Χανιά: Βαριές «καμπάνες» σε δύο που έκαιγαν σκουπίδια και υπολείμματα καλλιεργειών

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε και όσοι προχωρούν σε καύσεις θα έρχονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα

Βαριά πρόστιμα επιβλήθηκαν την Δευτέρα (18/05), σε δύο άνδρες στα Χανιά, οι οποίοι αγνόησαν τις απαγορεύσεις που ισχύουν κατά την αντιπυρική περίοδο.

Συγκεκριμένα ο πρώτος προέβη σε καύση σκουπιδιών και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.875 ευρώ, ενώ ο δεύτερος έβαλε φωτιά σε υπολείμματα καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1.125 ευρώ.

Αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση του πυροσβεστικού Σώματος:

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.875 ευρώ, στις 18 Μαΐου 2026, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χανίων, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση απορριμμάτων, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, σε περιοχή του δήμου Χανίων Κρήτης.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.125 ευρώ, στις 18 Μαΐου 2026, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χανίων, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, σε περιοχή του δήμου Χανίων Κρήτης.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για την αντιπυρική περίοδο:

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μία διαρκή και ιδιαίτερα απαιτητική πρόκληση, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση, τόσο στη συχνότητα, όσο και στην έντασή τους, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης.

Στη μάχη αυτή, που δίνεται κάθε χρόνο, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης. Η ενεργή συμμετοχή όλων μας είναι καθοριστική, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων.

Για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί σχετικές διατάξεις που καθορίζουν με σαφήνεια τις υποχρεώσεις όλων μας για ακαθάριστα οικόπεδα και τις ενέργειες που πρέπει να αποφεύγονται, με στόχο τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Από την 1η Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος. Το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους συμπολίτες μας να επιδείξουν υπευθυνότητα και να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες οδηγίες, συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας.

Αν δείτε καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά:

  • Καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 ή στο 112
  • Καλέστε μας αμέσως! Μην υποθέσετε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν
  • Μην κλείσετε το τηλέφωνο, προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για:

– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,

– το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,

– την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

– το είδος της βλάστησης που καίγεται

  • Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή
  • Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο:

  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες
  • Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι
  • Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες)
  • Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα
  • Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης
  • Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου

Η πρόληψη είναι ευθύνη όλων μας.

Η πρόληψη σώζει ζωές — γίνε μέρος της προσπάθειας

Η φωτιά δεν είναι θέαμα. Σε κάθε περίπτωση, για τη δική μας ασφάλεια, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Το πρόστιμο που επιβάλλεται, σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς, είναι μεγάλο. Αυτοσκοπός δεν είναι το πρόστιμο, αλλά η πρόληψη και η αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια ή πρόθεση. Είναι Ατομική ευθύνη όλων μας!!!

Προηγούμενο

Φάμελλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαλύεται, ούτε αναστέλλει τη λειτουργία του»

Επόμενο

Ισπανία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας τέσσερις

Σχετικά Άρθρα