Από την Ουκρανία στην Κρήτη για να «χτίσουν» μία νέα ζωή – Συγκλονιστικές ιστορίες

Πρέπει να διαβάσετε

Συγκινούν οι Ουκρανοί πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στην Κρήτη, έχοντας νωπές τις εικόνες καταστροφής από την πατρίδα τους, θέλοντας να ξεκινήσουν μία νέα ζωή στον τόπο μας.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, το μέλος της Ουκρανικής κοινότητας στην Κρήτη Τατιάνα Κάρποβα, σημείωσε πως πρόκειται για ανθρώπους που προσπάθησαν να φύγουν από την «φρίκη του πολέμου» και με τη βοήθεια του Δήμου Ηρακλείου αλλά και απλών πολιτών, δέχονται την αγάπη του κόσμου αλλά και τη βοήθεια τους με είδη πρώτων αναγκών.

Στο Ηράκλειο, βρίσκεται επίσης εδώ και λίγο καιρό, η Αλεξάνδρα με τα δύο της παιδιά. Η νεαρή κοπέλα έχει καταγωγή από την Ακτίρκα της Ουκρανίας, μαζί της βρίσκεται η αδερφή της με τα τρία της παιδιά, η κουμπάρα της με επίσης δύο παιδιά αλλά και η μητέρα της. Μένουν όλοι μαζί σε ένα σπίτι, με… επτά παιδιά! «Ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα και στην Κρήτη για την φιλοξενία, διότι μας αγκάλιασαν. Μας βοηθούν από τις πρώτες ημέρες, φέρνουν τα πάντα για όλες τις ανάγκες και τρόφιμα. Το Κέντρο Βοήθειας του Δήμου αλλά και τα κορίτσια που βρίσκονται εδώ, επειδή μας βοήθησαν τόσο την αδερφή μου όσο και την μητέρα μου, να βρουν μια δουλειά».

 

Ακόμη μια νεαρή γυναίκα που έφτασε στο νησί με τέσσερα παιδιά και τη μητέρα του συζύγου της, με μία τσάντα γεμάτη… όνειρα και ελπίδες.

«Μέσα σε 1,5 μήνα, ήρθαμε εδώ, έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα σαν βοήθεια, ότι αφορά ρούχα και τρόφιμα. Υπάρχει συμφωνία με το ίδρυμα Καλοκαιρινού για δωρεάν σίτιση και πηγαίνουμε κάποιες φορές» τόνισε συγκεκριμένα.

Ωστόσο, η κα. Κάρποβα σημείωσε πως υπάρχουν ακόμη πολλές ανάγκες, για εκείνους που άφησαν πίσω τους ολόκληρη την ζωή τους. «Ρωτούν π.χ. που βρίσκονται τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία, αν είναι μακριά, χρειάζονται χρήματα, δεν έχουν κινητά, τα μεγαλύτερα παιδιά κάνουν μάθημα διαδικτυακά όμως δεν μπορούν να παρακολουθήσουν. Όλοι έχουν διαφορετικές ανάγκες, ρωτάνε πότε θα έχουν έστω λίγα χρήματα για τη βενζίνη, το σχολείο ή τα εισιτήρια του λεωφορείου».

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Παπαδάκη σημείωσε πως από τις 2 – 3 Μαρτίου βρίσκονται στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα και ρούχα με το Δήμο να απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους συμπολίτες μας, για να βοηθήσουν όπως μπορούν. «Ο κόσμος ανταποκρίνεται με διάφορους τρόπους, τρόφιμα, ρούχα και πολλά φάρμακα έχουν σταλεί αλλά έχουν δοθεί και σε ανθρώπους που μένουν εδώ και έχουν πολλές ανάγκες. Βοηθούν πολύ οι ιδιώτες, πολλές εταιρίες, το παιδάκι που γεννήθηκε εδώ, το ανέλαβε η πρόεδρος και η διευθύνων σύμβουλος των σούπερ μάρκετ κα. Χαλκιαδάκη, για να καλύψει τις ανάγκες του, αλλά όχι μόνο εκείνη, είναι πολλές οι προσφορές από τους ιδιώτες».

Κλείνοντας, η κα. Παπαδάκη σημείωσε πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους όσους θέλουν να βοηθήσουν. «Υπάρχουν πολλές ανάγκες που προκύπτουν σιγά-σιγά, γιατί αρχική μέριμνα του Δήμου ήταν να υποδεχθεί τους ανθρώπους και να καλύψει βασικές ανάγκες. Τώρα πάμε σε δεύτερες ανάγκες και επόμενες που θα δούμε πως θα τις καλύψουμε, γι’ αυτό ζητάμε τη βοήθεια των εταιριών».

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα