Ο κίνδυνος βιωσιμότητας του κλάδου της αρτοποιίας βρίσκεται στο επίκεντρο Ερώτησης που κατέθεσαν ο Τομεάρχης και ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης και Χάρης Μαμουλάκης αντίστοιχα, με την συνυπογραφή του Τομεάρχη Ενέργειας & Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και 58 ακόμη Βουλευτών, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Όπως αναφέρουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές, οι εκρηκτικές αυξήσεις στα κόστη πρώτων υλών και στις τιμές της ενέργειας, θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του κλάδου της βιοτεχνικής αρτοποιίας, που απαριθμεί περίπου 15.000 οικογενειακού τύπου αρτοποιεία με 144.000 εργαζόμενους (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), με τα πρώτα 210 λουκέτα να είναι γεγονός, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας.
Αιτία για αυτό το αποτέλεσμα είναι η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών που περιορίζει τις δαπάνες ακόμη και στην κατανάλωση ειδών πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί, οι ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας που αγγίζουν το 207% για το φυσικό αέριο και το 240% για την ηλεκτρική ενέργεια και ο διπλασιασμός σχεδόν των τιμών των πρώτων υλών (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας).
Με την κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, οι βουλευτές καυτηριάζουν το ότι οι «αυξημένες επιδοτήσεις για τα αρτοποιεία» που εξαγγέλλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας από τον Απρίλιο του 2022, παραμένουν χωρίς αντίκρισμα, αφού ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση! Την ίδια όμως στιγμή, νομοθετικές ρυθμίσεις που εισάγει η Κυβέρνηση της ΝΔ και ευνοούν εμφανώς τις μεγάλες επιχειρήσεις, εφαρμόζονται χωρίς καθυστερήσεις, όπως για παράδειγμα η άρση περιορισμού στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αρτοποιίας να χρησιμοποιούν και τους υπόγειους χώρους για την εγκατάσταση επιμέρους χώρων των κύριων δραστηριοτήτων αρτοποιίας, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας και συμπιέζοντας περαιτέρω το μερίδιο των μικρών αρτοποιείων στην αγορά.
Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τους συναρμόδιους Υπουργούς σχετικά με το αν προτίθενται να μειώσουν τον Φ.Π.Α. των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί ο κλάδος της αρτοποιίας, του ψωμιού από 13% σε 6% και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά και ποια ουσιαστικά μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων του κλάδου, από την υπέρογκη αύξηση του κόστους ενέργειας.
Ζητούν επίσης ενημέρωση για το ποσό που έχει πραγματικά εκταμιευθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των αρτοποιείων, για το αν σκοπεύουν να αυξήσουν τις επιδοτήσεις των λογαριασμών αρτοποιείων, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του κλάδου. Τέλος, οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν πόσες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο διέκοψαν τη δραστηριότητά τους και αντίστοιχα πόσες έκαναν έναρξη εργασιών, αλλά και πόσες θέσεις εργασίας απωλέσθηκαν λόγω της διακοπής εργασιών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου της αρτοποιίας, την περίοδο από 01.01.2021 έως 14.11.2022.