Απειλή μπλακ άουτ στην ενέργεια από τα χαµηλά φορτία και την υψηλή παραγωγή φωτοβολταϊκών

Πρέπει να διαβάσετε

Αν και ο κίνδυνος αυτός παραδοσιακά προερχόταν από την αδυναµία της παραγωγής να καλύψει τη ζήτηση κυρίως σε περιόδους παρατεταµένου καύσωνα και το κατ’ εξοχήν µέτρο αντιµετώπισης ήταν οι εκ περιτροπής διακοπές καταναλώσεων, το πρόβληµα τα τελευταία δύο χρόνια µε την αυξηµένη διείσδυση της διάσπαρτης και ευµετάβλητης παραγωγής των ΑΠΕ συµβαίνει να εµφανίζεται και σε περιόδους χαµηλής ζήτησης, όπως η τρέχουσα, όπου η διαχείριση της ευστάθειας του συστήµατος αποτελεί καθηµερινή άσκηση για τον Α∆ΜΗΕ.

Τα φορτία καλύπτονται σε ποσοστό 60% και 70% από ΑΠΕ, στο σύστηµα µένει ελάχιστος χώρος για τις συµβατικές µονάδες και όταν ξαφνικά µε τη δύση του ηλίου αρχίζει να πέφτει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών δεν είναι εύκολο να αυξήσεις µέσα σε µία ώρα την παραγωγή των συµβατικών µονάδων για να ισορροπήσει, µε αποτέλεσµα να κινδυνεύεις ανά πάσα στιγµή µε µπλακ άουτ.

Το σύστηµα βρέθηκε πολύ κοντά στο µπλακ άουτ την 25η Μαρτίου, ηµέρα αργίας µε χαµηλά φορτία και υψηλή παραγωγή φωτοβολταϊκών λόγω ηλιοφάνειας και κρατήθηκε όρθιο µε περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ για κάποιες ώρες. Ο κίνδυνος αυτός εκτιµάται από τον Α∆ΜΗΕ ως ακόµη υψηλότερος τις ηµέρες του Πάσχα καθώς οι καταναλώσεις κινούνται ήδη σε χαµηλά επίπεδα και αναµένεται βάσει ιστορικών προβλέψεων για τη συγκεκριµένη περίοδο να κάνουν «βουτιά». Αν έχουµε ανέµους πέντε µποφόρ και λιακάδα, η παραγωγή ΑΠΕ µπορεί να φτάσει στα 5.000 µεγαβάτ, ενώ το φορτίο δεν θα είναι πάνω από 2.000 µεγαβάτ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περικόψουµε το 50% της παραγωγής ΑΠΕ για να αποφύγουµε το µπλακ άουτ.

Ενα ακόµη µέτρο που εξετάζεται είναι η µείωση των εισαγωγών, κάτι που εφαρµόστηκε τις προηγούµενες ηµέρες προκειµένου να σταθεροποιηθεί το σύστηµα στη Β. Ελλάδα. Από τη Βέροια µέχρι τη Θράκη συµπεριλαµβανοµένης και της Θεσσαλονίκης, η παραγωγή των διάσπαρτων φωτοβολταϊκών ήταν τόσο υψηλή και η κατανάλωση τόσο χαµηλή που µόλις 50 µεγαβάτ καλύπτονταν από το σύστηµα και χρειάστηκε για κάποιες ώρες να κοπούν εισαγωγές για να µην υπάρξει µπλακ άουτ, αναφέρουν από τον Α∆ΜΗΕ περιγράφοντας µια πρωτόγνωρη κατάσταση, που καλούνται να αντιµετωπίσουν καθηµερινά αυτή την περίοδο.

Χωρίς αποθήκευση η ενέργεια που παράγεται θα πρέπει να καταναλώνεται για να υπάρχει ευστάθεια. Η παραγωγή των ΑΠΕ συναρτάται µε τις καιρικές συνθήκες µε αποτέλεσµα όταν φυσάει και έχει και ηλιοφάνεια και η κατανάλωση είναι χαµηλή, να υπάρχει περίσσεια ενέργειας. Επειδή φυσικά δεν µπορεί να πεις στους καταναλωτές αυξήστε την κατανάλωση, σε αντίθεση µε τις εκκλήσεις για µείωση όταν η παραγωγή είναι περιορισµένη, οι περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ είναι αναπόφευκτες για την ευστάθεια του συστήµατος.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα