Αυγενάκης για ΣΥΡΙΖΑ και παρακολουθήσεις: «Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι»

Για τον απόηχο της ΔΕΘ, τα σενάρια πρόωρων εκλογών, τη υπόθεση των παρακολουθήσεων και τον στόχο της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη, μίλησε στην Τηλεόραση CRETA ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο υφυπουργός τόνισε πως ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ παρουσίασε ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικές βάσεις κα επανέλαβε την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Στη ΔΕΘ παρακολουθήσαμε τον πρωθυπουργό εξαιρετικά προσγειωμένο, ρεαλιστή. Σε μια καθαρή κι έντιμη επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία να μεταφέρει το πλάνο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, έως ότου ολοκληρωθεί η θητεία αυτής της κυβέρνησης… Νομίζω ότι πολύ σωστά ο Κυριακός Μητσοτάκης θεμελιώνει μια θεσμική λειτουργία του κράτους σε όλα τα επίπεδα. Εξ ου και η δέσμευση του από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, ότι η θητεία της κυβέρνησης αυτής θα ολοκληρωθεί. Eκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και βέβαια μέχρι τότε έχει εξαγγείλει ένα πλάνο, έναν οδικό χάρτη αντιμετώπισης ζωτικών ζητημάτων, όπως αυτών της ενέργειας και της ακρίβειας το οποίο ομολογουμένως χτυπά όλη την κοινωνία, όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αυγενάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και τόνισε πως «η χώρα μας πρωτοστατεί και δεν ακολουθεί τις εξελίξεις. Δημιουργεί εξελίξεις και δεν ακολουθεί εξελίξεις».

Αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως «το θέμα αντιμετωπίζεται θεσμικά μέσα στην αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί μέσα στο κοινοβούλιο». Ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για ένα θέμα που «απασχολεί ένα ελάχιστο, ελάχιστο, ελάχιστο μέρος πολιτών. Τους ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η ακρίβεια, η διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων όπως τα θέματα με την Τουρκία, το προσφυγικό, ζητήματα δηλαδή που έχουν άλλο βάρος, άλλη θέση στην καθημερινότητα μας και βεβαίως το θέμα αυτό που είναι θεσμικό».

Ο υφυπουργός συμπλήρωσε πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν υποτιμήθηκε από την κυβέρνηση, αφού όπως ανέφερε «ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ήταν εκείνος που πήρε πρωτοβουλίες, μίλησε, απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό και συν τοις άλλοις νομοθετήσαμε μια καλύτερη και πιο ορθά δομημένη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας της ΕΥΠ και βεβαίως όλο αυτό το ζήτημα που έχει ανοίξει και ο διάλογος και η διερεύνηση μέσα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που ήταν δική μας πρόταση και αυτομάτως υιοθετήθηκε και από τις υπόλοιπες παρατάξεις».

Παράλληλα εξαπέλυσε βολές στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «μάλλον πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι». «Αναφέρομαι στην αξιωματική αντιπολίτευση και όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας με Πιτσιόρλα και λοιπούς εμπλεκομένους, την περίοδο εκείνη με αυτές τις υπηρεσίες και τις παρακολουθήσεις που εκείνη την περίοδο έκαναν. Άρα καλό είναι λοιπόν όσοι κατηγορούν ή όσοι πετάξουν πρώτοι τον λίθο να είναι σίγουροι ότι εκείνοι είναι καθαροί και δεν έχουν προκαλέσει πολλαπλές ζημιές ή πολλαπλάσια ατοπήματα από αυτό το ατόπημα το οποίο παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι συνέβη θεσμικά και βεβαίως γι’ αυτό το λόγο δόθηκε όλο αυτό το βάρος από τον ίδιο, όχι από κάποιον τρίτο ή τέταρτο. Καταλαβαίνουμε την ευθύνη, καταλαβαίνουμε τα λάθη τα οποία έγιναν αλλά όμως αυτά δεν μπορούν να μηδενίσουν όλο το υπόλοιπο κυβερνητικό έργο το οποίο έχει γίνει αντιληπτό από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας , εξ ου λοιπόν και η εμπιστοσύνη που παραμένει να αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις από πολλές και διαφορετικές εταιρίες τα τελευταία τριάμισι χρόνια».

Ερωτηθείς αν τελικά από όλη την διαδικασία στη Βουλή θα δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις ο κ. Αυγενάκης απάντησε: «Στο βαθμό που επιτρέπεται, γιατί υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί, αυτό θα συμβεί. Αλλά να ξέρουν και κάποιοι οι οποίοι φωνασκούν ότι κάποια στοιχεία δεν επιτρέπεται στους εμπλεκομένους να τα δημοσιοποιήσουν, διότι οι ίδιοι στη συνέχεια θα έχουν τις συνέπειες του νόμου. Ως έναν λοιπόν βαθμό ναι, στον βαθμό που επιτρέπεται ναι, στον βαθμό που προβλέπεται από το Σύνταγμα και απ’ το πλαίσιο λειτουργίας αυτής της υπηρεσίας ναι αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι είναι εμφανές ότι κάποιο προσπάθησαν να χτίσουν ένα όχημα για να διεμβολίσουν την κυβερνητική ισχυρή πλειοψηφία ή να προκαλέσουν ζημιά στην κυβέρνηση και στην εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού».

Παράλληλα εκτίμησε πως η κυβέρνηση δεν έχει φθαρεί από την συγκεκριμένη υπόθεση. «Τελικά ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ περισσότερα, και όταν υπάρχει και η ηρεμία, η νηφαλιότητα, μπορεί να αξιολογήσει και τα θετικά και τα αρνητικά. Και τα λάθη, που κανείς δεν είναι αλάνθαστος σε αυτή τη κυβέρνηση ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το έχει παραδεχτεί δημόσια, αλλά από την άλλη όμως μπορεί να σταθμίσει τα δεδομένα, να συγκρίνει με το πρόσφατο παρελθόν και να κάνει τις επιλογές του, γι’ αυτό και τον ευχαριστούμε και θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια να δουλεύουμε μέχρι και την τελευταία μέρα μέχρις ότου πάμε σε εκλογές», δήλωσε.

Αναφορικά με τις εκλογές ο κ. Αυγενάκης εκτίμησε πως η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, όπου θα κυριαρχήσει η Νέα Δημοκρατία.

Τόνισε πως πρώτος στόχος του κόμματος στην Κρήτη είναι οι εθνικές εκλογές που άλλωστε θα διενεργηθούν πριν τις αυτοδιοικητικές. «Οι εκλογές οι αυτοδιοικητικές είναι κάτι που όντως απασχολεί ούτως ή άλλως τον μικρόκοσμο της κάθε κοινωνίας, Δήμου, Περιφερειών αλλά από εκεί και πέρα σε κεντρικό επίπεδο ο στόχος μας είναι στις εθνικές εκλογές γιατί αυτό προέχει αυτή την ώρα. Είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά νομίζω στην ώρα τους και μετά τις εθνικές εκλογές. Όπως ξέρετε εγώ είχα δουλέψει με πολύ κόπο σε όλη την Ελλάδα ως γραμματέας του κόμματος τέσσερα ολόκληρα χρόνια για τους Δήμους και για τις Περιφέρειες ανά την επικράτεια. Πετύχαμε πολύ μεγάλα αποτελέσματα για την παράταξη μας τα οποία βεβαίως ενίσχυσαν και τις συνεργασίες που έχουμε σήμερα με Δήμους, με Περιφέρειες. Από εκεί και πέρα σήμερα έχω άλλη ιδιότητα, άλλη αρμοδιότητα. Ως λοιπόν βουλευτής του Ηρακλείου αφενός και αφετέρου ως Υφυπουργός Αθλητισμού με ενδιαφέρει σε ότι αφορά τα του Νομού μου, έχω εικόνα, διατηρώ τις φιλίες μου και τις σχέσεις μου σε όλη την Ελλάδα, αυτό είναι αλήθεια αλλά από εκεί και μετά θα μου επιτρέψετε να ασχοληθώ με ότι έχει να κάνει με το Ηράκλειο, τον Νομό Ηρακλείου και ότι έχει να κάνει με το χαρτοφυλάκιο μου. Προσεγμένα, σωστά, συνετά, χωρίς καμία διάθεση να σπαταλήσω ενέργεια και κυρίως να μπω σε διαδικασίες εντάσεων, συγκρούσεων που εκ των πραγμάτων αναπτύσσονται και σε εθνικές, που εκεί θα μπω ούτως ή άλλως δεν το συζητώ, αλλά και σε αυτοδιοικητικές εκλογές που εκεί είναι πολύ πιο έντονη η σύγκρουση και το «αίμα» που προκύπτει από τις προεκλογικές αναμετρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στα έργα που έχουν γίνει επί της θητείας του στο υπουργείο στο νησί, εξαίροντας την Περιφέρεια και τον δήμο Ηρακλείου που κινούνται άμεσα ώστε να απορροφούν χρηματοδοτήσεις, καυτηριάζοντας παράλληλα τα αντανακλαστικά άλλων δήμων. «Εδώ είμαστε με μεγαλύτερη ωριμότητα να δούμε πως θα κάνουμε το καλύτερο για την τοπική κοινωνία. Γιατί έχω δει στην πράξη κύριε Μεταξά, ότι αν θες να παράξεις έργο, βρισκόμαστε σε μια κυβερνητική θέση, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να συνεργαστείς με τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Έχω παραδείγματα ακόμα και Δήμων του Ηρακλείου που σε θέματα αθλητισμού έχουμε συνεργαστεί, έχω δεσμεύσει, έχω εγκρίνει αιτήματα που έχουν φτάσει από τους Δήμους αυτούς, έχω δεσμεύσει χρήματα, τα οποία χρήματα για συγκεκριμένα αθλητικά έργα, που είτε καν δεν έχουν γίνει προγραμματικές, δεν έχουν υπογράψει προγραμματικές και έχουν περάσει και δυο και δυόμιση χρόνια , είτε Δήμοι που έχουν κινηθεί ταχύτατα και έχουν χτίσει, εκτελέσει, κατασκευάζουν ή έχουν αποπερατώσει έργα και αυτό με χαροποιεί. Δηλαδή έχουμε μια απορροφητικότητα η οποία δυστυχώς σε ένα μεγάλο ποσοστό εξαρτάται από τους Δήμους, εφόσον φυσικά συζητάμε για έργα που ανήκουν σε ιδιοκτησία των Δήμων. Τα έργα Καρτερός, Λίντο, Στάδιο και τα λοιπά, ανήκουν στο Υπουργείο Αθλητισμού στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου , έχουν να κάνουν με την διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου και η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά τα παιδιά και τους ευχαριστώ και τον Λευτέρη το Ζερβό ως πρόεδρο. Με τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες έχουμε να κάνουμε με μια οργανωτική επιτροπή η οποία δουλεύει νυχθημερόν και ειδικότερα τώρα πολύ πιο έντονα διότι αναμένουμε και τον ερχομό της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων της ΔΕΜΑ με πρόεδρο τον Νίκο Ταμπακάκη. Από την άλλη υπάρχουν κι έργα τα οποία δεν έχουν συμβασιοποιηθεί καν , δεν έχουν δημοπρατηθεί, παρόλο που μπορεί να έχω εγκρίνει και να έχω δεσμεύσει τα χρήματα και να τα διατηρώ δεσμευμένα για πάνω από ένα και δυο και δυόμιση χρόνια. Αρα εκ των πραγμάτων θέλουμε γρήγορες, αποτελεσματικές αυτοδιοικήσεις και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό. Και θέλω να πω ένα ευχαριστώ διότι με τους περισσότερους Δήμους του νησιού μας και φυσικά του Ηρακλείου αλλά και με την Περιφέρεια Κρήτης η συνεργασία μας είναι άριστη. Μας ενδιαφέρει το κοινό καλό, πως θα αφήσουμε έργο στον τόπο μας και πως την επόμενη ημέρα, που ο καθένας απ’ όλους μας θα παραδώσει το αξίωμα που του έδωσε η πολιτεία, ο κόσμος και θα προχωρήσει σε κάτι άλλο ή θα προχωρήσει με την ιδιότητα του απλού πολίτη να απολαύσει όλα αυτά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια», κατέληξε ο υφυπουργός.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα