Απογραφείτε, εμβολιαστείτε, σωθείτε…

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου

Με το σύνθημα <<όλοι μετράμε>> η απογραφή πληθυσμού – κατοικιών 2021 ξεκίνησε , μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες από τα προβλήματα της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης.

Εξίσου πρωτόγνωρα θεωρούνται και τα νέα μέσα της ηλεκτρονικής απογραφής σύγχρονης τεχνολογίας .που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην χώρα μας .

Βέβαια όσοι πολίτες για οποιοδήποτε λόγο δεν επιλέξουν την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή που ισχύει μέχρι τις 26 Νοεμβρίου , θα απογραφούν από τους απογραφείς της ΕΛ.ΣΤΑΤ με την γνωστή διαδικασία της προσωπικής συνέντευξής που θα πραγματοποιούν με επισκέψεις στα σπίτια των <<πόρτα-πόρτα>>.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ έχουν αρχίσει να διανέμονται στις κατοικίες κλειστοί ανώνυμοι φάκελοι με οδηγίες και τον <<Μοναδικό Κωδικό Απογραφής >> για να μπορούν οι πολίτες μέσω της εφαρμογής αυτοαπογραφής να συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία όπως :

Απογραφή κατοικίας μόνιμης διαμονής δηλαδή της κατοικίας που μένουν τον περισσότερο χρόνο.
Απογραφή μελών της οικογένειας των που διαμένουν μόνιμα στην ίδια κατοικία , ή άλλα άτομα ανεξάρτητα αν είναι η δεν είναι συγγενείς των.
Να απογράψουν άτομα που φιλοξενούνται ακόμη και προσωρινά στην κατοικία τους τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν στην δική των κατοικία κατά το διάστημα διενέργειας της απογραφής.
Να απογράψουν την δευτερεύουσα και την εξοχική των κατοικία καθώς και κατοικίες που ανήκουν στην ιδιοκτησία των ή άλλων μελών της οικογένειας των που είναι κενές για οποιοδήποτε λόγο.
Κατά την διάρκεια της απογραφής πρέπει να συμπληρώσουν στοιχεία μελών της οικογένειας των τα οποία έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό από το έτος 2010 και μετά.
Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά και δεν διαβιβάζονται ούτε κοινοποιούνται σε κανέναν.

Στα 200 χρόνια που γίνεται απογραφή πληθυσμού στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κατά καιρούς πολλά ευτράπελα και περίεργα περιστατικά .

Φαίνεται ότι η φετινή απογραφή θα γραφτεί στην ιστορία όχι μόνο για την καινοτομία της , αλλά και για τις θεωρίες συνομωσίας που γεννήθηκαν από ανθρώπους του γνωστού κινήματος των αρνητών-εμβολιαστών.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν χρήστες που αυτοαποκαλούνται αρνητές της απογραφής και υποστηρίζουν ότι το κράτος βρήκε ευκαιρία με την απογραφή του πληθυσμού να…..τσεκάρει τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Από την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου η ΕΛ.ΣΤΑΤ και η πλειοψηφία των πολιτών ξεκίνησαν την απογραφική διαδικασία , γιατί γνωρίζουν την χρησιμότητα της όχι μόνο για απλούς στατιστικούς λόγους ,αλλά κυρίως για να μην χαθεί τίποτα από εκείνα που αναλογούν στην χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Είναι αναγκαία η απογραφή γιατί η κατανομή των πόρων γίνεται ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας και αν δεν απογραφούν όλα τα νοικοκυριά η Ελλάδα θα πάρει μικρότερο μερίδιο από εκείνο που δικαιούται για την ανάπτυξή της .

Το ίδιο θα ισχύσει για κάθε δήμο ,κάθε περιφέρεια , γιατί από τον πληθυσμό τους εξαρτάται το μερίδιο διανομής από το συνολικό πακέτο της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξής τους.

Ο Δήμος Πατρέων πληροφορήθηκε ότι κινδυνεύει με την φετινή απογραφή να χάσει την τρίτη θέση πληθυσμιακά από τον Δήμο Ηρακλείου και ξεκίνησε την απογραφική καμπάνια για την διατήρηση της.

Ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να κινητοποιηθεί μαζί με τους Δημότες να κερδίσουν την θέση που δικαιούνται , ως πρώτος Περιφερειακός Μητροπολιτικός Δήμος όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας γι’ αυτό ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός έκανε από χθες σχετική δήλωση για το αναφερόμενο θέμα.

Η απογραφή του 2021 ξεκίνησε υπό την σκιά της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα με την ελπίδα το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό των πολιτών να πιάσει τόπο , μαζί με το νέο επίκαιρο λαϊκό σύνθημα : <<Απογραφείτε , Εμβολιαστείτε, Σωθείτε >>.

 

Άλλα Πρόσφατα