Η οδός Αρχιεπισκόπου Ευγενίου είναι ένας απ’ τους πιο κεντρικούς δρόμους της συνοικίας του Αγίου Ιωάννη.

Στη συγκεκριμένη οδό, ο Δήμος Ηρακλείου πραγματοποιεί μια σημαντική διάνοιξη αυτές τις ημέρες.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, σε όλη την περιοχή που περιλαμβάνει τα νότια προάστια της πόλης του Ηρακλείου, έχουν εκτελεστεί πολλές δεκάδες χιλιόμετρα διανοίξεων, προς εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης.

Πραγματικά, σε σχέση με τη δεκαετία του ’90, μιλάμε για μια εντελώς άλλη ρυμοτομία.

Παρόλα αυτά, αν εξαιρέσουμε τις αναπλάσεις των κεντρικών λεωφόρων (Κνωσού, Παπαναστασίου, Ούλωφ Πάλμε), σε καμία άλλη καινούργια διάνοιξη δεν προβλέφτηκε η κατασκευή πεζοδρομίου.

Στον Άγιο Ιωάννη και στις Μεσαμπελιές, με τους τόσους καινούργιους δρόμους την τελευταία εικοσαετία, δε φτιάχτηκε ούτε ένα κανονικό πεζοδρόμιο. Ή, τουλάχιστον, δεν υπέπεσε κάποιο στην αντίληψη του υπογράφοντα.

Λες και οι πεζοί δεν έχουν δικαιώματα ούτε πρέπει να ενδιαφερθεί κάποιος για τη στοιχειώδη ασφάλειά τους.

Το πρώτο κανονικό πεζοδρόμιο σε διάνοιξη δρόμου στα νότια του Ηρακλείου, είναι αυτό που κατασκευάζεται αυτές τις ημέρες στην οδό Αρχιεπισκόπου Ευγενίου.

Παρακολουθώντας- ως διερχόμενος καθημερινά- την εξέλιξη των εργασιών, σχεδόν δεν πίστευα στα μάτια μου όταν διαπίστωσα ότι ο δρόμος πρόκειται να αποκτήσει και πεζοδρόμιο!

Από μόνο του ως γεγονός, αρκεί για να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο έργο ως ιστορικό.

Και οι όποιες αβλεψίες, όπως η εξαφάνιση ενός κρίσιμου σήματος STOP –ελπίζουμε προσωρινά- στη συμβολή του δρόμου με την οδό Νάθενα ή η ελλιπής προειδοποιητική σήμανση (αντί για πινακίδα που να απαγορεύει την είσοδο στο εργοτάξιο, τοποθετήθηκε… όριο ταχύτητας ως 40χλμ την ώρα!), μοιάζουν ασήμαντες μπρος στο κοσμοϊστορικό γεγονός του πεζοδρομίου.

Πράγματα αυτονόητα σε οποιονδήποτε στοιχειωδώς οργανωμένο οικισμό, όπως το πόσιμο τρεχούμενο νερό ή η κατασκευή πεζοδρομίων στους καινούργιους αστικούς δρόμους, στο Ηράκλειο κάνουν την εμφάνισή τους τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Ας καλωσορίσουμε το ευτυχές γεγονός, με την προσδοκία να μην αποτελεί μεμονωμένο και συγκυριακό περιστατικό.

Λευτέρης Κουγιουμουτζής

Ο Λευτέρης Κουγιουμουτζής είναι Μαθηματικός.