Με περισσότερα «όπλα» ξεκινά η νέα τουριστική σεζόν, σύμφωνα με όσα δήλωσε από το Ηράκλειο ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρο Βασιλικό επισκέφθηκε σήμερα τη Λότζια, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό.

«Από αύριο ουσιαστικά ανοίγει ο τουρισμός, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Είμαστε αισιόδοξοι αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν χαλαρώνουμε ως προς τα μέτρα, συνεχίζουμε κάνουμε τα self test που είναι ένα όπλο που μας έχει βοηθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Γενικά σε σχέση με πέρυσι έχουμε πολλά περισσότερα όπλα, έχουμε τα χιλιάδες τεστ καθημερινά, καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, τα self test και ειδικά τους εμβολιασμούς».

Ο κ. Αρκουμανέας στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των εμβολιασμών στην αναχαίτιση της πανδημίας και κατ΄ επέκταση στο ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού. «Βλέπουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες αλλά το βασικό όπλο μας είναι ο εμβολιασμός. Άρα όλοι πρέπει να κλείσουμε το ραντεβού μας και να πάμε να εμβολιαστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε η υποχρέωση των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας, αλλά και των Ελλήνων που μετακινούνται να έχουν υποβληθεί σε τεστ 72ώρες πριν την άφιξή τους στον προορισμό τους, ή να έχουν κάνει rapid test, ή να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους σημαίνει πως η τουριστική σεζόν ξεκινά με ασφάλεια.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των ξενοδοχοϋπαλλήλων ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως δεν τίθεται θέμα προτεραιότητας αφού όλοι όσοι είναι άνω των 30 μπορούν ήδη να κλείσουν ραντεβού ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όλες τις ηλικίες.

Τέλος ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ηρακλείου για τη φιλοξενία, ενώ τόνισε πως ο δήμος στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της πανδημίας, με τα σταθερά σημεία για την διενέργεια τεστ που έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης. «Χρειαζόμαστε την καλή συνεργασία και του δημάρχου και όλων των τοπικών αρχών ώστε να συνεχιστεί αυτή η καλή εικόνα», ανέφερε.

Το δήμαρχο Ηρακλείου ευχαρίστησε με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος τόνισε πως ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τουρισμό αλλά και στην καταπολέμηση της πανδημίας είναι καθοριστικός.

Ο κ. Βασιλικός δήλωσε αισιόδοξος για τη νέα τουριστική σεζόν που ανοίγει επίσημα αύριο στη χώρα μας, τόνισε ωστόσο πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός καθώς και αυτή η χρονιά θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Είναι μια χρονιά πάλι που είναι στα χέρια των λοιμοξιωλόγων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουν μπει οι βάσεις έτσι ώστε να έχουμε τις προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ καλύτερη τουριστική σεζόν απ΄ ότι είδαμε πέρυσι. Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι πέρυσι καταφέραμε να περάσουμε τις εξετάσεις και χωρίς τα εργαλεία που έχουμε φέτος, πολύ περισσότερα τεστ και εμβολιασμούς και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Λειτουργήσαν τα πρωτόκολλα και αυτό μας δίνει την αισιοδοξία ότι φέτος με πολύ περισσότερα εργαλεία θα μπορέσουμε να έχουμε πολύ περισσότερα αποτελέσματα», δήλωσε ο ίδιος.

Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στην τήρηση των μέτρων και την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών καθώς αυτά τα δύο μπορούν να βελτιώσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. «Εάν καταφέρουμε αυτά και τις επόμενες εβδομάδες συνεχίσουμε και καλυτερεύουμε την εικόνα της χώρας μας και στις χώρες προέλευσης των τουριστών είμαι σίγουρα ότι θα έχουμε θετικές εκπλήξεις για την πορεία της σεζόν φέτος», ανέφερε ο κ. Βασιλικός.

Στους εμβολιασμούς στάθηκε στις δηλώσεις του και ο δήμαρχος Ηρακλείου. «Πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και πρέπει να μην χαλαρώσουμε και να τηρούμε τα μέτρα μέχρι να υπάρξει η ανοσία της αγέλης, η οποία δεν θα είναι σε άγνωστο χρόνο αλλά θα είναι πολύ σύντομα», δήλωσε ο κ. Λαμπρινός.