Χανιά: Δυναμική παρουσία στο «χάρτη» των ψηφιακών νομάδων

Πρέπει να διαβάσετε

της Φαίης Σφακιωτάκη

Ο όρος ψηφιακός νομάς αν κι εμφανίστηκε λίγο πριν το 2000, μετά την πανδημία και την ανάδειξη της εξ αποστάσεως εργασίας, αποτελεί μια αναδυόμενη τάση, για άτομα που μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη για να εργαστούν, δίχως φυσική παρουσία στον επαγγελματικό χώρο.

“Η πανδημία έδωσε ένα μήνυμα σε ολόκληρη την υφήλιο. Μπορείς να δουλέψεις από οπουδήποτε. Και το σύνθημα το δικό μας είναι: “Αν μπορείς να δουλέψεις από οπουδήποτε, γιατί όχι από την Κρήτη!”” σχολίασε στην Τηλεόραση CRETA ο Αντπεριφερειάρχης Τουρισμού, Κυριάκος Κώτσογλου.

Οι “άστεγοι” εργαζόμενοι κι οι νέες ανάγκες που προκύπτουν

Η Έφη Πούλη είναι ιδιοκτήτρια του “Workhub Chania”. Mιας επιχείρησης που μέχρι στιγμής δεν έχει ανταγωνισμό. “Γενικά τα Χανιά έχουν μπει για τα καλά στο χάρτη των ψηφιακών νομάδων. Μετά την Αθήνα, είναι τα Χανιά” τόνισε κι εξήγησε πως γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσει αυτήν την επιχειρηση. “Η ιδέα προέκυψε πριν από την πανδημία, ωστόσο η επιχείρηση λειτούργησε μετά τη λήξη της καραντίνας, λόγω περιορισμών. Όλα ξεκίνησαν από προσωπική ανάγκη. Ο σύζυγός μου πριν την πανδημία δούλευε στο Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο κι εργαζόταν από το σπίτι μας στα Χανιά πάρα πολλές ώρες, οπότε δεν μπορούσε να αποδώσει. Δούλευε όλη μέρα από λίγο, χωρίς να διαχωρίζεται ο χώρος κι ο χρόνος εργασίας του. Αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει ένα κενό. Οπότε έτσι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε αυτήν την επιχείρηση.”

Κι επειδή πρόκειται για μια νέου τύπου επιχείρηση, η κ. Πούλη εξήγησε ποια υπηρεσία προσφέρει. “Παρέχω το χώρο σ’εκείνους που θέλουν να έρθουν να εργαστούν. Έχουμε πολύ καλό internet και ανατομικές καρέκλες γραφείου. Και φυσικά έρχονται σε μας και για να κοινωνικοποιηθούν, γιατί οι περισσότεροι είναι μόνοι τους. Οι χρεώσεις είναι ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες, ετήσιες. Υπάρχει μεγάλη γκάμα χρεώσεων.”

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Workhub χρησιμοποιούν ακόμη και Χανιώτες που δεν έχουν χώρο εργασίας, ενώ από το εξωτερικό, υπάρχουν άτομα τόσο από την Ευρώπη, όσο όμως και από την Αμερική και το Ισραήλ.

Από την Εσθονία στα Χανιά

O Κρίστιαν Ορό είναι από την Εσθονία και είναι ελεύθερος επαγγελματίας κειμενογράφος. Πριν αρκετά χρόνια ως τουρίστας, επισκέφθηκε πρώτη φορά στα Χανιά ένα φίλο του. Πλέον είναι ο τρίτος χειμώνας που περνάει στα Χανιά, ως… ψηφιακός νομάς!

“Πριν λίγα χρόνια ξεκίνησα να ταξιδεύω περισσότερο. Τότε συνειδητοποίησα ότι θέλω να περνάω περισσότερο χρόνο εδώ, λόγω της θάλασσας, του βουνού, των ωραίων ανθρώπων, του καλού κλίματος. Έχω επίσης πάει στην Ισπανία κι έχω δουλέψει για λίγους μήνες. Ακόμη, για μια, δύο εβδομάδες έχω ταξιδέψει για δουλειά στην Κύπρο, στη Σερβία, στην Αλβανία. Εδώ κι εκεί. Αλλά πάντα επιστρέφω εδώ και κάθε φορά όλο και για περισσότερο!

Ζητώντας του ένα σχόλιο για το κόστος ζωής και τα ενοίκια, εκείνος απάντησε: “Είναι καλά. Μπορώ να αντιληφθώ ότι υπάρχουν αυξήσεις τα δυο, τρία χρόνια που έρχομαι, αλλά θεωρώ ότι ακόμη είναι 20% φθηνότερα σε σχέση με την Εσθονία. Και το ύψος του ενοικίου μου είναι πολύ ικανοποιητικό. Πληρώνω το 1/3 που θα πλήρωνα στην Εσθονία, αλλά υπάρχουν επίσης άλλοι που πληρώνουν πολλά, δηλαδή 1.000 ευρώ το μήνα για το διαμέρισμά τους. Εξαρτάται.”

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας ψηφιακός νομάς θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προκειμένου να καταφέρει να ισορροπήσει την εμπειρία σε ένα ξένο μέρος με την αποδοτική εργασία.

“Είναι ένας cool και διασκεδαστικός τρόπος να ζεις, θα έλεγα. Χρειάζεται όμως πιστεύω ένα συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου. Γιατί πρέπει να είσαι αφεντικό του εαυτού σου. Θα πρέπει να παρακινείς τον εαυτό σου για να δουλέψει. Ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου υπάρχει ήλιος. Πρέπει να επιμένεις στον προγραμματισμό σου.

“Work from Crete”

Η Περιφέρεια Κρήτης κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιούργησε την ιστοσελίδα Work from Crete. Έχοντας διαβάσει μηνύματα από νομάδες όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Κώτσογλου σημείωσε: “Ένας αυτόνομος εργαζόμενος έρχεται με πολύ μεγάλη ευκολία. Ένας οικογενειάρχης θα χρειαστεί να δει τη ζωή του ολόκληρη κι εκεί εμπλέκονται και οι Δήμοι. Ο άνθρωπος ο οποίος θα έρθει ως ψηφιακός νομάς χρειάζεται τρία πράγματα: νομοθετικό πλαίσιο που το έχει, καλό internet που δεν το έχει πάντα και τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του.”

Οι πολίτες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης προκειμένου να εργαστούν ως ψηφιακοί νομάδες στην Ελλάδα θα πρέπει να διαθέτουν σχετική βίζα διάρκειας ενός έτους. Σημαντικό στοιχείο είναι το κίνητρο που δίνεται για μεταφορά της φορολογικής έδρας στην Ελλάδα.

“Αν φέρει τη φορολογική έδρα του και έχει τα επαρκή εισοδήματα για να μπορέσει να μείνει στην Ελλάδα, τότε φορολογείται από τη χώρα μας και γλιτώνει το 50% για τα πρώτα 7 χρόνια. Με την έννοια αυτή του δίνουμε σοβαρό κίνητρο για να μείνει στην Ελλάδα. Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει διασυνοριακή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας του” εξήγησε ο κ. Κώτσογλου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα