Αποκάλυψη: Τα σχέδια της μελέτης για την ανάπλαση των Νεωρίων

Πρέπει να διαβάσετε

του Σωτήρη Μεταξά

Σημαντικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα των Νεωρίων του Ηρακλείου και θα εντάξουν το σπουδαίο αυτό μνημείο στον αστικό ιστό της πόλης, περιλαμβάνει η μελέτη που συνέταξε η ομάδα του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκου Σκουτέλη.

Η μελέτη, την οποία αποκαλύπτει το Creta24.gr, αποτελεί μία ενιαία στρατηγική ανάδειξης και αναβάθμισης τόσο του ανατολικού όσο και του δυτικού τμήματος των Νεωρίων του Ηρακλείου.

Πρόκειται για εμβληματικές παρεμβάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του παραλιακού μετώπου του Ηρακλείου και θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για την επανάχρηση του μνημειακού συγκροτήματος μαζί με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας ισχυρός μνημειακός “πόλος” που θα συνδέει το ενετικό λιμάνι, το φρούριο του Κούλε και τα Νεώρια.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού με πρωτοβουλία της ίδιας της υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Τα 5 σημεία των παρεμβάσεων

Η μελέτη χωρίζεται σε πέντε σημειακές παρεμβάσεις ως αποτέλεσμα ενός ενιαίου project για το σύνολο των Νεωρίων.

Ξεκινώντας από τα δυτικά, και την Βενετσιάνικη Αποθήκη των Νεωρίων που εφάπτεται της δυτικής πλευράς του μνημειακού συγκροτήματος στην πλατεία 18 Άγγλων, αναμένεται η πλήρης ανάπλαση ενώ στο σημείο θα δημιουργηθεί info point με πληροφορίες για την πόλη του Ηρακλείου και την ιστορία των Νεωρίων. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και να αναζητήσει σε μία ψηφιακή βάση λεπτομέρειες που τον ενδιαφέρουν.

Στους ακρωτηριασμένους θόλους των Παλαιών Νεωρίων (Arsenali Vecchi),η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου για τη βενετσιάνικη ναυπηγική καθώς επίσης και χώρου διαλέξεων.

Στην αποθήκη άλατος, τον στενό θόλο στο ανατολικό τμήμα του κτιρίου που στεγάζει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας χώρος ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα πολλών χρήσεων. Στο συγκεκριμένο σημείο θα δύνανται να φιλοξενηθούν εικαστικές εκθέσεις, δράσεις πολιτισμού αλλά και δραστηριότητες αθλητισμού κλειστού χώρου (επιτραπέζια αντισφαίριση, σκάκι, κλπ).

Το μεγάλο ελεύθερο Νεώριο (Nuovissimi) παραμένει ως έχει και σε αυτό θα δημιουργηθεί μία ράμπα που θα οδηγεί στη δεξαμενή “Ζάνε”.

Στον κλειστό χώρο της δεξαμενής, η κατασκευή της οποίας άρχισε στη θητεία του Benetto Moro και ολοκληρώθηκε το 1615, θα δημιουργηθεί θεατρική σκηνή 200 θέσεων.

Παράλληλα προβλέπεται να αξιοποιηθούν ανοιχτοί χώροι που θα έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα στην ταράτσα του παλιού χημείου αλλά και στην οδό Πατρός Αντωνίου όπου θα δημιουργηθεί ξύλινη εξέδρα με θέα το λιμάνι της πόλης.

Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, έχει παραδοθεί και έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το “στοίχημα” της επόμενης ημέρας αφορά στην ένταξη της μελέτης σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την Περιφέρεια Κρήτης, ώστε μπορέσει να δημοπρατηθεί και να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα