Τρίτη, 25 Νοεμβρίου, 2025
18.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Άρδευση στο Ηράκλειο: Έρχεται λύση «ανάσα» για τους αγρότες μέσω λυμάτων

Πρέπει να διαβάσετε

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη ΔΕΥΑΗ, έργο που εκτιμάται ότι θα δώσει «ανάσα» στις αγροτικές περιοχές του Δήμου Ηρακλείου, εν μέσω του εφιάλτη τη λειψυδρίας. Την άνοιξη του 2026, αν όλα πάνε βάσει χρονοδιαγράμματος, θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων, τα οποία εν συνεχεία θα αποστέλλονται σε πέντε δεξαμενές πέριξ της ΔΕΥΑΗ, με σκοπό τη χρήση τους για την άρδευση αλλά και την συντήρηση του πρασίνου της πόλης.

«Το έργο αυτό το οποίο βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πριν από τα μέσα του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί, συναρθρώνεται με ένα αρδευτικό δίκτυο το οποίο θα πηγαίνει στις ίδιες τις καλλιέργειες από τις πέντε δεξαμενές οι οποίες εξακτινώνονται γύρω από την εγκατάσταση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας», δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας 25/11, πραγματοποίησε αυτοψία και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών.

36.000 κυβικά ημερησίως από τα λύματα που φτάνουν στον βιολογικό καθαρισμό, τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Γάζι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη, μετά από τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια επεξεργασία, θα καταλήγουν στους αγρότες.

«Θα γίνεται τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια επεξεργασία και θα αποστέλλεται σε πέντε δεξαμενές πέριξ της ΔΕΥΑΗ, ώστε από εκεί να μπορούμε να τροφοδοτούμε όλους τους αγρότες με ένα δίκτυο το οποίο υπάρχει σε μελέτη από το Δήμο Ηρακλείου. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι ειδικά αυτή την εποχή που έχουμε το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας», σημείωσε ο κ. Βουρεξάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη εκτελεστεί περίπου το 80% του έργο και εκτιμάται ότι μέχρι την άνοιξη του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί.

Με τον τρόπο αυτό μάλιστα, όπως είπε ο κ. Βουρεξάκης, οι μεικτές γεωτρήσεις, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ύδρευση.

«Είμαστε η πρώτη ΔΕΥΑ στην Ελλάδα και την Ευρώπη που θα χρησιμοποιούνται τα λύματα και θα έχουμε μηδέν αποτύπωμα», πρόσθεσε ο κ. Βουρεξάκη.

in_article_2_mobile

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα