Αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να βάζετε γάλα στον καφέ σας – Τι δείχνει νέα μελέτη

Πρέπει να διαβάσετε

Nέα μελέτη δείχνει ότι μια γουλιά γάλακτος ενισχύει τα οφέλη του καφέ για την υγεία. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία εξέτασαν πώς οι πολυφαινόλες– τα αντιοξειδωτικά του καφέ- αλληλεπιδρούν με τα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και διαπίστωσαν πως ο συνδυασμός είναι κατά 2,5 φορές πιο αποτελεσματικός στην καταπολέμηση της κυτταρικής φλεγμονής από ό,τι μόνες τους οι πολυφαινόλες.

Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, όπως καφές, τσάι, φρούτα, λαχανικά, κόκκινο κρασί και μπύρα. Είναι γνωστό από την έρευνα ότι μπορούν να αποτρέψουν και να επιβραδύνουν την οξείδωση των καλών χημικών ουσιών και να προστατεύσουν το σώμα μας από ασθένειες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κάνουν αυτό εν μέρει ελέγχοντας τη φλεγμονή μέσω μιας σύνθετης ανοσολογικής απόκρισης στην οποία εμπλέκονται κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα και τα οποία απελευθερώνουν διάφορους φλεγμονώδεις μεσολαβητές.

Η φλεγμονή βοηθά στην προστασία από τις λοιμώξεις, αλλά αν δεν ελέγχεται σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Το καφεϊκό οξύ (CA) και το χλωρογενικό οξύ (CGA) είναι πολυφαινόλες που είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά οι συγγραφείς της νέας μελέτης θέλησαν να διαπιστώσουν αν οι αλληλεπιδράσεις που έχουν αυτές οι πολυφαινόλες με άλλες χημικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν περαιτέρω τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η αντίδραση μεταξύ πολυφαινολών και πρωτεϊνών συμβαίνει και σε ορισμένα από τα ροφήματα καφέ με γάλα που μελετήσαμε. Μάλιστα, η αντίδραση συμβαίνει τόσο γρήγορα που ήταν δύσκολο να αποφευχθεί σε οποιοδήποτε από τα τρόφιμα μελετήσαμε », δήλωσε η επιστήμονας τροφίμων και συγγραφέας και των δύο μελετών, Μαριάν Νίσεν Λουντ.

Πηγήethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα