Αζερμπαϊτζάν: Ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια με την Τουρκία κοντά στην Αρμενία – Ανησυχία στο Παρίσι

Πρέπει να διαβάσετε

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη στρατιωτικών γυμνασίων με την Τουρκία κοντά στην Αρμενία, σε ένα πλαίσιο εντάσεων ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν μετά την ανακατάληψη από το Αζερμπαϊτζάν της περιφέρειας Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται στο Μπακού, στον αζερικό θύλακα Ναχιτσεβάν, που συνορεύει με την Αρμενία και το Ιράν, καθώς και σε “απελευθερωμένα εδάφη” η τοποθεσία των οποίων δεν διευκρινίστηκε και που μπορεί να περιλαμβάνουν το Καραμπάχ ή παρακείμενες αζερικές περιοχές.

Για τα γυμνάσια θα κινητοποιηθούν έως 3.000 στρατιώτες των δύο χωρών, δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και περίπου είκοσι αεροσκάφη, διευκρίνισε το υπουργείο.

Σκοπός τους είναι να “διασφαλίσουν τη συνοχή στη μάχη, να βελτιώσουν τη διοίκηση” καθώς και τον “επαγγελματισμό των στρατιωτών”, σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν.

Οι στρατιώτες θα εξασκηθούν στη χρήση πυροβολικού και αεροπορίας, στην κατασκευή πλωτών γεφυρών και σε προσγειώσεις με αλεξίπτωτα σε εχθρικό έδαφος, ανέφερε ακόμη το υπουργείο.

Σε «εξαιρετική εγρήγορση» η Γαλλία

Η Γαλλία δήλωσε πως βρίσκεται “σε εξαιρετική εγρήγορση” απέναντι σε εν δυνάμει απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, υπογράμμισε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία.

«Όπως έχει πει κατ΄επανάληψη η κ. Κατρίν Κολονά, υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, η Γαλλία θα είναι σε εξαιρετική εγρήγορση απέναντι σε κάθε προσπάθεια να απειληθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας», ανέφερε το Κε ντ’ Ορσέ σε δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα