«Ο τουρισμός περιμένει την αύξηση των εμβολιασμών», αναφέρει στην τελευταία του ανάλυση ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης Γ. Ατσαλάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στον Σωτήρη Μεταξά, ο κ. Ατσαλάκης αναλύει τους κρίσιμους δείκτες της πανδημίας που επηρεάζουν την τουριστική κίνηση, τόσο για την χώρα μας, όσο και για τους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς αλλά και τις χώρες προέλευσης των τουριστών.

«Στην 5η Απριλίου είχαμε την κορύφωση του παρόντος κύματος και από τότε έχουν περάσει 2,5 μήνες και έχει εμβολιαστεί περίπου το 40% με μια δόση και το 27% με δύο δόσεις. Από τότε έχουμε δει μια μείωση κρουσμάτων κατά 75% από την κορυφή τους, έχουμε δει μείωση διασωληνωμένων κατά 57% και μείωση θανάτων κατά 76%. Επειδή άνοιξε κι ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας και εκτιθόμαστε ολοένα και περισσότερο, είναι ένα ενθαρρυντικό σημείο η μείωση αυτή. Οφείλεται κυρίως στους αυξημένους εμβολιασμούς και στην τήρηση των μέτρων. Αν συγκρίνουμε τη χώρα μας με άλλους τουριστικούς προορισμούς μας ενδιαφέρει περισσότερο, να δούμε ότι οι δείκτες κατάταξης των χωρών με κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση» τόνισε ο κ. Ατσαλάκης.

Όπως πρόσθεσε, σε χειρότερη θέση από εμάς βρίσκεται η Τυνησία στην θέση 2 με 1.030 εβδομαδιαία κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, η Ισπανία στην θέση 4, με 652 κρούσματα, η Πορτογαλία στην 8 θέση με 432 κρούσματα και η Τουρκία στην 9 θέση με 429 κρούσματα.  Σε καλύτερη θέση από την χώρα μας που βρίσκεται στην 12 θέση είναι η Γαλλία στην 14η θέση με 276 κρούσματα, η Κύπρος στην 15η θέση με 273, η Κροατία στην 19 θέση με 195, η Ιταλία στην 21η θέση με 168 και η Βουλγαρία στην 24η θέση με 90 κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Ο κ. Ατσαλάκης σημείωσε πως τα κρούσματα σαν απόλυτος αριθμός παίζουν σημαντικό ρόλο. «Αν κάποιος τα δει πιο εμπεριστατωμένα, πρέπει να τα μετατρέψουν σε κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι στον πίνακα που αναφέρεται ότι η Τυνησία, η Ισπανία και η Πορτογαλία που είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς, από εβδομάδα σε εβδομάδα είχαν 23% αύξηση κρουσμάτων. Εμείς είχαμε – 35% μείωση, αυτό είναι σημαντικό στοιχείο αλλά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, μόνο τότε θα έχουμε ισχυρό ρεύμα τουριστικό από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο μέσο που βρισκόμαστε δεν θα λέγαμε ότι βρισκόμαστε σε μια καλή θέση. Αυτό που πρέπει να κάνει τη διαφορά και να βελτιώσει τη θέση μας είναι η συνέχιση των εμβολιασμών. Άρα είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που πρέπει να εμβολιαστεί και όπως είχαμε δει σε παλαιότερη έρευνα πρέπει να εμβολιαστεί στο 75% του πληθυσμού για να μιλάμε για ένα τείχος ανοσίας. Αυτό βλέπουμε να καθυστερεί να επιτευχθεί γιατί υπάρχει κόπωση στην προσέλευση να εμβολιαστούν οι ηλικίες που έχουν ήδη ανοίξει. Υπάρχει μια μείωση του κόσμου, δεν είναι η προσέλευση όπως στην αρχή».