Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για τα πυρά στα μεταξύ τους σύνορα

Πρέπει να διαβάσετε

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για πυρά στα μεταξύ τους σύνορα, την ώρα που εντείνονται οι διεθνείς προσπάθειες για τη συμφιλίωση των δυο κρατών του Καυκάσου που βρίσκονται σε αντιπαράθεση για περίπου τριάντα χρόνια για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προχώρησαν σε πυρά πυροβολικού και όλμων στις θέσεις των Αρμενίων που βρίσκονται στην περιοχή του Σοτκ στην ανατολική Αρμενία» αναφέρει το αρμενικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Τρεις Αρμένιοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν από τα πυρά, σημειώνει, διευκρινίζοντας ότι οι αρμενικές δυνάμεις λαμβάνουν «αρμόζοντα αμυντικά μέτρα». Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία ότι έχει ανοίξει πυρ με «όπλα μεγάλου διαμετρήματος» στις θέσεις των Αζέρων στα σύνορα, καταγγέλλοντας «πρόκληση».

«Παρά τις προειδοποιήσεις για την ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις (…) η αρμενική πλευρά παραβίασε εκ νέου το καθεστώς εκεχειρίας», σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι ένας Αζέρος στρατιωτικός τραυματίστηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ από τα πυρά και ότι η «ρίψη όλμων» συνεχιζόταν σήμερα το πρωί.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται την ώρα που μέλη της διεθνούς κοινότητας καταβάλλουν προσπάθειες για την άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες και την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν Νικόλ Πασινιάν και Ιλχάμ Αλίεφ αντίστοιχα θα συναντηθούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την αιγίδα της οποίας γίνεται η συνάντηση, έπειτα από τις εντατικές συνομιλίες που έγιναν για τέσσερις ημέρες στις αρχές Μαΐου στην Ουάσινγκτον ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο χωρών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον κατά τις συνομιλίες αυτές υπήρξε «απτή πρόοδος» και πλέον είναι «ορατή» μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, τα χρόνια του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινής περιοχής όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι και η οποία αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν πριν από πάνω από τρεις δεκαετίες.

Οι εντάσεις, ήδη μεγάλες, κλιμακώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν το Μπακού ανακοίνωσε στις 23 Απριλίου ότι εγκατέστησε φυλάκιο ελέγχου στον οδικό άξονα του διαδρόμου Λατσίν, τον μοναδικό που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα των αυτονομιστών, ο οποίος υποβάλλεται ήδη για μήνες σε αποκλεισμό με αποτέλεσμα ελλείψεις και διακοπές ρεύματος.

Πηγήnewsbeast.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα