Χανιά: Ολοκληρώθηκαν οι ψεκασμοί για τον δάκο

Πρέπει να διαβάσετε

Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς για το τρέχον έτος.

Για την υπόλοιπη Π.Ε. η συγκομιδή του ελαιοκάρπου μπορεί να ξεκινήσει σε όλες τις περιοχές της εκτός από τις κάτωθι, για τις οποίες αναφέρεται η αντίστοιχη ημερομηνία συγκομιδής:

Δήμος Καντάνου – Σελίνου:

Τ.Κ. Παλαιόχωρας, Βουτά, Σαρακίνας, Σκλαβοπούλας, Βοθιανών, και Σκάφης από 4/11/2023

Τ.Κ. Πλεμενιανών και Καντάνου από 5/11/2023

Τ.Κ. Ροδοβανίου από 7/11/2023

Τ.Κ. Καμπανού και Επανοχωρίου από 8/11/2023

Τ.Κ. Τεμενίων από 9/11/2023

Δήμος Κισσάμου:

Τ.Κ. Σηρικαρίου από 9/11/2023

Από τις παραπάνω ημερομηνίες εξαιρούνται τα ελαιόδεντρα τα οποία δεν ψεκάστηκαν κατά τον τελευταίο ψεκασμό, έπειτα από συνεννόηση των παραγωγών με το συνεργείο ή λόγω διενέργειας τοπικού ψεκασμού.

Καλούνται οι παραγωγοί σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν συμπληρωματικές επεμβάσεις, λόγω συνθηκών παρατεταμένης καλοκαιρίας καθώς και σε ελαιώνες που θα συγκομισθούν όψιμα, να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα, τις αποστάσεις ψεκασμού σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 9269/246316 (ΦΕΚ 4032/Β/2020) και να ειδοποιούν τους παραγωγούς των όμορων αγροτεμαχίων, προκειμένου να αποφευχθούν τα υπολείμματα στο ελαιόλαδο. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί καθώς και η καθυστέρηση της συγκομιδής στους ελαιώνες που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ελαιοποίησης του ελαιοκάρπου και έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες ημέρες από τον ψεκασμό (ιδιωτικό ή του προγράμματος δακοκτονίας), ειδικά στις περιοχές με χαμηλή καρποφορία.

Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων θα πραγματοποιήσει και κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο ελέγχους στο ελαιόλαδο για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων.

Οι περιοχές στις οποίες δεν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα δακοκτονίας είναι:

Δήμος Γαύδου
Δήμος Καντάνου Σελίνου: Τ.Κ. Σούγιας, Οικισμοί Βληθιά, Ανύδρων και Παλαιόχωρας της Τ.Κ. Παλαιόχωρας
2) Δήμος Κισσάμου

α) Δημοτική Ενότητα Ιναχωρίου: Τ.Κ. Αμυγδαλοκεφαλίου, Τ.Κ. Κάμπου, Τ.Κ. Στροβλών.

γ) Δημοτική Ενότητα Μηθύμνης : Τ.Κ. Σασσάλου

3) Δήμος Πλατανιά

α) Δημοτική Ενότητα Βουκολιών: Οικισμοί Κεφάλας (Άνω και Κάτω Κεφάλας) και Φωτακάδω της Τ.Κ. Βουκολιών, Οικισμός Μεσαυλίων της Τ.Κ. Κακοπέτρου

β) Δημοτική Ενότητα Μουσούρων : Τ.Κ. Κουφού, Τ.Κ. Ορθουνίου, Τ.Κ. Ψαθογιάννου.

γ) Δημοτική Ενότητα Πλατανιά: Τ.Κ. Μανωλιόπουλου και Οικισμός Λίμνη της Τ.Κ. Ζουνακίου

4) Δήμος Σφακίων: Τ.Κ. Αγίας Ρουμέλης, Τ.Κ. Ασκύφου Τ.Κ. Ίμβρου

5) Δήμος Χανίων

α) Δημοτική Ενότητα Θερίσσου: Τ.Κ. Αγυιάς

β) Δημοτική Ενότητα Σούδας: Τ.Κ. Απτέρων, Δ.Κ. Σούδας, Τ.Κ. Τσικαλαριών

γ) Δημοτική Ενότητα Χανίων: Δ.Κ. Χανίων

δ) Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου: Τ.Κ. Κουνουπιδιανών, Τ.Κ,. Αρωνίου

Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα στις ως άνω περιοχές δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

Σύμφωνα με το με αριθ. πρωτ. Ε.2056/20-9-2023 (ΑΔΑ: ΨΔ8846ΜΠ3Ζ-Χ9Φ) έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η εισφορά δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023-2024 ορίζεται στα 0,03€ ανά κιλό ελαιολάδου.

Τηλ. επικοινωνίας: 2821346500-20-40-43-56-70.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα