Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
29.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Χ. Μαμουλάκης: Συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και το Δήμαρχο Ηρακλείου για την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης»

Πρέπει να διαβάσετε

Με αφορμή τις σοβαρές εξελίξεις στην αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζακης», ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, συναντήθηκε σήμερα  με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Δήμαρχο Ηρακλείου.

Στις 11:30 ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης πραγματοποίησε συνάντηση με το Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, στο δημοτικό κτήριο της οδού Ανδρόγεω. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Βουλευτή προκειμένου να καταθέσει επίσημα στη Δημοτική Αρχή την δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», την οποία έλαβε ως απάντηση σε σχετική Κοινοβουλευτική παρέμβαση.

Κατά την συνάντηση, ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε ότι η αξιοποίηση της έκτασης είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα και επανέλαβε ότι η Δημοτική Αρχή δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αν δεν γίνει από όλους παραδεκτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δήμου Ηρακλείου στην έκταση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» τονίζοντας: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση με τον Χάρη Μαμουλάκη κατά την οποία επανέλαβα τη θέση του Δήμου Ηρακλείου ότι πρώτα θα γίνει από όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους η παραδοχή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που εμπλέκει το Δήμο Ηρακλείου ως ιδιοκτήτη τμήματος της έκτασης και συνιδιοκτήτη του μεγαλύτερου μέρους του υπολοίπου της έκτασης αυτής και στη συνέχεια θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση. Δεν μπαίνω σε καμία συζήτηση για την αξιοποίηση πριν γίνει η ρητή αυτή παραδοχή. Ασφαλώς κανείς δεν θα πρέπει να θεωρήσει ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε οποιοδήποτε σχέδιο. Θεωρώ ότι υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές προσεγγίσεις. Δεν υπάρχει δηλαδή μονόδρομος. Θέλω να το καταστήσω σαφές ότι το ζήτημα το οποίο θέτω δεν αφορά στο απολύτως αυτονόητο να ακουστεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας ή να αναγνωριστεί η χωρική αρμοδιότητα του Δήμου που ασφαλώς και αυτή του δίνει δικαίωμα, και μάλιστα θα έλεγα και αποφασιστικό λόγο σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Είναι μια περιοχή στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί φυσικά η πόλη και μπορεί να αναδιαταχθεί πολεοδομικά και χωροταξικά στο σύνολο της. Αυτό το οποίο αποτελεί αφετηριακή μας θέση σε οποιαδήποτε συζήτηση είναι ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν μια αποκομμένη περίκλειστη περιοχή, μια πόλη δίπλα στην πόλη. Η πόλη είναι ενιαία πρέπει να αντιμετωπιστεί συνεπώς στην χωροταξική και πολεοδομική της ενότητα και είναι σαφές ότι από αυτή την προσέγγιση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του Δήμου μας θα ωφεληθεί η Νέα Αλικαρνασσός στην οποία οφείλεται επίσης να αποδοθεί αυτή η ωφέλεια.».

Από την πλευρά του ο Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε ότι ο χώρος του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» είναι εξαιρετικής σημασίας, αποτελεί το καλύτερο ακίνητο που διαθέτει η χώρα και για το οποίο θα πρέπει να χαραχθεί η στρατηγική και η χωροταξία για την επόμενη ημέρα με το Δήμο Ηρακλείου παρόντα. «Σήμερα κατέθεσα στον Δήμαρχο Ηρακλείου τη δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» και φυσικά την ανέγερση του αεροδρομίου στο Καστέλλι, που έλαβα μετά από κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και ως Τομεάρχης Υποδομών &Μεταφορών ενημέρωσα για ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την πόλη» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Θεωρώ ότι ο Δήμος Ηρακλείου και ως κύριος και έχων έννομο συμφέρον οφείλει να είναι παρόν στις εξελίξεις. Θεωρώ ότι η μέχρι τώρα στάση είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την παρέμβαση αυτή. Ο Δήμος Ηρακλείου, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι γνώστες πλέον όλων των θεατών και αθέατων πτυχών της συγκεκριμένης υπόθεσης και στα πλαίσια της καλής και αγαστής συνεργασίας συνεχίζουμε αυτή την πορεία. Δεν μπορεί να σχεδιάζεται το μέλλον μιας τόσο μεγάλης και σημαντικής περιοχής χωρίς τον Δήμο Ηρακλείου. Δεν μπορεί να σχεδιάζουν το μέλλον της πόλης χωρίς την ίδια την πόλη. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην έχουμε μια περίκλειστη πόλη, θέλουμε μια συνολική ανάπλαση, βεβαίως και με επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά με το Δήμο Ηρακλείου να χαράσσει την πολιτική γύρω από την αξιοποίηση και την χωροταξία και ρυμοτομία.».

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, ο κ. Μαμουλάκης βρέθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Ο βουλευτής παρέδωσε στον Περιφερειάρχη Κρήτης την δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο κατανόησης (M.O.U.) για την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», τα οποία χρονολογούνται από τα τέλη του 2019, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όπως είπε ο βουλευτής παρέδωσε τα κείμενα τόσο στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη όσο και στο Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, επισημαίνοντας πως η σύμβαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως «μαζί με το Δήμο Ηρακλείου, διεκδικούμε να έχουμε ρόλο και λόγο πάνω σε οποιαδήποτε αξιοποίηση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες». 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα