Το φωτογραφικό λεύκωμα «Αναμνήσεις στη Σκόνη», του εικαστικού Νίκου Μπασιά, που εκδόθηκε με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα παρουσιασθεί την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025, στις 20.00, στο Ιστορικό Café ΚΗΠΟΣ.

Το λεύκωμα, ένα ταξίδι μνήμης, τέχνης και συγκίνησης είναι αποτέλεσμα μιας δεκατριάχρονης περιπλάνησης του Δημιουργού, σε εγκαταλελειμμένα σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Σμύρνης.

Με επίκεντρο τη λεπτή αντίθεση ανάμεσα στη μνήμη και τη φθορά, το λεύκωμα αναδεικνύει σχολικά κτίρια που στέκουν σήμερα σιωπηλά, όμως παραμένουν φορτωμένα ιστορίες, φωνές και ψιθύρους μιας εποχής που πέρασε. Η «σκόνη» δεν παρουσιάζεται ως λήθη· αντίθετα, ως ένα πέπλο που καλύπτει προσωρινά όσα περιμένουν να ξανάρθουν στο φως.

Κατά την παρουσίαση, οι θεατές δεν θα παρακολουθήσουν απλώς μια τυπική βιβλιοπαρουσίαση. Θα ζήσουν μια πολυτροπική εμπειρία, όπου εικόνες, αφήγηση και ήχος συνθέτουν μια τελετουργία μνήμης.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
– Μανώλης Μετζάκης, καθηγητής Φωτογραφίας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Global Photographic Union
-Δρ. Χρύσα Τερεζάκη, Καθηγήτρια Σύμβουλος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
-Δημήτρης Μαριδάκης, Δημοσιογράφος, στη εφημ. «Χανιώτικα Νέα»
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ:
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά, κιθάρα και τραγούδι, ο Γιάννης Σίνης
Το λεύκωμα θα διατεθεί Δωρεάν.
Είσοδος Ελεύθερη


