Χανιά: Τι αλλάζει στον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου

Πρέπει να διαβάσετε

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου και την Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕ Χανίων για τεχνικούς λόγους, το προσκύνημα αντιπροσωπειών της σπουδάζουσας και μαθητιώσας νεολαίας θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώο της Πόλης (στο Ρολόι) την Παρασκευή 24 Μαρτίου στις 11:00, και ΌΧΙ στο Ηρώο Πεσόντων Μαθητών του 1ου Πειρματικού Γυμνασίου Χανίων όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Α΄ Γ Ε Ν Ι Κ Α

Από την 8η πρωινή της 23ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου, ορίζεται γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων και των καταστημάτων ΝΠΔΔ και ΙΔ και των πλοίων που ναυλοχούν στα λιμάνια Σούδας και Χανίων.

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων ΝΠΔΔ και των τραπεζών, τις βραδινές ώρες της 24ης και της 25ης Μαρτίου και των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Σούδας.

Β΄ Ε Ι Δ Ι Κ Α

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 Μαρτίου

Ώρα 11:00

Προσκύνημα αντιπροσωπειών της Σπουδάζουσας και Μαθητιώσας Νεολαίας, Προσκόπων και Οδηγών, στο Ηρώο της Πόλης, όπου θα προσέλθουν με επικεφαλής το διδακτικό προσωπικό και τους βαθμοφόρους.

Στη τελετή θα παραστούν Εκπρόσωποι των Αρχών.

Στην αρχή, θα ψαλεί Επιμνημόσυνη Δέηση και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες Μαθητών Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας Εκπ/σης, Σπουδαστών Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, Προσκόπων και Οδηγών.

Το Μουσικό Σχολείο Χανίων θα αποδώσει τον Εθνικό Ύμνο και τον Ύμνο της Κρήτης.

Η μετάβαση στο χώρο του Ηρώου, η παράταξη των τμημάτων κλπ, θα γίνει με τη φροντίδα των καθηγητών Φυσικής Αγωγής και των Δ/ντών των Σχολείων, που θα συντονίζονται από τους Υπευθύνους των Ομάδων Φυσικής Αγωγής (Υ.Φ.Α.Σ.Χ.Α.) των Δ/νσεων Α’/θμιας & Β’/βάθμιας Εκπ/σης.

Επίσης θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις στα Σχολεία Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές.

Ώρα 13:00

Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, Οργανισμούς Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, σε ειδικές συγκεντρώσεις και από κατάλληλους ομιλητές θα γίνουν Ομιλίες, με περιεχόμενο την ανάλυση και την προβολή της εθνικής σημασίας της Επετείου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 Μαρτίου

ΩΡΑ 07.30

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών.

Ώρα 08:30

Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Ώρα 10:45

Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η κα Στυλιανή Λειβαδιωτάκη, Διευθύντρια του 2ου Δ.Σ. Κουνουπιδιανών

Ώρα 11:40

Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων.
Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές του Νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον Δήμαρχο Χανίων, τον Εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Γενικό Αστυνομικό Δ/ντή Περιφέρειας Κρήτης, την Ένωση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, εκπροσώπους των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχ/κών Σχολής Μηχ/κών), Δ/νσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, Αποστράτων κι Εφέδρων Αξιωματικών, Επιστημονικών Συλλόγων και Ιδρυμάτων, Επιμελητηρίων Χανίων, Πολιτικών Κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων υπέρ της Πατρίδας.
Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

Ώρα 12:00

Παρέλαση (στον συνήθη τόπο Παρελάσεων) Σχολείων Α’/βάθμιας & Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης, Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, Οργανώσεων και Σωματείων, Οδηγών και Προσκόπων, Οργανώσεων με τοπικές ενδυμασίες, και Ενόπλων Δυνάμεων.

Ώρα 17:30

Επίσημη Υποστολή της Σημαίας, στο Φρούριο Φιρκά.

Τον συντονισμό όλων των παραπάνω εκδηλώσεων θα έχουν ο Ειδικός Συνεργάτης σε θέματα Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κ. Σήφης Μαρκάκης και η Υπεύθυνη Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Π.Ε. Χανίων, κα Ρούλα Οικονομάκη.

Την περιγραφή της παρέλασης θα πραγματοποιήσει η κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Ειδική Συνεργάτης των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Τα στέφανα με ευθύνη των φορέων να ευρίσκονται 1 ώρα τουλάχιστον νωρίτερα στο χώρο του Ηρώου, και να έχει δηλωθεί στο e-mail του Γραφείου Τύπου της Π.Ε. Χανίων ή τηλεφωνικά στο 28213-40160, το όνομα του εκπροσώπου του Φορέα ή Συλλόγου που θα το καταθέσει, το αργότερο έως τις 24 Μαρτίου. Στεφάνια που δεν θα έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα παραπάνω ΔΕΝ θα εκφωνούνται.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα