Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
27.4 C
ελαφρές νεφώσεις - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Απογραφή 2021 – Γιατί δόθηκε παράταση έως τις 13 Δεκεμβρίου στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή – Ποια προβλήματα υπάρχουν

Πρέπει να διαβάσετε

Θεωρητικά σήμερα θα έκλεινε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυτοαπογραφή των κατοικιών ωστόσο η χαμηλή συμμετοχή και σειρά άλλων προβλημάτων που εμφανίστηκαν οδήγησαν την ΕΛΣΤΑΤ να παρατείνει και επισήμως την διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Προβλήματα οργάνωσης της διαδικασίας

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία το βέβαιο είναι ότι η φετινή απογραφήκόλλησε πριν από όλα στην ίδια την προβληματική οργάνωσή της από τους αρμοδίους, καθώς ακόμα λαο σήμερα παρατηρούνται προβλήματα όπως η μη παράδοση του φακέλου με τον μοναδικό κωδικό (κλειδάριθμο) για την αυτοαπογραφή ακόμα και σε ολόκληρες γειτονιές.

Χτες ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 αν και υποβάθμισε την οξύτητα των προβλημάτων, εντούτοις παραδέχτηκε ότι στην όλη διαδικασία υπάρχουν σοβαρά ζητήματα οργάνωσης όπως ότι δεν έχουν οριστεί όλοι οι απογραφείς, ενώ και αρκετοί αποχώρησαν από την διαδικασία. Και όλα αυτά μία ημέρα πριν το κλείσιμο της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή. Γι’ αυτό άλλωστε και δόθηκε παράταση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Υπήρξαν προβλήματα με «αρνητές» όπως εμφανίζονται κάποιοι που έχουν φόβους ή επιφυλάξεις να απογραφούν φοβούμενοι φακέλωμα κλπ. Ενώ εμφανίστηκαν και πολίτες επιφυλακτικοί να δεχτούν τους απογραφείς στην οικία τους ή ακόμα και οι επιφυλάξεις από τους ίδιους τους απογραφείς να μπουν σε κάθε σπίτι να παραδώσουν το φάκελο λόγω κοροναϊού. Τέτοιου τύπου προβλήματα εμφανίστηκαν ωστόσο δεν φαίνεται να αποτελούν την κύρια αιτία της μη ικανοποιητικής εξέλιξης της διαδικασίας.

Θέμα αξιοπιστίας των στοιχείων

Πάντως η ίδια ως τώρα διαδικασία δημιουργεί θέμα αξιοπιστίας των στοιχείων μόλις ολοκληρωθεί η απογραφή του 2021. «Χωρίς αξιόπιστα στοιχεία δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες κοινωνικές πολιτικές. Χωρίς αξιόπιστα στοιχεία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσα σχολεία χρειαζόμαστε, πόσα νοσοκομεία χειριζόμαστε κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, χωρίς σοβαρές μετρήσεις και σωστά δεδομένα, μια χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί σωστά και δεν μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών της» υπογραμμίζει ο κ. Ζαχαριάδης.

Απογραφείς που μίλησαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ανέφεραν σωρεία προβλημάτων οργάνωσης της διαδικασίας όπως ότι ορισμένοι απογραφείς δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν ούτε ένα σεμινάριο και ξεκίνησαν από μόνοι τους με ηλεκτρονικές οδηγίες.

Άλλος απογραφέας λέει πως «τα σεμινάρια ξεκίνησαν μία εβδομάδα αφού είχε αρχίσει η αυτοαπογραφή. Προσωπικά, είχα 140 κατοικίες και τα δελτία που μου έδωσαν ήταν με το ζόρι 90».

«Μας έλεγαν ότι θα πάρουμε 1.200 ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα παίρνουμε 2,35 ευρώ για κάθε άτομο που απογράφεται πλην τον φόρο. Αρα πολλοί απογραφείς δεν βρίσκουν το κίνητρο να δουλέψουν ή απελπίζονται με την κατάσταση και παραιτούνται. Τα χρήματα θα καταβληθούν Μάιο-Ιούνιο, αν και αυτό μου φαίνεται αισιόδοξο» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας εκ των απογραφέων.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα