία λεπτά ήρθε το νερό στα πόδια μας. Μέσα στο σπίτι μου, που είναι το πιο ψηλό, ήρθαν όλοι όσοι έμεναν εδώ. Ανεβήκαμε πάνω στην ταράτσα», είπε αρχικά.
«Έβγαλα την κατάκοιτη πεθερά μου τελευταία στιγμή. Την σέρναμε μέσα στο νερό. Πήρα και τον σκύλο μου. Έπρεπε να βοηθήσουμε τη γιαγιά. Και μετά άκουσα τον σκύλο να γαβγίζει και ο σκύλος ήταν γαντζωμένος πάνω στα κάγκελα. Πήγα να κατέβω να τον φτάσω, αλλά το νερό ήταν πολύ. Κολύμπησα για να φύγω και έλεγα ‘’συγγνώμη’’ στον σκύλο. Εμένα θα με στοιχειώνει για πάντα αυτό. Δεν κάνουν τη δουλειά τους όλοι αυτοί που μας έφτασαν έως εδώ. Μας έπνιξαν. Γιατί 35 χρόνια τώρα δεν κάνουν τη δουλειά τους; Τόσο δύσκολο είναι να κάνετε τη δουλειά σας; Όλα μύριζαν. Είχαμε ανθρώπους με προβλήματα και δεν είχαμε ρεύμα», πρόσθεσε.