Το ελληνικό Πάσχα είναι μια εμπειρία που συνδυάζει κατάνυξη, παράδοση και έντονο συναίσθημα. Τοπικά δρώμενα που διατηρούνται πολλά χρόνια γίνονται πιστός φύλακας ιστορίας και βαθιάς παράδοσης.
Δείτε κάποια από τα πιο ξεχωριστά και ιδιαίτερα έθιμα του Πάσχα.
Μεγάλη Παρασκευή
Σκιάθος – Ο επιτάφιος της αυγής
Στη Σκιάθο, η περιφορά του Επιταφίου δεν γίνεται το βράδυ, αλλά τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου. Η ακολουθία ξεκινά μετά τα μεσάνυχτα και κορυφώνεται γύρω στις 04:00, όταν ο Επιτάφιος διασχίζει τα στενά σοκάκια.
Οι κάτοικοι συμμετέχουν σιωπηλά στην πομπή, με κεριά στα χέρια ή από τα μπαλκόνια τους, ενώ ψάλλονται θρηνητικοί ύμνοι. Το τελετουργικό κορυφώνεται με το συμβολικό άνοιγμα της εκκλησίας («Άρατε πύλας»), σε μια σκηνή με έντονο θεατρικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.
Ύδρα – Ο Επιτάφιος στη θάλασσα
Στην Ύδρα, ο Επιτάφιος εισέρχεται στο νερό, ευλογώντας τη θάλασσα.

Το έθιμο ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες και συνδέεται με την προστασία των ναυτικών.
Ζάκυνθος – Η λιτανεία της Mater Dolorosa
Στη Ζάκυνθο, η Μεγάλη Παρασκευή έχει έντονο επτανησιακό ύφος. Η διπλή λιτανεία περιλαμβάνει τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της Παναγίας των Παθών (Mater Dolorosa).

Η πομπή συνοδεύεται από φιλαρμονικές και πένθιμα εμβατήρια, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που θυμίζει ευρωπαϊκές καθολικές τελετές, αλλά με έντονη ελληνική ταυτότητα.
Σαντορίνη – Ο Επιτάφιος μέσα στο φως
Στον Πύργο της Σαντορίνης, τα σοκάκια γεμίζουν με χιλιάδες μικρά λυχναράκια που τοποθετούνται σε τοίχους, αυλές και σκαλιά.
Όταν περνά ο Επιτάφιος, όλο το χωριό μοιάζει να φλέγεται από ένα απαλό, ζεστό φως. Οι κάτοικοι χτυπούν μεταλλικά αντικείμενα, προσθέτοντας έναν ιδιαίτερο ήχο στο ήδη μαγευτικό σκηνικό.
Μεγάλο Σάββατο
Κέρκυρα – Ο «σεισμός» και οι Μπότηδες
Στην Κέρκυρα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινά με τον τεχνητό «σεισμό» στον ναό της Παναγίας των Ξένων, που συμβολίζει τον σεισμό της Ανάστασης.

Λίγο αργότερα, στις 11:00, γίνεται η Πρώτη Ανάσταση: οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια εκτοξεύονται οι περίφημοι Μπότηδες — μεγάλα πήλινα κανάτια γεμάτα νερό. Το σπάσιμό τους συμβολίζει το τέλος του κακού και την αρχή της χαράς.
Χίος – Ο ρουκετοπόλεμος του Βροντάδου
Στη Χίο, δύο ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, ανταγωνίζονται σε ένα εντυπωσιακό «πόλεμο» με χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες.

Στόχος κάθε πλευράς είναι να πετύχει το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας. Το έθιμο έχει ρίζες στην Τουρκοκρατία και μετατρέπει τη νύχτα σε ένα φλεγόμενο θέαμα που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Λεωνίδιο – Ο ουρανός γεμίζει αερόστατα
Στο Λεωνίδιο, οι κάτοικοι κατασκευάζουν χειροποίητα αερόστατα από χαρτί και καλάμι.
Το βράδυ της Ανάστασης, εκατοντάδες από αυτά αφήνονται στον ουρανό, δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό φωτός. Κάθε ενορία προσπαθεί να εντυπωσιάσει με τον αριθμό και το ύψος των αερόστατων.
Ρόδος – Ο καλαφουνός και ο Ιούδας
Στη Ρόδο, οι κάτοικοι συγκεντρώνουν ξύλα για τη μεγάλη φωτιά («καλαφουνός») που καίει συνεχώς μέχρι την Κυριακή.

Η συμμετοχή στο έθιμο έχει κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς θεωρείται τιμή για τους νέους άνδρες να συμβάλλουν. Η κορύφωση έρχεται με το κάψιμο του Ιούδα.
Σύρος – Δύο δόγματα, μία γιορτή
Στη Σύρο, Ορθόδοξοι και Καθολικοί γιορτάζουν μαζί.
Οι Επιτάφιοι από διαφορετικές ενορίες συναντιούνται στην Ερμούπολη, ενώ οι καθολικές τελετές προσθέτουν ένα ιδιαίτερο, σπάνιο χαρακτήρα που δεν συναντάται αλλού στον κόσμο.
Κύθνος – Το «συχώριο» της κοινότητας
Στην Κύθνο, οι πιστοί φέρνουν φαγητά στην εκκλησία, τα οποία ευλογούνται και μοιράζονται.
Το έθιμο συνδέεται με τη μνήμη των νεκρών και την έννοια της συγχώρεσης, ενισχύοντας τους δεσμούς της κοινότητας.
Κυριακή του Πάσχα
Καλαμάτα – Ο σαϊτοπόλεμος
Στην Καλαμάτα, ομάδες («μπουλούκια») εκτοξεύουν σαΐτες — αυτοσχέδιους σωλήνες με μπαρούτι.

Το έθιμο έχει ρίζες στην Επανάσταση του 1821 και δημιουργεί ένα εντυπωσιακό αλλά και επικίνδυνο θέαμα, γεμάτο ένταση και θόρυβο.
Φολέγανδρος – Μια ανοιχτή γιορτή
Στη Φολέγανδρο, η εικόνα της Παναγίας περιφέρεται σε κάθε σπίτι του νησιού.
Οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλους και οι επισκέπτες κεράζονται τοπικά εδέσματα, δημιουργώντας μια μοναδική αίσθηση φιλοξενίας.
Κύθνος – Η κούνια της Λαμπρής
Στην Κύθνο, στήνεται μια μεγάλη κούνια στην πλατεία.
Νέοι και νέες, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, τραγουδούν χορεύοντας, ενώ το έθιμο συνδέεται συμβολικά με τον έρωτα και τον γάμο.
Δευτέρα του Πάσχα
Μέγαρα – Τα Ρουσάλια
Στα Μέγαρα, ομάδες νέων τραγουδούν και χορεύουν κυκλικά στους δρόμους.
Το έθιμο θυμίζει πασχαλινά κάλαντα και συνοδεύεται από κεράσματα που προσφέρουν οι κάτοικοι.
Κρηνίδες Καβάλας – Αυγομαχίες
Στις Κρηνίδες, διοργανώνονται διαγωνισμοί τσουγκρίσματος αυγών.
Η προετοιμασία ξεκινά εβδομάδες πριν, με στόχο την επιλογή των πιο ανθεκτικών αυγών, και το έθιμο προσελκύει πλήθος συμμετεχόντων.
Πηγή: cnn.gr