Αύξηση 330% σε μία εβδομάδα στις αιτήσεις για μονοκλωνικά αντισώματα – Τα κριτήρια για την χορήγησή τους

Πρέπει να διαβάσετε

Σχεδόν 1.000 αιτήσεις για θεραπεία της λοίμωξης covid-19 με μονοκλωνικά αντισώματα έχουν γίνει από γιατρούς στη χώρα μας μέσα στον Δεκέμβριο που άνοιξε η πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφησή τους, με την συντριπτική πλειονότητα αυτών να έχουν ήδη χορηγηθεί σε ασθενείς.

Μάλιστα, η επέλαση της νέας μετάλλαξης Οmicron και η διεύρυνση των ιατρικών κριτηρίων για τη λήψη των μονοκλωνικών αντισωμάτων οδήγησαν σε αύξηση 330% στον αριθμό των αιτήσεων μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Είναι ενδεικτικό ότι την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί στην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας 230 αιτήσεις για τη συγκεκριμένη, εξωνοσοκομειακή θεραπεία ασθενών με λοίμωξη Covid-19 και ο τελευταίος απολογισμός είναι σήμερα 991 αιτήσεις, με τις 950 απο αυτές να έχουν ήδη εκτελεστεί.

Η καινοτόμα θεραπεία, που προς το παρόν χορηγείται μόνο σε δημόσια νοσοκομεία, έχει χορηγηθεί σε ασθενείς όλης της επικράτειας. Ο επιχειρησιακός πυρήνας είναι 25 νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά καλύπτονται και όσα νοσοκομεία ζητήσουν για ασθενείς θετικούς στον κορωνοιό, που πληρούν τα ιατρικά κριτήρια, το ενέσιμο σκεύασμα.

Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως με τον ρυθμό που υποβάλλονται πλέον τα αιτήματα για τη θεραπεία, το απόθεμα της πρώτης παρτίδας των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει παραλάβει η Ελλάδα θα εξαντληθεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Αναμένονται άλλες 2.000 θεραπείες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το “όπλο” των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα συμβάλλει σημαντικά στην συγκράτηση του κύματος των ασθενών προς τα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα. Ήδη μελετάται και στην Ελλάδα ο κατάλογος της προτεραιοποίησης των θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς covid-19 που έχει συντάξει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), με τις διαθέσιμες εξωνοσοκομειακές θεραπείες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Η διαδικασία για τη χορήγηση

Η αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με covid-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο θεράπων ιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων για έναν ασθενή, εφόσον ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

Έχει ηλικία 12 ετών και άνω

Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test το οποίο έχει διενεργηθεί κατά το τελευταίο πενθήμερο

Έχει έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους παράγοντες υψηλού κινδύνου:

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
Κυστική Ίνωση
Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες & 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες
HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
Εγκυμοσύνη δεύτερου ή τρίτου τριμήνου
Επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
Ηλικία ≥ 65 ετών
BMI > 35
Χρόνια νεφρική νόσος
Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
Διαβήτης υπό θεραπεία
Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II)
Χρόνια ηπατική νόσος
Καρδιαγγειακή
Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
Θαλασσαιμία
Δρεπανοκυτταρική αναιμία

• Σε περίπτωση που ο ασθενής νοσηλεύεται, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει υποχρεωτικά να καταχωρήσει τον λόγο που αιτείται χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε νοσηλευόμενο ασθενή.

Μόλις ο υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Όταν δίδεται η έγκριση για τη χορήγηση, οι ασθενείς ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής για τη διαδικασία της έγχυσης.

Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα