«Χάσμα» ΑΔΜΗΕ – Euroasia για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης 

Πρέπει να διαβάσετε

Το νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Euroasia Interconnector για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική αποτυπώνει σκηνικό οριστικής ρήξης μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών.

Το νέο μέτωπο αντιπαράθεσης αφορά στη συγκρότηση της τεχνικής επιτροπής που θα εξετάσει τη διαλειτουργικότητα του έργου.

Πρόκειται για μία Ειδική Επιτροπή που θα εξετάσει το πλαίσιο, τα οικονομοτεχνικά δεδομένα και τις λεπτομέρειες του φακέλου προκειμένου να διαπιστωθεί αν διασφαλίζεται ότι μπορεί να αποτελέσει τμήμα της μεγάλης ενεργειακής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης, Αττικής.

Η κυπριακών συμφερόντων Euroasia Interconnector σε επιστολή της εξαπολύει επίθεση κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να αναλάβει πρωτοβουλία πρόσκλησης για τη συγκρότηση της Επιτροπής κάνοντας μάλιστα λόγο για παράνομη ενέργεια.

Μάλιστα η εταιρία κοινοποιεί την επιστολή της και στα αρμόδια όργανα της ΕΕ  και επικαλείται μη συμμόρφωση των ελληνικών φορέων με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον οδικό χάρτη που έχει εγκρίνει η Ε.Ε. για το έργο και τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Είχε προηγηθεί επιστολή της ΡΑΕ με την οποία καλούσε τον ΑΔΜΗΕ, τον Διαχειριστή της Κύπρου, την Euroasia και την «Αριάδνη» να γνωστοποιήσουν εκπρόσωπο για την Τεχνική Επιτροπή Διαλειτουργικότητας του project.

Η επιστολή της EuroAsia Interconnector

Η EuroAsia Interconnector επισημαίνει κατ’ εξακολούθηση παράνομες ενέργειες που θέτουν εν αμφιβόλω το χρονοδιάγραμμα του έργου αλλά και το συνολικό project.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «με ανησυχία παρατηρούμε ότι οι κατ’ εξακολούθηση και επί μακρόν παράνομες ενέργειες της ΡΑΕ έχουν εκτρέψει τη διασύνδεση της Κρήτης – Αττικής από το καθεστώς του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος και έχουν προκαλέσει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίησή του, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Κρήτης».

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα