Αποστολή… ζωής στη Μήλο από τους «Γιατρούς του Αιγαίου» – Συγκλονιστικά στοιχεία

Πρέπει να διαβάσετε

Ταγμένοι να προσφέρουν τη βοήθεια τους στο συνάνθρωπο και να είναι αλληλέγγυοι σε κάθε αδύνατο, οι Γιατροί του Αιγαίου, ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους στη Μήλο και… τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά!

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Πρώτη Θέση, ο ορθοπεδικός Μανώλης Βελιβασάκης ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της παραμονής των γιατρών στη Μήλο, εξετάστηκαν 1.331 ασθενείς από τις 29 ειδικότητες που βρέθηκαν στο νησί ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 974 ιατρικές εξετάσεις και 457 παραϊατρικές εξετάσεις!

Ο κ. Βελιβασάκης σημείωσε πως όλος ο κόσμος – και ιδιαίτερα οι Μινωικές Γραμμές – συνέβαλαν στο να εξυπηρετηθούν οι Γιατροί του Αιγαίου, ώστε από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, να μπορέσουν να βοηθήσουν όλους τους πολίτες. «114 παιδο-ορθοπεδικά περιστατικά, 101 οφθαλμολογικά περιστατικά, 103 δερματολογικά περιστατικά, 65 περιστατικά ΩΡΛ, είναι μόνο κάποια από αυτά. Ο καρδιολόγος με 69 περιστατικά, με τη βοήθεια και του υπερηχογράφου μας, κατόρθωσε να βοηθήσει τους ακρίτες, να κάνει σωστή ιατρική πράξη όπως στα ιατρεία, για να προσφέρουμε την ανακούφιση αυτή».

Τα στοιχεία που ο κ. Βελιβασάκης ανέλυσε για το κόστος μετακίνησης των ανθρώπων αυτών από την Μήλο, στην Αθήνα, πραγματικά συγκλονίζουν. «Από τους 974 ασθενείς που εξετάστηκαν, αν οι 600 μετακινούνταν στην Αθήνα με έναν συνοδό ο καθένας, δηλαδή 1.200 άτομα, με το κόστος κατά μέσο όρο των 200 ευρώ για τον καθένα από αυτούς, με πρόχειρο υπολογισμό φτάνουν τα 240 χιλ. ευρώ! Αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική προσφορά».

Πρόσθεσε δε, μεταξύ άλλων, πως οι Γιατροί του Αιγαίου, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν «παραμελημένα περιστατικά» λόγω του κορωνοϊού και των lockdowns αλλά και άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα μετακίνησης. «Γι’ αυτούς πήγαμε. Τα άτομα αυτά ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και δώσαμε τις πρέπουσες οδηγίες. Όμως η δράση δεν σταματάει εκεί, αφού υπήρξαν κυτταρολογικές εξετάσεις, ιστολογικές που πήραμε για να αναλύσουμε και να στείλουμε πίσω τα αποτελέσματα κλπ.».

Κλείνοντας, ο κ. Βελιβασάκης ευχαρίστησε εμφανώς συγκινημένος τις Μινωικές Γραμμές για «την μεγάλη αγκαλιά και προσφορά» αλλά και για τη μεγάλη «στήριξη και βοήθεια, ειδικά σε αυτή την αποστολή, που ήταν ανέφικτη καθώς ο καιρός δεν βοηθούσε στο να μετακινηθούμε. Με την κοινή συνεργασία, έγινε εφικτή αυτή η αποστολή».

Αποστολή στη Μήλο με… τη βοήθεια των Μινωικών Γραμμών

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Μινωικών Γραμμών Λουκάς Σιγάλας, τόνισε πως τα «συγχαρητήρια» αξίζουν στους γιατρούς και την ομάδα που βρέθηκε στη Μήλο. «Η ευαισθησία τους και το αίσθημα ευθύνης είναι δεδομένα και αυταπόδεικτα».

Ο κ. Σιγάλας ανέφερε πως οι οικονομικές συγκυρίες είναι δύσκολες, λόγω των αυξημένων τιμών στα καύσιμα που πλήττουν «σημαντικά το έργο και τα αποτελέσματα της εταιρίας», ειδικά τώρα που πέρασε το καλοκαίρι. «Τέτοιες ενέργειες δεν είναι καθόλου εύκολες, ως απόφαση. Άλλωστε με τη Μήλο έχουμε δρομολόγια το καλοκαίρι, κάνουμε έκτακτα δρομολόγια καθόλη τη διάρκεια των μηνών υψηλής κίνησης, οπότε υπάρχει σχέση με το νησί».

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση επειδή ακριβώς υπάρχουν αυτές οι δύσκολες συγκυρίες, όμως είμαστε υποχρεωμένοι και οφείλουμε να υποστηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως είναι αυτή των Γιατρών του Αιγαίου. Είναι άλλωστε όραμα δικό μας, είναι οι αξίες μας και έχουμε πλήρη επίγνωση του κοινωνικού μας ρόλου. Εκ των πραγμάτων βάζοντας όλα αυτά στη ζυγαριά και βλέποντας την ευαισθησία, το αίσθημα ευθύνης της ιατρικής ομάδας, δεν μπορούσαμε να πράξουμε διαφορετικά. Έπρεπε να το κάνουμε, ένιωθα ότι έπρεπε να το κάνω παρά τις δυσκολίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σιγάλας.

Συμπλήρωσε δε, πως από το 2014 οι Μινωικές Γραμμές έχουν «υιοθετήσει» τους Γιατρούς του Αιγαίου. «Έχουμε προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν μετακινήσεων με τα πλοία μας, σε όλα τα κλιμάκια που κινούνται προς τα ελληνικά νησιά και έχουμε παράσχει ένα βαν που είναι πλήρως εξοπλισμένο για προληπτική ιατρική. Υποστηρίζουμε πάντα το έργο τους και δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτή την περίπτωση, αφού βλέπουμε από τα αποτελέσματα πόσοι άνθρωποι ευεργετήθηκαν, πόσο πιο άνετα νιώθουν άνθρωποι που ζουν στα νησιά μας και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε νοσοκομεία. Αν δεν γίνουν αυτές οι δράσεις και οι υποστηρικτικές ενέργειες από τις εταιρίες τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί και ευαίσθητοι σε τέτοιες δράσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Σιγάλας σημείωσε πως το έργο των Γιατρών του Αιγαίου είναι «αυταπόδεικτο» και δεν γεννάται καμία αμφιβολία «αν προσφέρουν αυτά που προσφέρουν». «Το έργο δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Η συμβολή η δική μας είναι μικρή μπροστά στο έργο που προσφέρουν εκείνοι. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, ώστε αυτό να υλοποιηθεί. Το μεγάλο έργο είναι δικό τους, μεγάλη η ικανοποίηση των νησιωτών που έτυχαν αυτής της φροντίδας».

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα