Αρκαλοχώρι: «Ερημώνουν» οι σεισμόπληκτες περιοχές – Κραυγή αγωνίας από τους πληγέντες

Πρέπει να διαβάσετε

Περισσότεροι από 1.200 έλεγχοι σεισμόπληκτων κτιρίων εκκρεμούν, με τους πληγέντες να καταγγέλλουν επικίνδυνες καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες που τους έχουν φέρει σε απόγνωση.

Όπως εξήγησε ο γραμματέας του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη οι έλεγχοι αυτοί εκκρεμούν, την ώρα που το ΔΑΕΦΚ είναι υποστελεχωμένο, ενώ σε περίπτωση που οι έλεγχοι δεν ολοκληρωθούν είναι δεδομένο πως οι σεισμόπληκτοι δεν θα λάβουν χρήματα. «Είπε ο υπουργός ότι θα κατέβουν 30 μηχανικοί. Πότε όμως, προκηρύχθηκε η θέση αλλά θα πούμε καλό Μάρτη», σημείωσε καθώς οι διαδικασίες πρόσληψης έχουν γραφειοκρατία και με τέτοιους ρυθμούς οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών τρέμουν πως θα χρειαστεί να περάσει το καλοκαίρι μέχρι να καταφέρουν να ξεκινήσουν τις εργασίες στα σπίτια τους που έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα κ. Γκαντάτσιο, τεσσεράμισι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ στον λογαριασμό τους, με τις διαδικασίες να αποδεικνύονται εκτός από χρονοβόρες και κοστοβόρες για τους σεισμόπληκτους. «Ζητήσαμε την απλοποίηση της διαδικασίας της στεγαστικής συνδρομής στα κτίρια που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες, στα πράσινα κτίρια. Όμως ταυτόχρονα δεν μπορεί ένας φάκελος να κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ, όταν η ζημιά είναι περίπου 3.000 ευρώ και να κάνει ο πολίτης όλη αυτή τη διαδικασία τη χρονοβόρα για να πάρει λιγότερα χρήματα από αυτά που θα του κοστίσει ο φάκελος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο σύλλογος των σεισμόπληκτων έχει ζητήσει μεταξύ άλλων από τους αρμόδιους φορείς τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής και άτοκο δάνειο ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων και την αναπροσαρμογή των τιμολογίων στη σημερινή τιμή της δαπάνης. «Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης ποιον θα επιβαρύνουν, δεν μπορεί ένας που δεν έχει ακόμα λάβει χρήματα να επιβαρυνθεί και την κατεδάφιση του κτιρίου του», συμπλήρωσε ο κ. Γκαντάτσιος.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος στην χθεσινή συνάντηση του Συλλόγου με τους βουλευτές του νομού, τους δημάρχους των σεισμόπληκτων περιοχών, στελέχη της Περιφέρειας αλλά παρουσία και εκπροσώπων της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου και Βιάννου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης μάλιστα αποφασίστηκε να υπάρξει αίτημα ώστε πρώτον να δημιουργηθεί ένα Γραφείο Πληροφόρησης του Πολίτη, απ’ όπου οι σεισμόπληκτοι θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα και υπεύθυνα από την πολιτεία για όλα τα θέματα που τους απασχολούν και δεύτερον να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης αυτού του προβλήματος για την Κρήτη.

«Ερημώνει» η περιοχή

Πέραν των καθημερινών προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι σεισμόπληκτοι εκφράζονται φόβοι και για την κατάσταση που επικρατεί αφού το άλλοτε εμπορικό κέντρο της περιοχής, το Αρκαλοχώρι ερημώνει.

«Ενδεικτικά για το Αρκαλοχώρι στην προηγούμενη απογραφή ήταν 4.300 οι καταγεγραμμένοι κάτοικοί και τώρα περίπου 2.600, ενώ και σε χωριά όπως ο Σαμπάς, η Βόνη, ο Γαλατάς που έμεναν από 250 κάτοικοι, έχουμε τώρα μια διαρροή κατοίκων της τάξης του 50 – 60%», ανέφερε ο κ. Γκαντάτσιος σημειώνοντας πως ο σεισμός έχει εντείνει κατά πολύ το πρόβλημα.

«Πέρα από τον κόσμο που έχει φύγει υπολειτουργούν και οι επιχειρήσεις στο Αρκαλοχώρι που ήταν το εμπορικό κέντρο της περιοχής», κατέληξε ζητώντας από την πολιτεία να στηρίξει συνολικά την περιοχή.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα