Αύριο ο Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ – Τι θα απαντήσει στον Μητσοτάκη για το σενάριο «τερατογένεσης» με ΣΥΡΙΖΑ

Από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να απαντήσει την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προς τα περί τερατογένεσης που είπε ο πρωθυπουργός.

Ως γνωστόν ο κ. Μητσοτάκης, την Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου, περιγράφοντας το (μαθηματικώς υπαρκτό) σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 με ανοχή του ΚΚΕ, χωρίς το πρώτο κόμμα, είπε ότι θα συνιστά «πολιτική τερατογένεση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο οποίος χθες μίλησε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την υπόθεση της παρακολούθησής του, εξαπολύοντας εκ νέου μύδρους κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη και στις 19:30, θα μιλήσει στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Την επομένη, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 στις 11:30 το πρωί, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  «Αιμίλιος Ριάδης» εντός της HELEXPO ΔΕΘ.

Εκεί αναμένεται να απαντήσει στα όσα του καταλόγισε ο πρωθυπουργός την Κυριακή, ότι έχει έρθει εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μετά την πρώτη κάλπη υπάρχει πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, με τη στήριξη του κ. Ανδρουλάκη, με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη και τη στήριξη-ανοχή του κ. Κουτσούμπα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «όλη η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι όλη αυτή η προσπάθεια περί ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας δεν ανταποκρίνεται μάλλον στα ειλικρινά αισθήματα και τις επιθυμίες του κ. Ανδρουλάκη».

Για τον λόγο αυτό χαρακτήρισε μεγάλης σημασίας την πρώτη κάλπη, με την απλή αναλογική.

Αυτό είναι και το μόνο στο οποίο συμφωνούν μαζί του στη Χ. Τρικούπη: Ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση έχει μεγάλη σημασία, φιλοδοξώντας να ανέβει το ΠΑΣΟΚ όσο πιο ψηλά γίνεται για να καθορίσει κατά το δυνατόν τις εξελίξεις και – ίσως – να μην οδεύσουμε σε δεύτερες εκλογές, με το μπόνους του εκλογικού συστήματος.

Κατά τα λοιπά στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον τους έκανε «δώρο» αναγορεύοντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη σε στρατηγικό του αντίπαλο. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση των παρακολουθήσεων» λένε με νόημα.

Επιμένουν δε ότι οι αιτιάσεις περί σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός πραγματικότητας, επιμένοντας στην ρητορική περί ίσων αποστάσεων.

Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν ότι η επιλογή Μητσοτάκη μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς διακρίνουν προσπάθεια να διεμβολίσει όσους κεντρογενείς ψηφοφόρους αποστρέφονται μια τέτοια προοπτική συγκυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος (Alpha 9.89) σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ περί «κυβερνητικής τερατογένεσης» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για προσπάθεια του πρωθυπουργού «να διαδώσει “ψεκασμένα” σενάρια για συγκυβερνήσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του κ. Βελόπουλου στον οποίο ίσως έκλεισε και το μάτι».

Για να προσθέσει: «Κανένα μέτωπο δεν μας αφορά, πολλώ δε μάλλον αυτά που δημιουργεί ο κ. Μητσοτάκης για τους ευνόητους λόγους της δικής του προσωπικής και πολιτικής επιβίωσης. Εμείς θέλουμε να έχουμε τη δική μας ξεχωριστή εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση του τόπου, τόσο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, στις καθεστωτικές λογικές τους, στις αναχρονιστικές πρακτικές που διαδοχικά υιοθέτησαν και προφανώς για όλα τα μεγάλα προβλήματα που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Εμείς θέλουμε να είμαστε μια θετική δύναμη μεταρρύθμισης με το δικό μας ευδιάκριτο ιδεολογικό και αξιακό στίγμα».

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος (ΑΝΤ-1) τόνισε πως «είναι φανερό ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε πολιτική αποδρομή. Έβαλε απέναντί του το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του, ως τον πιο σημαντικό αντίπαλό του. Καλοδεχούμενο θα πω εγώ» για να προσθέσει στη γραμμή της αυτονομίας: «Για την πλειοψηφία των ανθρώπων που στηρίζουν την παράταξη, το αποτυχημένο καθεστωτικό μοντέλο και του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα, πρέπει να φύγει και να έχουμε μια διαφορετική κυβέρνηση, προοδευτική με συγκεκριμένο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα».

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν απαντούν ευθέως – όπως είναι ευνόητο – στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, υποστηρίζοντας ότι «στόχος μας είναι να είμαστε πρωταγωνιστές». «Είμαστε μια μεταρρυθμιστική δύναμη με θετική ατζέντα, με προτάσεις για τον τόπο. Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε έχουμε ανάγκη τα σκάνδαλα για να έχουμε λόγο ύπαρξης, όπως άλλα κόμματα. Εμείς θέλουμε με τη δική μας εναλλακτική πρόταση να κάνουμε ένα προγραμματικό πλαίσιο ελκυστικό για τους πολίτες. Αυτό θα το ξεκινήσουμε από την Τετάρτη με την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ, με τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας, ενός προγράμματος κυβερνητικού. Θέλουμε να είμαστε μια κυβερνητική δύναμη αξιοπιστίας και σοβαρότητας και έτσι να αξιολογηθούμε από τους πολίτες» είπε ο Δ. Μάντζος για να καταλήξει ότι «δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα από τις αξίες μας, τις ιδέες μας και τις θέσεις απλώς και μόνο για να συμπληρώσουμε μια κυβέρνηση, για να πάρουμε και να πιάσουμε καρέκλες και να νεμόμαστε την εξουσία, όπως τη νέμονται άλλα κόμματα τα τελευταία χρόνια».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα