Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή τη συγκλονιστική μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου κάλεσε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη,  όλους όσους έχουν υποστεί ανάλογες συμπεριφορές να κάνουν ένα βήμα μπροστά, για να «καθαρίσει» ο χώρος του αθλητισμού.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως όταν παρέλαβε το Υπουργείο Αθλητισμού, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να προγραμματίσει μια συνάντηση με τους Ολυμπιονίκες. «Συζητήσαμε μαζί, τους άκουσα και αφού τους ζήτησα συγγνώμη που καθυστερήσαμε να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, μου είπαν να μη στεναχωριέμαι διότι 20 χρόνια περίμεναν. Δηλαδή κανένας υπουργός Αθλητισμού δεν τους είχε καλέσει ξανά. Από εκεί ξεκίνησε μια συζήτηση ειλικρινής, προσπάθησα να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους γιατί έβλεπα στο πρόσωπο τους μια δυσπιστία – και δικαιολογημένα θα έλεγα – και άκουσα μια σειρά από προτάσεις, ιδέες, τις οποίες οποίες προτεραιοποιήσαμε από κοινού, με πρώτο και κυρίαρχο να σπάσει η μονιμότητα στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να φέρουμε διατάξεις, έναν νόμο του κράτους, τον οποίο ψηφίσαμε τελικά τον Νοέμβριο του 2019, όπου βάλαμε όριο ηλικίας και θητειών. Φαντάζομαι ότι θυμάστε τι έγινε τότε και τι επιθέσεις δεχτήκαμε τότε ως κυβέρνηση, ως υπουργείο και εγώ προσωπικά». 

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε, πως οι επιθέσεις αυτές συνεχίστηκαν διότι «αυτές οι δυνάμεις, οι “μόνιμοι” στις αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας, έχουν θητεία μία, δύο, τρεις μπορεί και πέντε δεκαετίες. Άρα αντιλαμβάνεστε πως οι δυνάμεις, τα “πλοκάμια”, η δύναμη επιρροής, τα μέσα ενημέρωσης, σε πολιτικές δυνάμεις και δυνάμεις της αγοράς ήταν έντονες. Όμως τα βάλαμε κάτω, συγκρουστήκαμε και με την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, που δεν επηρεάστηκε από τις “σειρήνες” των διαφόρων ανακοινώσεων, αλλά άκουσε το ένστικτο του, σεβάστηκε τις προτάσεις και τις διαπιστώσεις που είχαμε και είδε κι εκείνος ότι το αθλητικό κομμάτι, το αθλητικό κοινό τους είχαμε συμμάχους σε όλη αυτή την προσπάθεια». Όπως πρόσθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού: «Ξεκινήσαμε, φέραμε τη διάταξη και πλέον σπάμε τη μονιμότητα σε όλους αυτούς που αυτή η μονιμότητα τους δημιουργούσε το αίσθημα του ανίκητου, της διοικήσεως που δεν ακουμπά κανένας, που δεν τολμά κανένας να τα βάλει μαζί τους και που βεβαίως σιγά – σιγά δημιουργούσε μικρές ή μεγάλες εστίες διαφθοράς και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη ακόμη και για τους αθλητές. Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε με το Μητρώο Ερασιτεχνικών Σωματείων που κι εκεί είχαμε δεχτεί επιθέσεις κι όμως σήμερα που συζητάμε έχουμε καθαρή εικόνα των νόμιμων, υφισταμένων και με αγωνιστική δραστηριότητα ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων της χώρας μας. Καθάρισε το τοπίο και εξελίσσεται».

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην διάταξη που «πέρασε» τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου εκεί έγινε κάτι που είχε ζητηθεί από τους Ολυμπιονίκες, να υπάρχει εκπροσώπηση και φωνή μέσα στις διοικήσεις των αθλητικών Ομοσπονδιών της χώρας. «Να εκπροσωπείται ο ενεργός αθλητής, με εκπρόσωπο στη διοίκηση αλλά και δικαίωμα ψήφου. Όλα αυτά ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο, μέσα από την προεδρία που είχα την τιμή να υπηρετήσω, να ασκήσω ως συντονιστής στο Συμβούλιο της Ευρώπης των υπουργών Αθλητισμού, που ανοίξαμε τη συζήτηση για τη χάρτα δικαιωμάτων των αθλητών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφενός και αφετέρου πραγματοποιήσαμε την τηλε-ημερίδα “Σπάστε την Σιωπή”, που εκεί δόθηκε το βήμα επισήμως να δημοσιοποιήσει η Σοφία Μπεκατώρου, η δική μας Σοφία, την προσωπική της ιστορία, η οποία ήταν κλεισμένη καλά μέσα της για πάνω από 20 χρόνια. Η Σοφία είναι μια κυρία με κεφαλαίο. Την συγχαίρουμε γιατί έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθεί ο καθένας και καθεμία που δέχεται πιέσεις, εκβιασμούς και βεβαίως ασκείται πάνω τους μια σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία και δυστυχώς δεν είναι ένας και δύο αθλητές που έχουν δεχτεί τέτοιου είδους πιέσεις. Καλούμε τον κάθε αθλητή να πει τη δική του ιστορία, εφόσον υπάρχουν τεκμήρια, δυνατότητες να αποδείξει όλα αυτά σχετικά με την πίεση που δέχθηκε». 

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε πως «ήταν το πρώτο θύμα της προσπάθειας που γινόταν, όταν κλήθηκε μαζί με άλλους Ολυμπιονίκες στη Βουλή, στα πλαίσια της ακρόασης των φορέων το Νοέμβριο του ’19 να πει τη γνώμη του σχετικά με το νομοσχέδιο και τις διατάξεις περί ορίου θητειών και ηλικίας. Εκεί είπε τα πράγματα που ο ίδιος είχε βιώσει και ο ίδιος πιστεύει για την Ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας. Είναι φοβερό γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν τέτοιο θράσος, το οποίο έχουν αποκτήσει από την παραμονή στην εξουσία της διοικήσεως της Ομοσπονδίας πάνω από δύο δεκαετίες. Είπε τη γνώμη του, και μόλις το έκανε εκείνοι άρχισαν το σχετικό bullying, με ανακοινώσεις υβριστικές για το πρόσωπο του, το δικό μου, για την πρωτοβουλία γενικά και στη συνέχεια αφού ο κ. Κακλαμανάκης δεν κατάλαβε από πιέσεις και λόγια του έστειλαν εξώδικο, κι αφού δεν κατάλαβε κι από εξώδικο του έκαναν κι αγωγή!».

Αυτή ήταν η πρώτη «θρασύτατη συμπεριφορά», όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης, απέναντι σε έναν Ολυμπιονίκη, ο οποίος βγήκε δημόσια να πει τη γνώμη του και να παρουσιάσει περιστατικά που του ταλαιπώρησαν τη ζωή όσο ήταν εν ενεργεία αθλητής αλλά και τώρα που είναι προπονητής ενός από τους κορυφαίους αθλητές της ιστιοπλοΐας. «Ακολούθησε η Σοφία Μπεκατώρου, που και εκείνη με το που δημοσιοποίησε την ιστορία της, βγήκαν να τη χλευάσουν με ένα εξοργιστικό δελτίο τύπου της Ιστιοπλοΐας και μια διπλάσια εξοργιστική ανάρτηση της Γ.Γ. Γραμματείας. Όλα αυτά δείχνουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων αυτών. Αλλά δεν είναι όλοι οι παράγοντες στην κατηγορία αυτή που περιγράφουμε, δεν πρέπει να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Κάποιοι που αντέδρασαν σφόδρα σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι συνήθως αυτοί που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Είμαστε διατεθειμένοι την ιστορία αυτή να την πάμε μέχρι τέλους». 

Μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης αποκάλυψε πως το απόγευμα της Δευτέρας, θα συναντούσε την Σοφία Μπεκατώρου στο γραφείο του. «Θα βρεθεί εδώ για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα από κοινού». 

«Θα πάμε μέχρι τέλους. Θα καθαρίσουμε αυτό το τοπίο, θα μπει καθαρό οξυγόνο σε όλο το αθλητικό οικοδόμημα της χώρας μας. Λυπάμαι που ενοχλήσαμε κάποιους, κάποιους λίγους, αλλά δεσμευόμαστε ότι θα δουλέψουμε με τους πολλούς, για τους πολλούς της αθλητικής οικογένειας της χώρας μας» υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης ενώ πρόσθεσε πως τις επόμενες ώρες δεν αποκλείεται να έρθουν στο φως νέες αποκαλύψεις. «Ο σωστός δρόμος όμως είναι αυτός που ακολούθησε η Σοφία Μπεκατώρου. Έχω γίνει κοινωνός τέτοιων περιστατικών αλλά ο δρόμος είναι συγκεκριμένος. Η δικαιοσύνη, την οποία εμπιστευόμαστε, και μετά όλα τα υπόλοιπα».