Αρκαλοχώρι: Με διαδικασίες εξπρές η κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτισμάτων

Πρέπει να διαβάσετε

Στο Αρκαλοχώρι βρίσκεται σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη παρουσία Δημάρχων και άλλων σεισμόπληκτων περιοχών.

Όπως τόνισε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο κ. Τριαντόπουλος δεν μετέβη μόνος του στο Αρκαλοχώρι αλλά μαζί του βρίσκεται ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος αλλά και ο Δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας. «Έχουν μοιραστεί κοινές εμπειρίες με το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, ώστε έτσι μια σειρά από ζητήματα κυρίως αυτών που σχετίζονται με την προώθηση των κατεδαφίσεων σε γρήγορους ρυθμούς και διαδικασίες να τα προχωρήσουμε στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, όπως τα έχουμε προχωρήσει και σε άλλες σεισμόπληκτες περιοχές την προηγούμενη περίοδο».

Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, η ευθύνη ουσιαστικά για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτισμάτων αφορά τον ιδιώτη. «Αλλά για να διευκολύνουμε τις διαδικασίες εμείς ερχόμαστε εδώ όπως κάναμε και στις προηγούμενες περιπτώσεις σεισμών, σαν κράτος και σαν πολιτεία να δώσουμε χρήματα στους Δήμους ώστε να προχωρήσουν, διευκολύνοντας τον ιδιώτη, δηλαδή να μην επωμιστεί ο ιδιώτης το κόστος της κατεδάφισης αλλά αντιστοίχως να το κατεδαφίσει ο Δήμος μέσα από χρήματα που παίρνει από το κράτος, μέσα από εργολαβίες. Έχουμε φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στις άλλες περιπτώσεις των Δήμων, ολοκληρώνοντας τη σχετική διαδικασία με αποτέλεσμα να μπορούν οι πολίτες χωρίς να έχουν επωμιστεί το κόστος της κατεδάφισης να χτίσουν τα σπίτια τους καθώς μιλάμε για επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια και είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για τη δημόσια ασφάλεια και για την περιουσία που είναι δίπλα σε αυτά. Είναι σημαντικό και στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, η διαδικασία να προχωρήσει για να έχουμε το αποτέλεσμα αυτό».

Πρόσθεσε δε, πως όσον αφορά τις αποζημιώσεις των επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από το σεισμό, τα χρήματα που έχουν δοθεί είναι πάνω από 400 χιλ. και έχει ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν η διαδικασία προκαταβολής προς τις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις. «Έχουν μια ή δύο περιπτώσεις που θα στείλει η Περιφέρεια, οπότε από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκαταβολής θα χορηγηθεί το τελικό ποσοστό όπως θα προκύψει από επικείμενη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Θέλω να σημειώσω ότι είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η πρώτη περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί τόσο γρήγορα η διαδικασία χορήγησης προκαταβολής στους μήνες που ακολούθησαν από το σεισμό, σε στενή συνεργασία που έχει το υπουργείο Οικονομικών με την Περιφέρεια και δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος όπου η αποζημίωση που ήταν πολύ κοντά στο κομμάτι της προκαταβολής δινόταν μετά από 4 και 5 χρόνια».

«Πρόθεση μας να ενισχυθεί η Υπηρεσία Δόμησης»

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης επεσήμανε πως επειδή ο σεισμός του Σεπτεμβρίου δημιούργησε τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουν, για το λόγο αυτό είχε ενεργοποιηθεί μια διαδικασία μέσω της Γενικής Γραμματείας Εσωτερικών ώστε να υπάρχει μια άμεση συσχέτιση Δήμων και της Γραμματείας, για την καταγραφή και την πρόοδο των εργασιών. «Σήμερα είμαστε εδώ γιατί θεωρούμε ότι πρέπει αυτή η διαδικασία να επισπευστεί, ήδη οι δύο Δήμαρχοι, έχουν έρθει για να προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε το δήμο και το θέμα το δικό μας δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση αλλά να σημαίνει και επίσπευση των εργασιών και το τελικό αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό. Με το αίτημα που είχαμε πει με τον Δήμαρχο, τον Απρίλιο, ήδη η πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε την ΥΔΟΜ ώστε η παρουσία επιπλέον μηχανικών, να συμβάλει στο θέμα αδειών κατεδάφισης και ανοικοδόμησης που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στο επόμενο διάστημα».

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας ανέφερε πως μεταφέρεται στους πολίτες του Αρκαλοχωρίου όλη η τεχνογνωσία από τις δύσκολες καταστάσεις που έζησαν στην περιοχή. «Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο 80% των κόκκινων κτιρίων να έχουν κατεδαφιστεί, το επόμενο 20% που έχει μείνει οφείλεται σε υπαιτιότητα των ιδιοκτητών γιατί δεν πήγαν να κόψουν ρεύμα και παροχές, άρα δεν είναι μόνο τι κάνει το κράτος αλλά τι κάνουν και οι ιδιοκτήτες γιατί με το που θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις πρέπει οι ιδιοκτήτες να κόψουν τις παροχές σε ρεύμα, νερό και τηλέφωνα. Είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία γι’αυτό όλοι μαζί χρειάζονται για να μπορέσουμε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και εμείς, γιατί βασική προϋπόθεση για να χτιστούν τα νέα σπίτια πρέπει να κατεδαφιστούν αυτά που υπάρχουν μέσα, αλλιώς δεν εκδίδεται η οικοδομική άδεια. Γι’ αυτό τρέξαμε τις διαδικασίες για να τα γκρεμίσουμε γρήγορα ώστε να χτιστούν τα νέα σπίτια. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ πέρα για να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία όπως μπορέσαμε να τα κάνουμε εμείς, να κατεδαφίσουν τα σπίτια και οι σεισμόπληκτοι εδώ».

Κλείνοντας, ο κ. Κόκουρας σημείωσε πως ο σεισμός στην περιοχή του Τυρνάβου έγινε το Μάρτιο και μέχρι τέλος Νοεμβρίου είχαν δοθεί όλα τα δυνατά επιδόματα. «Το επίδομα έκτακτης βοήθειας των 600 ευρώ αλλά και βοηθήματα από οικοσυσκευές, έχουμε κατεδαφίσει το 80% των κτιρίων, έχουν πάρει και αυτοί προκαταβολές τόσο για τα κίτρινα σπίτια όσο και για τα κόκκινα, βρίσκονται στη φάση να καταθέσουν τις μελέτες επισκευής ή τις νέες οικοδομικές άδειες, για να βγουν από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, οι μελέτες για να ξεκινήσουμε να χτίσουμε τα νέα σπίτια. Ευελπιστούμε στους επόμενους 1 με 2 μήνες να βλέπουμε νέα σπίτια στην περιοχή μας».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα