Χαμηλό παραμένει το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Ατσαλάκης, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί φτάνει στο 56%, το οποίο θεωρείται πολύ χαμηλό σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες, που έχουν 15 – 20 μονάδες παραπάνω εμβολιασμένους από την χώρα μας. «Αυτό είναι αρνητικό εν όψει της πτώσης της θερμοκρασίας που θα δούμε σε λίγο καιρό και εν όψει του ανοίγματος των σχολείων που άνοιξαν και βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων στους μαθητές, που άθελα τους θα μεταφέρονται στα σπίτια τους και κατά συνέπεια στους γονείς και από εκεί πέρα στα ηλικιωμένα άτομα. Αυτά τα ηλικιωμένα άτομα, είναι αυτό που πρέπει να προστατεύσουμε αυτή τη στιγμή. Στην ηλικία πάνω από 60 ετών, το 20% δεν είναι εμβολιασμένο. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός αυτό το φθινόπωρο θα ακολουθήσει μια διαδρομή όπου θα αναζητεί τους ανεμβολίαστους».

Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, αυτή είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει ο ιός για να φτάσει σε ανεμβολίαστα πρόσωπα και κυρίως σε ηλικίες άνω των 60 ετών. «Εκεί χρειάζεται μεγάλη προσοχή, υπευθυνότητα από τους γονείς και την πολιτεία, ώστε να αποτραπεί διότι το υψηλό ποσοστό των ανεμβολίαστων θα δημιουργήσει συμφόρηση στις υγειονομικές μονάδες, όσο περνούν οι επόμενοι μήνες».

Ο κ. Ατσαλάκης τόνισε ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν δεν τηρούνται τα μέτρα διότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων. «Αν δεν τηρούνται τα μέτρα ο ιός θα μεταδίδεται, πιστεύω να μη δούμε κάποια χειρότερη μετάλλαξη αλλά με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο ιός θα κυκλοφορεί μεταξύ των μη εμβολιασμένων. Έχουμε δει δεκάδες παραδείγματα τον τελευταίο καιρό που δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων. Ο ιός μεταδίδεται και μόλις φτάσει στα ευάλωτα ηλικιωμένα άτομα, έρχεται το μοιραίο. Αυτό που έχει σημασία είναι η τήρηση των μέτρων διότι ο ιός εξακολουθεί και υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Ο μόνος τρόπος να τον αποφύγουμε είναι να γίνουν καθολικοί εμβολιασμοί σε μεγάλα ποσοστά και να ενισχυθεί η τήρηση των μέτρων. Αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι θα κάνουμε το φθινόπωρο και πως θα προστατεύσουμε τους μη εμβολιασμένους καθώς είναι θέμα χρόνου να έρθουν σε επαφή με τον ιό».

Κλείνοντας, ο κ. Ατσαλάκης σχολίασε πως ένα νέο ενδεχόμενο κύμα θα χτυπήσει όσους δεν προστατεύονται περισσότερο. «Έχουμε στοιχεία, στα οποία ένα μέρος των εμβολιασμένων μπορούν να μολυνθούν περίπου 10% και πρέπει να το έχουμε υπόψη. Σημαίνει ότι πρέπει να τηρήσουμε τα στοιχειώδη μέτρα ακόμη κι αν είμαστε εμβολιασμένοι».