Παρουσία της Γενικής Γραμματέα Αντεγκλιματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου και των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Οικονόμου και κ. Φωτεινής Απαμπατζή ξέκινησε σήμερα στα Χανιά το πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης κρατουμένων των φυλακών στην Αγιά.

Κύριο αντικείμενο της δράσης είναι η κοινωνική επανένταξη
των κρατουμένων μέσω:

 • της επαγγελματικής κατάρτισης τους στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές και τεχνικές
 • της πρακτικής άσκησής τους, που θα υλοποιηθεί στα αγροκτήματα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με στόχο την παραγωγή – επεξεργασία αγροτικών προϊόντων
 • της μεταφοράς σύγχρονης γνώσης και μετεκπαίδευσης των
  Γεωτεχνικών Επιστημόνων, που υπηρετούν στα Καταστήματα
  Κράτησης
 •  της προσφοράς σύγχρονης επαγγελματικής γνώσης και σύγχρονης πληροφόρησης και ενημέρωσης στους κρατούμενους,
  μέσω της δημιουργίας ειδικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, αλλά και της διοργάνωσης σεμιναρίων για θέματα που
  άπτονται στην επαγγελματική τους απασχόληση στον πρωτογενή τομέα

Η δράση ξεκίνησε το πρωί πιλοτικά από το Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς Χανίων, το οποίο θα συνεργαστεί αφενός με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου και αφετέρου με το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Χανίων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το πρωί η ομάδα κρατουμένων και Σωφρονιστικών υπαλλήλων (Γεωτεχνικών) του καταστήματος Κράτησης της Αγιάς που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα κατάρτισης σε θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς, τα εσπεριδοειδή, τα υποτροπικά είδη και τα αρωματικά φυτά, παρακολούθησε την πρώτη ημέρα κατάρτισης στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα συμμετέχουν 5 κρατούμενοι και 12 γεωτεχνικοί σωφρονιστικοί και εισηγητές είναι καταξιωμένοι Επιστήμονες του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ.