Αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη – Ελάχιστες γυναίκες φτάνουν στον ιατροδικαστή

Πρέπει να διαβάσετε

Ιδιαίτερα θορυβημένη είναι η τοπική κοινωνία του Ηρακλείου, μετά τα απανωτά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που σημειώνονται στο νομό.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη σημείωσε πως η αιτία δεν είναι κάτι συγκεκριμένο… αλλά όλα μαζί. «Αναφερόμαστε σε αυτά τα γεγονότα μόνο όταν έχουμε δυστυχώς το αποτέλεσμα. Όπως στην περίπτωση της 56χρονης, πιστεύω και το βλέπουμε ότι όλο το χρόνο, έχουμε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όμως για κάποιους λόγους, η γυναίκα ίσως φοβάται πως θα αντιμετωπίσει την κατάσταση μετέπειτα αφού αποχωρήσει από την οικογενειακή δομή που είναι, στην οποία υπάρχει ενδοοικογενειακή βία, οπότε ο φόβος για το μέλλον, τις κάνει να κρατιούνται πίσω. Όπως έγινε το περιστατικό πριν 2 μέρες, της εν λόγω γυναίκας. Στο αποτέλεσμα της ενδοοικογενειακής βίας φτάσαμε και ενημερωθήκαμε, δεν ζήτησε βοήθεια σε προγενέστερο χρόνο ώστε να μην έχουμε αυτό το περιστατικό, καθόμαστε να συζητήσουμε μετά το περιστατικό. Μετά την άφιξη της στο νοσοκομείο, που ευτυχώς βρέθηκαν τα παιδιά της που την αναζητούσαν, οπότε κάποιος την έψαχνε. Αν δεν ήταν τα παιδιά της θα είχε ένα τέλος αυτή η γυναίκα, δεν θα είχε απευθυνθεί στις δομές, γιατί φοβόταν προφανώς ή θα την εκβιάζει προφανώς ο θύτης. Γιατί βλέπουμε ότι οι θύτες βρίσκουν άλλους τρόπους να εκβιάζουν και να ζητάνε, δεν πρέπει να φτάνουν στο σημείο αυτό».

Όπως εξήγησε η κα. Σπανουδάκη, για να πάει μια γυναίκα να εξεταστεί από δημόσιο ιατροδικαστή, χρειάζεται μια μήνυση ή καταγγελία στην αστυνομία. «Αυτή την οδό δεν την επιλέγουν πολλές, χρόνια τώρα από το 2012 που διατηρώ το ιατρείο, κάθε Νοέμβριο το κάνω και παρέχω την εξέταση την ιατροδικαστική όσο και τις συμβουλές εντελώς δωρεάν στο ιατρείο. Από το 2012 μέχρι σήμερα ζήτημα να έχουν έρθει σε αυτό το μήνα, εντελώς δωρεάν γιατί οι συγκυρίες είναι πολλές, δύο γυναίκες».

Κλείνοντας, η κα. Σπανουδάκη σημείωσε πως το βασικό βήμα είναι να μιλήσουν οι γυναίκες και το δεύτερο είναι να προχωρήσουν στη νομική οδό, που έχουν επιλέξει με ότι συνεπάγεται αυτό. «Θέλει θάρρος, ακόμη ειδικά στην κοινωνία της Κρήτης και από τα χωριά, είναι δύσκολο να το αποφασίσει η γυναίκα και να προχωρήσει στην νομική οδό. Γιατί δομές υπάρχουν αλλά δεν καλούν τις δομές ώστε να βοηθηθούν και να αφήσουν την οικογένεια, το σπίτι και να προχωρήσουν μόνες με τα παιδιά τους. Χωρίς να έχουν αυτό το φόβο και τον εκβιασμό από το θύτη».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα