μάσκα, Κορωνοϊός, Τζανάκης, Κορωνοϊός

Για την πορεία της πανδημίας μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης.

Όπως σημείωσε, από τις αρχές του προηγούμενου μήνα είχε δει το φως της δημοσιότητας μια ανάλυση, όπου το Πολυτεχνείο Κρήτης προέβλεπε την πιθανότητα να εμφανιστεί ένα νέο κύμα όταν θα κυριαρχούσαν οι υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5, που είναι πιο μεταδοτικές από το αρχικό στέλεχος. «Δυστυχώς το βλέπουμε τώρα και ο κινητός όρος των 7 ημερών έχει διπλασιαστεί, τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί και επίσης σε όλες τις χώρες από τις οποίες έρχονται οι τουρίστες. Δηλαδή Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία συμβαίνει κάτι παρόμοιο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει εδώ μια έξαρση αλλά έρχεται από τα κρούσματα από τον τουρισμό. Σε αυτή την έρευνα είχαμε τονίσει ότι θα πρέπει να γίνει η χρήση της μάσκας και σε κλειστούς χώρους και σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Αυτό ενδέχεται να ξανασυμβεί, διότι μια τελευταία μεγάλη μελέτη έχει συγκρίνει τις επιπτώσεις των ατόμων που επαναμολύνονται, όμως δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά».

Πρόσθεσε δε, πως η θνητότητα σε αυτά τα άτομα που ξανανοσούν είναι διπλάσια και η εισαγωγή στα νοσοκομεία πενταπλάσια! «Είναι τα πρώτα επίσημα ανησυχητικά στοιχεία και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στους άμεσους σχεδιασμούς, διότι καθώς πλησιάσουμε στο καλοκαίρι θα αυξηθεί η κινητικότητα και η πιθανότητα για να έχουμε κρούσματα που θα φτάσουν σε ευάλωτα άτομα είναι μεγάλη σε σχέση με το παρελθόν. Δυστυχώς οι υποπαραλλαγές αυτές είναι μεταδοτικότερες. Δεν δημιουργούν μεγάλη θνησιμότητα αλλά όταν επεκτείνονται σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα επηρεάζουν τα άλλα νοσήματα δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη όταν ο ιός έχει κυκλοφορήσει σε όλο τον πληθυσμό, τα ποσοστά ασθενών που θα εισέρχονται στα νοσοκομεία θα είναι σημαντικά. «Μπορεί να είναι μικρό το ποσοστό αλλά προέρχεται από μια τεράστια δεξαμενή υποψηφίων. Θα δούμε έξαρση και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και μετά υπάρχει θέμα πλέον σημαντικό, διότι αυτές οι υποπαραλλαγές παρακάμπτουν την ανοσία των εμβολιασμένων, όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία με φυσική νόσηση δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Τα στοιχεία της τελευταίας μελέτης που είπαμε για αυτούς που επανανοσούν είναι πολύ αρνητικά, αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο, θα μολυνθεί τόσος πολύς κόσμος για 2 και 3 φορά που ενδέχεται να δούμε σημαντικά νούμερα αύξησης, όχι μόνο σε κρούσματα αλλά και εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Κλείνοντας, ο κ. Ατσαλάκης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή, είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία πωλούν πολλά self test. «Ο λόγος είναι ότι κάποιοι έχουν μολυνθεί και ανησυχούν ότι πρέπει να κάνουν κάποιο τεστ, υπάρχουν βασικά στοιχεία ότι πολλά από αυτά που βγαίνουν θετικά δεν δηλώνονται καθόλου. Οι αριθμοί που έχουμε τώρα για τα συγκεκριμένα κρούσματα ίσως να είναι δύο και τρεις φορές μικρότερες από τους κανονικούς, η Όμικρον 4 και 5 θα μας επιφυλάξουν κάποια έκπληξη πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι και για αυτό, θα πρέπει να προσέχουμε με τα στοιχειώδη μέτρα και την τήρηση των μέτρων».