Αρχίζει η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων στο ΠΑΓΝΗ – Κτενιαδάκης: Μόνη «θεραπεία» η μάσκα και το εμβόλιο

Πρέπει να διαβάσετε

Ξεκινά από σήμερα, Παρασκευή η χορήγηση 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει παραλάβει η Ελλάδα.

Συνολικά δέκα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, θα είναι υπεύθυνα για την χορήγηση της συγκεκριμένης θεραπείας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του ΠΑΓΝΗ Στέλιο Κτενιαδάκη το ΠΑΓΝΗ έχει ήδη παραλάβει την παρτίδα των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Πρόκειται για μια θεραπεία που θα αφορά συγκεκριμένη ομάδα σθενών και οι οποίοι πιθανόν να επωφεληθούν από αυτή τη θεραπεία», δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη ο κ. Κτενιαδάκης συμπληρώνοντας πως το νοσοκομείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία  με το υπουργείο προκειμένου να ενημερωθεί για τους κανόνες της διαδικασίας. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφαση για χορήγηση σε ασθενείς του συγκεκριμένου σκευάσματος θα γίνεται από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, η οποία θα αποφασίζει βάσει των κριτηρίων των ασθενών αυτών», σημείωσε.

Ο κ. Κτενιαδάκης εξήγησε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στα νοσοκομεία για χρόνιες παθήσεις, κακοήθειες, δερματολογικές παθήσεις, αιματολογικά χρόνια προβλήματα κ.α.

Διευκρίνισε πως μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της covid και ταυτόχρονα πάσχουν από άλλα νοσήματα που μειώνουν το ανοσολογικό τους προφίλ. «Τα φάρμακα αυτά έχουν κάποια περιορισμένη ωφέλεια η οποία μάλιστα αφορά και συγκεκριμένες ομάδες ασθενών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το γεγονός ότι για να χορηγηθεί η θεραπεία σε έναν ασθενή θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και κατά πόσο αυτό μπορεί να φέρει καθυστερήσεις στην χορήγησή της λόγω γραφειοκρατίας οκ. Κτενιαδάκης εξήγησε πως η διαδικασία αυτή τηρείται για όλα τα φάρμακα υψηλού κόστους και επίσης δεν ενέχει τόση γραφειοκρατία όση μπορεί να γίνεται αντιληπτό από τις ανακοινώσεις. «Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γραφειοκρατία με την έννοια ότι γίνεται απευθείας το αίτημα για τον εκάστοτε ασθενή και μέσα στην ίδια ημέρα υπάρχει απάντηση», δήλωσε.

Μόνη «θεραπεία» η μάσκα και το εμβόλιο

«Η μόνη θεραπεία η οποία σώζει είναι η πρόληψη. Η μόνη θεραπεία η οποία υπάρχει είναι η μάσκα και το εμβόλιο», ανέφερε ο κ. Κτενιαδάκης τονίζοντας πως οι πολίτες δεν πρέπει να επαναπαυθούν από την είδηση για τη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Ο ίδιος τόνισε πως τόσο τα μονοκλωνικά αντισώματα, που χορηγούνται σε ασθενείς με ήπια νόσο, όσο και το χάπι που αναμένεται να κυκλοφορήσει και θα χορηγείται σε περιπτώσεις βαριάς νόσησης, είναι μέθοδοι αντιμετώπισης της νόσου.

Συμπλήρωσε δε πως ο κορωνοϊός αφήνει βλάβες όχι μόνο την στιγμή της νόσησης αλλά και πολύ αργότερα, «χτυπώντας» καμπανάκι για το σύνδρομο long covid από το οποίο πάσχουν σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη 100 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως και οι οποίοι παρουσιάζουν βλάβες στο αναπνευστικό, γαστρεντερολογικό και νευρολογικό τους σύστημα.

«Εμείς με το να έχουμε εδώ και 9 μήνες το ιατρείο post covid, βλέπουμε πολλούς ασθενείς οι οποίοι ενδεχομένως έχουν περάσει και χωρίς προβλήματα τη νόσο και εμφανίζουν μακροχρόνια προβλήματα κόπωσης και μυαλγιών και αναρωτιούνται γιατί τους συμβαίνει», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Βλέπουμε ότι το long covid syndrome και το post covid syndrome είναι πολύ υπαρκτή κλινική εικόνα η οποία θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια ακόμα και αν αύριο εξαφανιστεί ο ιός».

Ο κ. Κτενιαδάκης σημείωσε ότι πλέον ανησυχεί περισσότερο για τις μακροχρόνιες συνέπειες της νόσου στην υγεία των ανθρώπων παρά για τον ίδιο των ιό και την κατάσταση που βιώνει τώρα η ανθρωπότητα, αφού όπως τόνισε «είναι μια κατάσταση που δύσκολα μπορεί να αναστραφεί ή να αντιστραφεί παγκοσμίως, δηλαδή να εξαφανιστεί ο ιός».

Ανησυχία για το Ηράκλειο

Τέλος ο κ. Κτενιαδάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική εικόνα στο Ηράκλειο. Πλέον όπως σημείωσε καταγράφεται αύξηση τόσο στα κρούσματα κορωνοϊού όσο και στις νοσηλείες που προκύπτουν από αυτά. «Ενώ μέχρι σήμερα είμασταν σε ένα καλό επίπεδο βλέπω σιγά σιγά και τα πράγματα παίρνουν την ανιούσα», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα