«Είμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές, σε ένα έργο που επαναλαμβάνεται εδώ και 20 χρόνια». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε τα προβλήματα που δημιουργούνται στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης από την απεργία της ΠΝΟ ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπτερας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη ο κ. Βιαννιτάκης τόνισε πως ήδη οι αγρότες του νησιού βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και αυτό σε συνδυασμό με την απεργία τω ναυτεργατών που κρατά τα αγροτικά προϊόντα καθηλωμένα στο νησί δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση. «Ειδικά φέτος είναι εντελώς διαφορετικό το περιβάλλον το οποίο βιώνουμε. Λόγω πανδημίας έχουμε απωλέσει ήδη ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός μας τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει και το αυξημένο κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουμε φέτος, το οποίο είναι και από την ενέργεια αλλά και από τις πρώτες ύλες -λιπάσματα κλπ», σημείωσε.

Μάλιστα ο κ. Βιαννιτάκης εξήγησε πως μια απεργία των ναυτεργατών δεν δημιουργεί πρόβλημα στους παραγωγούς της Κρήτης μόνο για τις ημέρες που διαρκεί. «Διαχρονικά οι επιπτώσεις ξεκινούν από την εξαγγελία της απεργίας. Οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο για τις δύο ή τρεις ημέρες της απεργίας, έχουν ξεκινήσει ήδη 10 μέρες πριν, αφού δημιουργείται ανασφάλεια για το αν θα ταξιδέψουν τελικά τα αγροτικά προϊόντα από την Κρήτη, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι οι τιμές μειώνονται. Δημιουργείται πρόβλημα σαφώς και τις μέρες που δεν φεύγουν τα πλοία αλλά το πολύ μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται τις επόμενες ημέρες ειδικά αυτή την την περίοδο που υπάρχει μια σχετική καλοκαιρία και η παραγωγή αυξάνεται ραγδαία όσον αφορά τις ποσότητες. Οπότε όλες αυτές οι ποσότητες μένουν στις αποθήκες και για να εξομαλυνθεί όλη αυτή η ανωμαλία που δημιουργείται στην αγορά χρειάζεται πολύ μεγάλο διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βιαννιτάκης αναφέρθηκε και στο πλοίο ασφαλείας κάνοντας λόγο για νόμο-παρωδία, ενώ τόνισε πως οι αγρότες του νησιού δεν έχουν άλλη διέξοδο εκτός από το να κινηθούν νομικά. «Αυτή τη στιγμή έχουμε υποστεί μια τεράστια οικονομική ζημιά και τις επόμενες ημέρες θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Για εμάς είναι μονόδρομος να κινηθούμε νομικά κατά παντός υπευθύνου για διεκδίκηση αποζημιώσεων. Πλέον δεν μπορούμε να παίζουμε τις περιουσίες μας», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως χθες οι αγροτικοί σύλλογοι του νησιού έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας άμεσα λύση.